Raha
On ihme, että rahaa pidetään noin normaalina kuin pidetään. Se levittää tauteja (baktereja kolikoissa), se repii taskut rikki, on vielä turvatonta käyttää, se voidaan huoletta varastaa käyttäjältä ja tranaktioita ei voi rahasta jäljittää. Onhan tuota jo käytetty 5000 vuotta ja siksi se tuntuu luonnolliselta, mutta sanokaapa onko joku muu hyödyke vielä käytössä mikä oli käytössä jo Faaraoiden aikana? Nyt jopa hallitukset haluavat siirtyä kryptodigitaalisiin valuuttoihin. http://www.coindesk.com/peoples-bank-of-china-discusses-plans-to-issue-digital-currency/
Kiinan keskuspankki on siis alkanut keskustella vakavasti digitaalisesta kryptovaluutasta minkä he laskisivat liikkeelle. Tämä on teknisesti kaunista. Katsoin kuinka paljon mailla on vieraan valuutan reservejä sekä kultaa tulokseksi sain dollareissa luvun 12 739 440 240 000 (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2188rank.html).
Kiinalla on tässä puhevoimaa, koska sillä on neljännes maailman valuuttavarannoista. Bitcoin kryptovaluuttana meni ilmeisesti vähän ketuille. Bitcoinin ongelmana oli se, että liikkeellelaskijana oli väärä instanssi ja kukaan ei oikein hallinnut sitä. Uusi yritys ja nyt sitten instituutioiden kautta. Digitaalinen kryptovaluutta voisi lisätä kaupankäyntiä laskemalla kaupankäynnin kustannuksia pankkien selvityskustannuksia laskemalla. Itse asiassa pankkeja ei edes tarvita entiseen malliin. Mutta jos rahansiirrot ovat digitaalisesti jäljitettävissä se vaikeuttaa huomattavasti rikollisten sekä terroristien rahaliikennettä. Rahaan rakennettava jäljittäminen mahdollistaa myös tehokkaan valtioterrorismin syntymisen. Tietenkään Kiinan valtio ei tunnu maailman luotettavimmalta instituutiolta maailman valuutan hallitsijaksi.
Piru ja pirulliset mahdollisuudet asuvat yksityiskohdissa ja niitä emme tiedä. Mutta syntyessään tämä joka tapauksessa järisyttää maailmantaloutta. Nyt nouseva dollari on raaka-aineiden shortti ja toisinpäin. Valuutan digitalisoitua tämä kytkös purkautuu ja siten myös USAn talous tulisi alttiimmaksi valuuttashokeille, aivan kuten muu maailma on nyt. Siksihän USA:lla on 25 kertaa pienemmät valuuttavarannot kuin Kiinalla.
Tämä Kiinan keskuspankin uutinen on suurempi uutinen presidentti Niinistön käsitykset pakolaisista. Näin on vaikka tästä uutisesta en ole lukenut mistään kotimaisesta lähteestä yhtään sanaa. Valuuttojen reservivaluutoista on puhuttu jo pitkään, itseasiassa niin pitkään, että jotain tapahtuu nopeammin kuin arvaamme. Kiinakin on purkamassa reservejään.
USA ei välitä pitää valuuttavarantoa
Dollarin arvon katteeksi ei ole näköjään tallessa valuuttoja tai paljon muutakaan kouriintuntuvaa USA:n keskuspankissa.
Muut suuret keskuspankit pitävät näköjään valuuttojensa arvon katteena muita valuuttoja (yleensä paljon dollareita). Tämä stabiloi nämä muut valuutat. Ja kun nämä muut ovat tallettaneet keskuspankkien holveihin nimenomaan dollareita, niin se stabiloi nämä muut nimenomaan suhteessa dollariin. Tämä taas johtaa luonnollisesti siihen että dollari on stabiili suhteessa muihin valuuttoihin.
USA:n dollarin stabilius syntyy siis vähän niin kuin muiden keskuspankkien siivellä.