Pari hajahuomiota suhdanteesta

Olen jo muutaman viikon ounastellut pörssien pohjanneen ainakin toistaiseksi ja nousurallin kestävän ainakin kuukauden verran, luultavasti pari, ja kenties laskumarkkinan pohja on nähty. Pysyn osapuilleen kannassani, ellei ensi viikolla rysähdä taas. Oletukseni on tälläkin kertaa puhtaasti tekninen ja kokemuspohjainen. Kuten jokainen kursseja vähänkään seurannut tietää, pörssit liikkuvat aaltoina, joissa on omat säännönmukaisuutensa – joskaan niitä ei mielestäni voi pusertaa mihinkään senkaltaisiin kaavoihin, joita eräät markkinateoreetikot kuten Elliot Waven harjoittajat käyttävät.

Kuten Eurostoxx600:n käppyrä kertoo, niin nousut kuin laskut tapahtuvat yhtä lailla aaltoina. Jälkeenpäin ne näyttävät varsin selkeiltä, ja osittain ovatkin jossain kohtaa trendiä ennustettavia tästä syystä. Tämä lasku on noudattanut hyvin tavallista mallia korjausliikkeineen ylös – jollainen saattaa olla tämäkin rykäisy ylös.

http://www.marketwatch.com/investing/index/SXXP/charts?symb=XX%3ASXXP&countrycode=XX&time=9&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=2%2F25%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=2&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Jos tämä pudotus on jatkuakseen samaa tahtia kuin pari kuukautta, sen pitäisi kokemukseni mukaan tapahtua aika pian, ensi viikolla. Muuten – kuten pidän yhä todennäköisenä – sujutellaan jonkin aikaa ylös. Jossain kohtaa pidempi korjaus aina tapahtuu, ja jossain tulee lopullinen pohja vastaan.

Syvien monttujen jälkeen kurssien nousu voi olla hyvin pitkää ja tasaista, mikä helposti yllättää markkinoiden liikkeisiin paneutumattoman sijoittajan. Sellainen olettaa helposti, että moisen myräkän jälkeen volatiliteetti jatkuu hurjana osapuilleen maailman tappiin. Sitten hän hämmästyy, kuinka vakaasti markkina nousee helposti pari kuukautta ilman että äskeisestä paniikista on hajuakaan. Tämmöisen syvällinen tajuaminen vaatinee aika monta päiväkauppaa, ainakin omalla kohdallani oli näin.

Se on sitten toinen asia mitä tapahtuu, jos kuukausi pari nousua olisikin edessä. Rysäys voi alkaa uudestaan, tai sitten ei. Teknisestä kokemuksesta on hyötynsä, mutta pitkän ajan ennusteita sen varassa on uskaliasta tehdä. (Laskumarkkinoiden kestosta muuten kaivoin esiin dataa, jätän sen kuitenkin ensi viikkoon, tähän tulee tavaraa muutenkin liikaa.)

Sitten pari sanaa öljystä ja suhdanteesta. Markkinoilla on hermoiltu halpaa öljyä, josta tietysti tulee vakavat ongelmat tuottajille ja heidän rahoittajilleen, jos yhtiöt eivät voi maksaa lainojaan. Luottotappioita on jo kertynyt USA:ssa. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa jonkin asteen luottolamaan. En tosin vieläkään pidä sitä hirveänä uhkana. Wells Fargo kirjasi energiasektorin luotoistaan runsaasti tappiota, ne ovat kymmenen prosenttia kaikista sen tappioista. Mutta pankin kaikista luotoista vain kaksi prosenttia on energiasektorilla, kokonaisuudessa ei kummoinen luku. Monet pankit saattavat olla huonommassa jamassa, mutta en vajoa hysteriaan ennen kuin siihen puskee kunnolliset syyt.

http://www.wsj.com/articles/wells-fargo-girds-for-oil-gas-loan-losses-1456342519

Öljyn ja suhdanteiden kytkös on kaikkiaan tulkittu viime aikoina nurinkurisesti. Konsensusanalyysin mukaan öljyn hintaromahdus ennakoi vakavaa taantumaa. Öljyn kuten yleensäkin raaka-aineiden hinnat liikkuvat toki suhdanteiden mukana, mutta suhde on täysin loogisesti se, että korkeasuhdanteen huipulla hinnat ovat korkeimmillaan – ja juuri se osaltaan johtaa suhdanteen heikentymiseen, koska kustannuspaineet rassaavat yhtiöiden kannattavuutta ja kuluttajien ostovoimaa. Kalliit raaka-aineet kyllä kertovat, että toistaiseksi menee hyvin, mutta samalla ne indikoivat suhdanteen taittumista. Ja päinvastoin – kun raaka-aineet ovat tarpeeksi pudonneet, suhdanne alkaa kääntyä, kun kustannuspaineet katoavat.

