Inflaation ja korkojen kehitys määrää pörssipudotuksen ajoituksen

Monikaan ei ole halunnut ennustaa tulevaa sijoitusvuotta. Empimiselle on syy. Sijoitusmaailmasta puuttuu monia suunnistamista aiemmin helpottaneita majakoita. Suhdannekello on käytännössä pysähtynyt, makrotalous kasvaa ennustetusti 3% vuodessa ja keskuspankit ovat onnistuneet vakauttamaan rahoitusmarkkinoiden toiminnan niin että varsinaiset trendit puuttuvat. Ainoana varsinaisena majakkana loistaa hiljalleen ylöspäin ryömivä inflaatio ja odotus siitä että korot nousevat aikanaan perässä. Toinen tekijä koostuu erilaisista kasvavista ja vaikeasti ennakoitavista poliittisista riskeistä.

Jos inflaatio ja korot ryömivät nykyvauhdilla ylöspäin niin USA saavuttaa tavoitetasonsa ja Europpa ja kenties Japanikin alkavat loppuvuodesta lähennellä omia tavoitetasojaan. Tämä tietäisi vähitellen kiristyvää keskuspankkipolitiikkaa, kohoavia korkoja ja pörssien heikoutta viimeistään loppuvuodesta. Kun parempia kiinteitä loistoja ei ole näköpiirissä niin varovaisuutta on syytä lisätä viimeistään kesäksi. 

 Monet huolestuttavat mustat pilvet kasaantuvat maailmanpolitiikan taivaalle:

  • Protektionismi on lisääntymässä ja vapaata kauppaa aiemmin puolustanut USA on nyt liittymässä protektionistien leiriin
  • Kukaan ei tiedä minkälaista tulee olemaan Donald Trump:n politiikka. Persoonana hän saattaa muistuttaa Putinia ja Erdogania, mutta persoona ei määrää kaikkea.  
  • Venäjä, Turkki ja Thaimaa ovat ajautuneet yksinvaltaan ja Euroopan sisälläkin on huolestuttavia maita. Yksinvaltaisia maita johdetaan kuten yrityksiä, joissa päätökset tehdään esiripun takana, piilossa katseilta aivan kuten meidän muistamamme Molotow-Ribbentrop sopimus.
  • Euroopassa on viime vuosina käyty hyökkäyssotia, joissa hyökkääjä on voittanut. Tämä on huono enne.

Maailman tai edes Euroopan poliittisen tilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa. Siksi katse kannattaa suunnata niihin loistoihin, jotka ovat kiinteitä ja varmoja. Inflaatio ja korkotaso ovat sellaisia joita kannattaa seurata.

 

 

 

 

One thought on “Inflaation ja korkojen kehitys määrää pörssipudotuksen ajoituksen

  1. Korkosyklin huippuun pitäisi olla vielä matkaa

    Korkojen ja pörssien välinen yhteys on hyvin tunnettu, mutta helppo indikaattori ei sekään ole. Korkojen nousu kun ei sinänsä vielä ole pörsseille myrkkyä, mieluumminkin pörssit nousevat yhtä jalkaa korkojen kanssa, koska korkosyklin mennessä ylöspäin talouskin kasvaa. Stoppi tulee vasta sitten, kun korot saavuttavat huippunsa ja suhdanne taittuu. Usein pörssitkin ovat jo tuolloin ehtineet aloittaa pudotuksensa, joten ennakoitava on sijoittajan jos haluaa korkosykliä käyttää tehokkaana indikaattorina.

    Jonkun vuodenhan korkojen nousu tavallisesti kestää ennen huippuaan. Sen perusteella ei ole vielä kiire USA:ssakaan, saati elvytettävällä euroalueella. Korkosyklin huiput ovat jääneet aina alemmaksi, joten korkojen ylätasoa on vaikea arvioida sen perusteella, mutta kuvittelisin Fedin ohjauskoron tarvitsevan kiivetä ainakin kolmen prosentin päälle ennen kuin sykli on huipussaan.

    Sitten voikin odottaa taantumaa. Mutta vaikea niitäkin on kaukaa ennustaa. Talouden pöperömaijat ovat povanneet jo vuosia taantumaa USA:han mutta eipä ole kuulunut. Tuleehan se toki, mutta pitkät ennusteet ovat vaikeita millä tahansa metodilla.

    Tämä muuten on yksi niitä syitä, miksi markkina-analyyseissakin keskityn keskipitkiin trendeihin. Niiden ennakointi ja lukeminen on suhteellisesti paljon helpompaa ja sijoittajan kannalta tarkoituksenmukaista. Ainakin minun mielestäni.

    https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS

Comments are closed.

Related Posts