Helvetin Jerry Cotton minkä teit!
Kuten muutama viikko sitten arvioin, tilanne Hilary Clintonin ja Donald Trumpin välillä tasaantui ennen vaalia. Mutta kehityksen dramatisoi rankalla kädellä FBI:n johtaja James Comey, joka kertoi kongressin jäsenille Clintonin jo haudattuun sähköpostitutkintaan löytyneen lisää materiaalia. Laki kieltää virkavaltaa sotkeutumasta politiikkaan, mutta näyttäviä operaatioita ja poliittista vehkeilyä ennenkin innokkaasti harrastanut Comey nakkasi lakia pökäleellä.
Jatkotutkinnan sisältö ja seuraukset jäävät auki pitkälle vaalien jälkeen. FBI:tä tuntevien amerikkalaislähteiden mukaan kyseessä eivät luultavasti ole oleellisesti kummemmat sähköpostit kuin ennenkään, ne vain löytyivät Clintonin läheisen avustajan koneesta – joka taas liittyy hänen entisen aviomiehensä seksuaalirikostutkintaan. Luultavasti kyseessä on aiheeton hälytys, mutta vaalikamppailu sai siitä aivan uuden käänteen epävarmuuden levitessä yleisöön. Ja Trumpin kampanja tietenkin rummuttaa sitä ämyrit pätkien.
Markkinoille Comeyn takalaiton tuli karuna yllätyksenä. Kurssit ovat sukeltaneet samaa tahtia kuin Clintonin gallupjohto. Ilmassa on jo tuttua paniikin makua. Pitkät indikaattorit ovat nyt siinä asennossa, että kunnon rysäys heiluu huulilla. Tekniseltä kannalta asetelma näyttää hyvin samalta kuin viime kesänä, kun pörssit sukelsivat Kiina-paniikissa kymmenkunta prosenttia muutamassa päivässä.
Tilanteen erikoislaatuisuutta kuvaa, että pitkään ja rajusti vahvistuneen dollari lento katkesi kuin kanan kaula vaarivainaan liiterin takana. Euro on kirmannut ylös tukka putkella huolimatta Fedin vahvistuvista vihjauksista koron nostosta joulukuussa. Tavallisestihan taala vahvistuu kriiseissä, kun sijoittajat hakevat turvaa setä Samin velkakirjoista. Nyt joukkopako riehuu päinvastaiseen suuntaan.
Jos Trump voittaa, odotan jäljen markkinoilla olevan hyvin rumaa teknisten indikaattorien vihjeen mukaan. Clintonin voittoa seuraisi luultavasti reipas helpotusralli.
Markkinareaktiot ovat usein liioiteltuja, mutta ei paniikki aiheettakaan rytisisi. Trump on monella tavalla täydellinen arvoitus. Talouspolitiikassa hänen sekavien puheidensa johdonmukaisimpia linjoja ovat olleet protektionismi ja hurjia vajeita luova julkisen talouden ohjelma lisättynä ties millä sotaseikkailuilla.
Ei Trump maailmaa sekaisin hetkessä saisi, ja politiikkojen vaikutus talouden pohjavirtoihin on muutenkin pienempi kuin usein kuvitellaan. Etenkin taloudessa presidentti tarvitsee kongressin tuen. Mutta moni asia mullistuisi tai ainakin muuttuisi todella epävarmaksi.
Kyllä minunkin pakaroitteni väliin työntyy metrin mittainen jääpuikko jo ajatuksesta, että tämä järjestyneen yhteiskunnan perustaville instituutiolle haistatteleva, Joseph Goebbelsin innolla valheita suoltava ja diktaattoreille silmät loistaen flirttaileva räyhänarsisti todella nousee ainoan supervallan johtoon. Enemmän se pelottaa ihmiskunnan jäsenenä kuin sijoittajana, muttei ihan vähän jälkimmäisenäkään.
–
Nyt voitkin parin viikon päästä kertoa olleesi jälleen oikeassa, kun olet sekä pelännyt Trumpin voiton aiheuttamaa markkinareaktiota että kuuluttanut kirkossa Clintonin voiton 😉 No ei, tosiasiassa luen aina mielenkiinnolla blogisi, mukava lukea valtavirrasta poikkeavia kokemukseen perustuvia näkemyksiäsi.
Vähän hätäinen oli arvio
Vähän hätäinen oli arvio Clintonin varmasta voitosta tosiaan, mutta sen verran rankka oli gallujohto, etten uskonut tilanteen näin paljon kiristyvän, vaikkakin kiristyvän. Oletan tosin edelleen Clintonin voittavan, ellei Trump saa taakseen aivan uusia ja vaaleihin tavallisesti osallistumattomia äänestäjiä, mutta tiukalta vaikuttaa silti.
Odotukseni on tosiaan, että Trumpiin voittoa seuraa rysäys, joka siis jatkaisi jo toista viikkoa kestänyttä trendiä, ja Clintonin voitto kiskaisisi kurssit koilliseen. Jos Trump voittaa eikä markkina reagoi noin niin sitten olen ollut kirkkaasti väärässä. On siitä kokemusta, jos toisestakin vaihtoehdosta.
Ps Comey tuli puskasta
Niin ja kyllähän tuo Comeyn loikka estradille oli pommi. Tosin ei sikäli yllätys, että Politico-lehti ennusti jo pari kuukautta sitten näin tapahtuvan, koska Comey järjestää tällaisia härdellejä. Näin tosiaan tapahtuikin.
Ps Kiitos
Niin ja kiitos positiivisesta palautteesta! Poleeminen otteeni varmasti ärsyttää lukijaa jos toista silloin jos tällöin, mutta se on poleemisen tyylin suola – kunhan suunsa repiminen perustuu perusteltuun asiaan.
Linkit ei toimi
Ootko itse koskaan kokeillut avata omia linkkejäsi. Yleensä ne eivät toimi, toisin kuin muilla kirjoittajilla.
Olen kokeillut
Kokeilen aina, mutta ilmeisesti ne eivät jostain syystä aina aukea. En tiedä syytä. Financial Timesin jutut ovat maksumuurin takana periaatteessa, mutta linkkaamani jutut haen siten, että ne eivät olisi. Jos eivät silti aukea en tiedä miksi. Huomioin kyllä asian lähtökohtaisesesti.
Toimiiko tämä samanlainen analyysi?
Kokeilen nyt tätä vaikka linkkiä – The Streetin arvio tilanteesta, joka on jokseenkin sama kuin omani (ja tämä on siis julkaistu omani jälkeen, en ole plagioinut).
https://www.thestreet.com/story/13882084/1/wall-street-hopes-for-the-best-prepares-for-the-worst-ahead-of-election-day.html
Se on sitten toinen asia pitääkö arvio kutinsa, mutta kuten sanoin teknisen analyysini perusteella kyllä. Kovan rompun elkeet ovat harvinaiset rankat, mutta voivat ne tuupertuakin, olettaakseni vaalituloksesta riippuen.