Öljy on tästä erinomainen esimerkki raaka-aineista tärkeimpänä, kuten kyseinen juttu hyvin kertoo. Laskusuhdanteet ovat seuranneet öljypiikkejä, ja elpyminen hintojen pohjaamista. Niin sen pitääkin mennä, toisin kuin nyt väitetään. Kun öljy on saavuttanut pohjalukemat, on suhdanne pikapuolin alkanut kohentua. Taantuma on edessä hintapiikkien jälkeen.

http://www.marketwatch.com/story/low-oil-prices-may-signal-end-of-economic-weakness-not-beginning-2016-02-24?link=MW_popular

Ja tuossa grafiikassa on merkittynä nätisti harmaana vyöhykkeenä taantumatkin. Kuten kuva kertoo, öljyn pohjat osuvat aika tarkkaan suhdanteen pohjaan. Kun hinta toipuu, kysyntä on vilkastumassa eli suhdanne korjautuu.

http://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart

Sitä en osaa sanoa, miten nykyinen ylitarjontatilanne vaikuttaa tähän suhteeseen, mutta periaate on selkeä kuten kaikissa raaka-aineissa: hinta nousee kysynnän vilkastuessa, ja kysyntä vilkastuu hinnan pudottua riittävästi.

Öljyn romahduksesta on revitty viime kuukausina hurjia otsikkoja, mutta tosiasiassa öljyn hinta ei ole enää pudonnut sitten vuodenvaihteen, vaikka pörsseissä kyyti on ollut kylmää viime viikkoon asti. Ei se välttämättä tarkoita pudotuksen pysähtyneen, mutta jossain pohja tulee vastaan, ja voi se vallan hyvin tässä jo olla. Ja jos hinta ei enää laske, suhdanteen kohentumiseen ei tradition mukaan ole pitkä matka.

http://www.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic/charts?symb=CLJ6&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=2%2F25%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Olen hyvin tietoinen siitä, että tämä näkemys on kaukana tämän hetken valtavirrasta, ja jokainen pureskelee näkemykseni omalla vastuullaan. Toisaalta olen yhtä tietoinen siitä, että ajoittamisen kanssa urheilevan sijoittajan on liikuttava vastavirtaan, jos aikoo hyödyntää rahamarkkinoiden paniikit.

3 thoughts on “Pari hajahuomiota suhdanteesta

  1. Öljykriisi – puurot ja vellit sekaisin

    Ei se ole ihme jos öljyn hinnan merkityksestä on vaikea saada tolkkua ilman paneutumista, kun talousmediakin huitelee käsitteitä miten sattuu. Tämä Bloombergilta Taloussanomiin napattu juttu – erittäin luettu – puhuu öljykriisistä, jonka aiheuttaisi sähköauton yleistyminen eli öljyn kysynnän vähentyminen. Kyseessä siis olisi kuluttajien ja kulutusmaiden kannalta ehdoton voittotilanne, kun kustannukset putoaisivat. Kriisi se olisi vain tuottajille.

    Surkuhupaisaa käsitteen takaperoisessa käytössä on vielä se, että öljykriisi on vakiintunut käsite, jolla viitataan 1970-luvun hirmuhintoihin, jotka todella olivat teollisuusmaille kriisi –  ja siis nimenomaan niille, tuottajathan rypivät rahassa kun asiakkaat maksoivat itsensä kuoliaaksi. Nyt öljykriisin käsitettä lanseerataan täysin päinvastaisessa merkityksessä – eikä siinä ole kuluttavien maiden kannalta mitään järkeä. No, varmaan tuollaisella uutisoinnilla saa paljon klikkauksia.

    http://www.taloussanomat.fi/autot/2016/02/25/alle-30-000-euron-sahkoautot-tulevat-ja-voivat-aiheuttaa-oljykriisin/20162203/304?Nytpos=luetuimmat

    Heikki 

    1. Ennustanpa öljyn hintaa

      Kun nyt olen aiheesta jauhanut ja öljyn hintakäyrää tutkinut teknisen analyysin keinoin, niin heitänpä ennusteen puhtaasti teknisin perustein: öljyn hinta on puhkaissut maaliskuun aikana 40 taalaa. Ei se nyt tietysti kaukana siitä ole, päälle kolmessakympissä, mutta parikymmentä prosenttia kuitenkin pitäisi nousta. Tämä istuisi hyvin sen oletuksen kanssa, että pörssit ovat jonkin aikaa nousussa. Palannen asiaan, jos arvio pitää kutinsa.

      Heikki

      1. Odotan kuparinkin kiskaisevan ylöspäin

        Teknisen analyysini perusteella pidän ilmeisenä, että kuparikin ottaa hyvän spurtin ylös samaan aikaan öljyn kanssa. Se olisi loogista, ne ovat syklisiä raaka-aineita ja hinnat liikkuvat aika samaa tahtia. Kuparikin on laskenut kovaa kyytivä, mutta indikaattorit viittavat trendin heikentyneen.

        Heikki

Comments are closed.

Related Posts