Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat aikaansaaneet rakentamisboomin; rakentajia tarvitaan

Asuntomarkkinat ovat heränneet uuteen eloon. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppoja tehdään jo normaalilla tasolla, mutta samalla erot maan sisällä kasvavat. Helsingin seutu repii eroa muihin kaupunkeihin, ja myös muut kasvukeskukset erkaantuvat muusta maasta. Hinnat lähtevät kysynnän mukana maltilliseen nousuun je Hypon ennusteen mukaan hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Pienten asuntojen kauppa käy yhä vilkkaimmin eikä pääkaupunkiseudulla karsasteta myöskään usean huoneen asuntoja.

Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat aikaansaaneet rakentamisboomin

Turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat alkavat siirtyä kevään aikana asuntomarkkinoille, mikä vahvistaa ja voimistaa maan sisäistä kaupungistumiskehitystä. Se näkyy varsinkin vuokra-asuntojen kysynnän kasvuna. Samalla se heijastuu omistusasuntojen kysyntään, ja ainoa kestävä ratkaisu on ollut lisätä uusien asuntojen tuotantoa. Aloitettujen kerrostalokohteiden määrät raketoivat ja osaavia rakentajia tarvitaan.

Uudistuotanto piristyy vihdoin, mutta on todellinen huoli, että pääkaupunkiseudulla ei silti rakenneta riittävästi, jolloin asuntojen hinnat karkaavat tavallisten palkansaajien ulottumattomiin. Hallittu kaupungistuminen vaatii liikenneinvestointeja, kuten pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri ja Tampereen pikaraitiotie, mutta ne eivät saa jäädä yksittäisiksi ratkaisuiksi.

Vanhojen asuntojen kauppa käy taas vilkkaana

Vuosi 2015 lopetettiin vanhojen asuntojen osalta rohkaisevissa tunnelmissa . Kauppa piristyi pk – seudun ja Tampereen takana myös Turussa , Lahdessa, Jyväskylässä ja Oulussa. Myös odottavasta ilmapiiristä kärsinyt Kuopio kääntyi nousuun . Kauppamäärien kehitys ennakoi yleensä hintojen liikkeitä tulevien kuukausien aikana

 

Asuntomarkkinakatsauksen Q1/2016 voi lukea kokonaisuudessaan Hypon internetsivuilla www.hypo.fi.

Related Posts