K-ryhmän brändit ja vähittäismyyntihinnat

Sijoittaminen Talous

Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kulkenut autossa n. 2000 kertaa päätietä Liedon ns. keskustan ohi. Silmiin ovat osuneet LIDLIN, TOKMANNIN ja S-RYHMÄN kauppojen seinien isot tekstit, muttei mitään K-ryhmästä. Kymmenen vuoden jälkeen aloin miettiä, josko yli 20.000 asukkaan kaupungissa on K-kauppa. Kiinnostukseni syy on se, että omistan Keskon äänivaltaisia osakkeita 20 kertaa Tokmannin omistukseni verran.

Yllä oleva kuva on siinä mielessä huono, että sitä ei ole otettu kymppitieltä, vaan lähempää, mutta brändäys ei taida olla ihan huippuluokkaa, vai mitä? Vertailun vuoksi linkissä on kuva tyypillisestä Tokmannin kyltistä.

Kuulemma K-ryhmän tarjoukset ovat siten sekavia, että vasta perillä asiakas saattaa tajuta, että tarjous riippuu siitä, onko kyse Citymarketista, Supermarketista vai Marketista. Kuvani Supermarket lienee samankokoinen kuin moni Market? Anttila oli -70-luvulla kova brändi, muttei enää 2000-luvulla, kauan sen lopettaminen kestikin (2016).

Selkeyttä heikentää lisää kunkin kaupan oma yksilöllinen nimi, esim. K-Supermarket Annikan nimi ei mitenkään viittaa sijaintiin Turun Varissuolla.

Isossa organisaatiossa itsetyytyväisyys on vaarallinen asia. Kukaties kuvani lippujen ja kylttien värikoodit sanovat jotain konsernin brändijohtajalle. Jos asia jää epäselväksi ostavalle yleisölle (tai suurehkon osakepotin omistajalle), se on todiste yleisön ja osakkeenomistajan tyhmyydestä.

Ruoka-Keskon ketjujen profiloinnissa on paljon ison konsernin ”taidetta taiteen vuoksi” (ransk. l’art pour l’art, lat. ars gratia artis). Kolme ketjua eivät saisi olla mikään itsetarkoitus, vaan koko konsernin profiloinnin pitäisi vain ja ainoastaan olla strategian ytimessä. Kullakin ketjulla on esim. omat sloganit, jotka nekin ovat ajoittain vaihtuneet.

Kun K-ryhmän mainoksia ajattelee, mitähän siitä on jäänyt mieleen sitten K-kaupan Väiskin ja 1970-luvun? Vrt. Tokmannin ja Lidlin kampanjoita.

Käyttämäni päivittäistavarakaupan ”asiantuntija” arvioi K-ryhmän hintakilpailukyvyn romahtaneen 2000-luvulla. Linkin vertailu on karua luettavaa, K-ryhmä on n. 20 % Lidliä kalliimpi 2023, tulos oli sama viime vuonna. Ikävä vain, ettei Lidl ole minkään maan pörssissä.

5 thoughts on “K-ryhmän brändit ja vähittäismyyntihinnat

 1. Vertailuissa kannattaa huomioida ns. takaisinvedot. Tarkoitan ala-arvoisen laaduttomia tuotteita, joita Lidl’ssä on eniten; empiirisen viisauteni perusteella.

  1. Punapääomaan olen toki tutustunut. Olin Turun työväen säästöpankin tytäryhtiön Masterrahoituksen asiakas, talletuskorko oli sellaiset 15 %, syyllistyin suunnilleen korkojen kiskontaan ja MELKEIN tein itsestäni rikosilmoituksen 😎

   https://piksu.net/pankki-jolla-on-aate/

   1. Senkin dostojevskiläinen koronkiskoja eukko!
    No, sille eukolle kävi kalpaten. 😉

   2. Hikkaj, punapääomalle kävi huonosti ja minulle hyvin, kiitos valtion vakuusrahaston, sellaista tuskin Venäjällä koskaan on ainakaan kunnollisena ollut.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija