Euroalueella merkkejä paremmasta; Suomi tarvitsee rakenteellisia uudistuksia

   Suomen Pankin pääjohtaja, Erkki Liikanen, julkisessa kuulemisessa eduskunnan talousvaliokunnalle:

  1.  Euroalueen toimenpiteet ovat onnistuneet ja valtionlainojen korot lähentyneet vuoden ajan toisiaan ja Etelä-Euroopan maat eivät enää kokonaisuutena velkaannu ulospäin; maiden vaitotaseet ovat tasapainossa. Euroopassa pahin on ehkä ohi, mutta hyvään BKT kasvuun ja työllisyyteen on vielä paljon matkaa. Kehittyvien maiden kasvu on hiipunut samalla kun Euroalueen näkymät ovat hieman parantuneet. 
  2. EKP:n kasvua tukevan alhaisten korkojen rahapolitiikka jatkuu pidemmän aikaa. Pankit ovat maksaneet takaisin keskuspankkiluottojaan ja EKP:n tase (=riskit) on pienentynyt. Myös Suomen Pankin tase on pienentynyt ja tappiovaraukset kattavat erittäin hyvin pahimmankin (1% suuruinen pahin riskiskenaario) riskiskenaarion.  
  3. Pankkiunioni on välttämättömyys, jonka oikea toteuttaminen hyödyttää kaikkia. Pankit toimivat kansainvälisesti ja yksittäisen pankkin tase on monasti ylittänyt siitä vastuussa olevan kotivaltion BKT:n tason. Nämä vastuut voidaan uskottavasti kattaa vain yhteiseurooppalaisella tasolla.  
  4. Suomen talouden ongelmat ovat rakenteellisia. Suomen viennin voluumi on koko eurokriisin ajan pienentynyt enemmän kuin Etelä-Euroopan kriisimaissa. Samalla viennin jalostusaste on pudonnut ja yksikkötyökustannukset ovat kasvaneet enemmän kuin muualla Euroopassa. Olemme putoamassa kriisimaaksi. Valtiosektorilla tapahtuva muita korkeampi palkkakustannusten nousu ei saa enää ohjata työmarkkinoiden kustannuskehitystä – yksityissektorin tarpeiden täytyy johtaa päätöksiä. Monia rakenteellisia uudistuksia tarvitaan: julkisten palvelujen laatuun tarvitaan parannus, tonttimaata pitää saada kohtuuhinnalla tarjolle,…. Suomen Pankissa tuotetaan paljon hyviä tutkimuksia siitä, mitkä toimenpiteet ovat tehokkaita. Keskuspankin, Suomen Pankin, tulee puuttua julkisen talouden hoitoon silloin, kun julkisen talouden tila horjuttaa rahoitusjärjestelmän vakautta.     

Esityskalvot: Pääjohtajan julkinen kuuleminen talousvaliokunnassa.pdf

Video tilaisuudesta: WebTV (pituus 1 tunti 34 minuuttia)

Muistiinpanot Erkki Liikasen puheesta: Kai Nyman

One thought on “Euroalueella merkkejä paremmasta; Suomi tarvitsee rakenteellisia uudistuksia

  1. Allekirjoitan täysin

    tuon teesin 1: "Euroalueen toimenpiteet ovat onnistuneet". Ajatelkaapa, jos olisi kuunneltu Krugmanneja, Pantzareja ja muita "säästöt vain kurjistavat tilannetta" miehiä ja naisia. Silloin olisimme vasta syöksymässä kriisiin ja paljon syvempään kuin missä nyt ollaan/oltiin.

    Allekirjoitan myös teesin 4. Hiljattain sovitut rakenneuudistustoimenpiteet tuntuvat riittämättömiltä. Kilpailukyvyn rapautuminen ja ylivelkaantuminen pitäisi laittaa kuriin huomattavasti räväkämmin toimenpitein. Ei ole järjenhiventä siinä, että rakenneongelmaan otetaan n.7 miljardia velkaa ensivuonna. Suhdannekuopan ylitykseen asian voisi ehkä jotenkin käsittää.

     

Comments are closed.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia