Elämme poikkeusaikaa: Pörssi laskee kun korot nousevat
Korkotason kohoaminen on aiheuttanut pörssikurssien kesädropin. Korkojen nousu on houkutellut rahaa pörssistä korkoinstrumentteihin ja pörssikurssit ovat laskeneet.
Saksan korot ja pörssikurssit vuodesta 2005 alkaen (Lähde: Trading Economics)
Yleensä pörssin nousee samaan aikaan pitkien korkojen nousun kanssa
Voisi luulla että on yleinen sääntö että pörssit laskevat, kun korot nousevat. Näin ei kuitenkaan ole. Yleinen laki on ollut jo vuosikymmeniä päinvastainen. Nousevat pitkät korot ajoittuvat samaan aikaan pörssinousun kanssa.
Tähän lakiin on olemassa selitys. Sijoitusvarallisuus virtaa hyvinä aikoina voittoa tekeviin yrityksiin. Velkarahaa hakevat joutuvat silloin maksamaan suurempaa korkoa houkutellakseen sijoittajia korkopaperien pariin. Ja silloin korot nousevat samaa tahtia talouden piristymisen kanssa.
Elämme poikkeusaikaa
Poikkeukselliseen tilanteeseen on syynä pörssikurssien merkittävä nousu varsinkin USA:ssa. Nousevat kurssit ovat tarkoittaneet sitä, että eläkevakuutusyhtiöiden taseeseen on tullut kasvava määrä pörssivarallisuutta ja sijoitusten riskitaso on kasvanut. Varoja täytyy jossakin vaiheessa siirtää riskittömämpiin korkosijoituksiin ja pitkien korkojen pieni nousu antaa tähän mahdollisuuden. Löytyy taas jollakin lailla järkevästi perusteltavia korkosijoituksia.
Korkotason nousu tulee olemaan maltillista tai olematonta
Tulevatko pitkät korot jatkamaan nousuaan? Tuskinpa kovin pitkään. Euroopan keskuspankki pumppaa markkinoille koko ajan lisää likviditeettiä, joka virtaa Euroopan ohella kaikkialle maailmaan hakemaan hyviä kohteita. Tämä jatkuva rahavirta pitää korkotasoa matalana ympäri maailmaa.
Monet valtiontaloudet, yksityiset ja yritykset ovat langenneet halpojen korkojen houkutukseen ja velkaantuneet. Korkotason nopea kohoaminen saattaisi ylivelkaantuneet ahdinkoon ja aiheuttaisi kulutuksen laskua. Tätä ei anneta tapahtua ainakaan nopealla aikataululla.
Vivutettuja sijoituksia
Vivutettuja sijoituksia varmaankin vähennetään. Jos korkotaso nousee, ei ole mahdollista enää maksaa yhtä suurta hintaa samasta osaketuotosta. Esim. korkotason nousu 2–>4% pudottaa 100% vivulla sijoittavan hintaa n. 20%, jos OPOn tuottovaatimus pidetään vakiona.