Onko Kainuu Kaukana Kaikesta?

World's largest Angry Birds Activity Park in Vuokatti

Päinvastoin. On vain ollut niin paljon tekemistä, että kirjoittaminen Piksuun on jäänyt vähälle. Vuoden vaihteessa matkustelimme viisi viikkoa Meksikossa ja siellä tuli pohdittua, miksi ulkomaalaiset suuryritykset eivät investoi Suomeen. Mielikuvani Meksikosta muuttui matkan aikana myönteisemmäksi. Löysin sieltä dynamiikkaa ja uhoa, joka meiltä puuttuu. Ulkomaiset yritykset sijoittavat maahan, jossa on paljon osaavaa ja edullista työvoimaa. Mutta vielä tärkeämpää on, että syntyvälle uudelle tuotannolle löytyy tehtaan portin takaa markkinoita.

Meksiko on rikas ja köyhä: 120 miljoonan kansalaisen maassa on upporikkaita, ylempää keskiluokkaa, miljoonittain hyvin toimeentulevia, mutta myös kohtuuttoman paljon köyhiä ja vähäosaisia. Ostovoimaa ja kasvupotentiaalia on monin verroin enemmän kuin eläköityvässä Suomessa. Meksikon onni ja tragedia on tämän lisäksi pohjoinen rajanaapuri USA.

Suomen ideana oli taannoin toimia kauttakulkumaana (Gateway) Venäjälle. Sitä tietä ei ole kuljettu loppuun, mutta Venäjän nykypolitiikkaa on tuonut mutkia matkaan. Venäjä oli mahdollisuus, siitä tuli Putinin politiikan tuloksen pitkäkestoinen ongelma. Luottamus katosi, Venäjä siirtyi ulkomaalaisten toimijoiden silmissä marginaaliin ja siinä sivussa katajainen kansakuntamme. Suomen on pakko kehittää uusia houkuttimia ja palata juurilleen – muun muassa metsään!

KAINUU ON KEKSELIÄS JA OLI SUOMEN INNOVATIIVISIN MAAKUNTA

Kainuussa olen uusin silmin vuodesta 2010 lähtien tutustunut monenkirjavaan toimintaan ja innovaatioihin. Kainuun keksijöitten yhdistys perustettiin syksyllä v. 1993 ja sen toiminta-alueena on koko Kainuu. Yhdistys edistää keksintötoimintaa pitäen yllä keksijöiden yhteistyötä ja edunvalvontaa sekä suojaa keksintöjen suojaamista ja hyödyntämistä.

Jännittäviä uusia juttuja tekeillä.

Keksijäyhdistys järjestää vuosittain keksijäiltoja eri puolilla Kainuuta. Niissä kerrotaan keksintötoiminnasta ja keksintöjen suojaamisesta. Yhdistys pitää yhteyksiä ja järjestää tutustumiskäyntejä keksintöjä tukeviin organisaatioihin ja erilaisiin yrityksiin. Lisäksi osallistutaan erilaisiin kilpailuihin (mm InnoSuomi) sekä keksimistä edistävään koulutus- ja opastustoimintaan.

Mikroyritykset ja pk-rintama.

Keksijät toteuttavat erilaisia kampanjoita peruskoulujen ja ammatillisten oppilaitosten kanssa innovatiivisuuden ja luovan toiminnan edistämiseksi nuorten keskuudessa. Vapaamuotoisissa kuukautisissa Innoklubeissa kehitetään yhdessä jäsenten ideoita ja käsitellään heidän esille tuomia ongelmia. Samoin pidetään esitelmiä yhteisestä mielenkiintoa herättävistä aiheista ja ratkotaan niissä esille tulleita ongelmia.

MATKALLA HANNOVERIIN

Kuukauden kuluttua olemme Irja Kallion kanssa akkreditoituina teknologiatoimittajina Ligna 2015 -messuilla Hannoverissa. Ligna on maailman suurin mekaanisen puunjalostuksen tapahtuma; olemme olleet aikaisemminkin.

Kirjoitamme itse tapahtumasta sekä suomalaisista metsä- ja sahateknologian yrityksistä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tuoreita juttuja tulee pitkän tauon jälkeen minulta Piksuun. Kehitteillä on muutakin julkaisukelpoista, mutta palataan niihin, kun lähijärvestä sulavat jäät.

Talvivaara on tapetilla ilman meikäläisen kirjoituspanosta. En keksi uutta sanottavaa: Bioliuotus oli susi jo syntyessään. Ministeri Jan Vapaavuori on oikeassa: "Elämä olisi helpompaa ilman Talvivaaraa!"

Eipä kurjuutta kummempaa tällä kertaa.

Lähde: http://www.ligna.de/home

 

 

 

 

Related Posts