Saksan Ifo indeksi on jo puolen vuoden ajan liikkunut kohti nousuvaiheen lukemia

Talous

Saksalaisen IFO instituutin suhdannekello kertoo, että talous on heikkoa (Saksaksi: Krise), mutta odotukset tulevasta ovat hitaasti parantuneet jo viime syksystä alkaen.

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Erholung) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Abkuhlung) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Taantuma (Krise) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Osakkepainoa on yleensä kannattanut lisätä siinä vaiheessa kun ollaan siirtymässä taantumavaiheesta nousuvaiheeseen, eli silloin kun kello on noin puoli yhdeksän aamulla. Olemme koko talven ajan lähestyneet tätä hetkeä ja jos kehitys jatkuu nykyisellään, niin saavutamme osakesijoittajan kannalta optimaalisen vaiheen jo kesän aikana tai viimeistään kesän jälkeen.

Saksa ei kuitenkaan ole koko maailma vaikka Saksan talouden rakenne muistuttaakin monessa suhteessa Suomea. USA:n suhdanneindikaattorit, esimerkiksi Richmond FED recession alert, ennustelevat enemmänkin taantumaa kuin nousuvaihetta.

Mihin sijoittajan kannattaa luottaa kun indikaattorit antavat ristiriitaisia viestejä? Parasta on olla valppaana. Keskuspankkien tulevaa kesäkuista tulkintaa tilanteesta kannattaa seurata. Keskuspankeilla on tällä hetkellä hyvä kyky tulkita tilannetta ja sen lisäksi vielä määräävää otetta talouden suuntaan. Niillä on käytössään työkaluja, keskuspankkikorot ja lainojen takaisinostot, joilla ne ohjaavat suhdannetilannetta haluamaansa suuntaan.

 

Related Posts