Listautumisannit 2016 tuottaneet enintään keskinkertaisesti

Listautumisannit eli IPOt voivat olla mielenkiintoista näpertelyä. Sijoittajanhan pitäisi aina pystyä arvioimaan yritystä ilman pörssinoteerausta. Kun listatulle yritykselle joka arkipäivä saadaan markkinaehtoinen hinta, rohkenen väittää, että noteeraukset pikkuisen ”häiritsevät” arviointityötä. Kun IPOssa noteerausta ei ole, arviointi pitää tehdä itse.

Jos joku masokisti pitää edellä kuvattua asiaa jotenkin mielenkiintoisena, hyvät asiat tulivat sitten jo tyhjentävästi selostettua.

Minulla on melkoinen kokemus listautumisanneista, ensimmäiset jo 1970-luvulta. Suomen IPOjen kultakausi oli 1980-luvun lopulla. Silloinen OTC-lista luotiin kymmenillä listautumisanneilla, joissa pääsääntöisesti myytiin osuuksia melko järkevään bisnekseen. Toisin oli tilanne vuosituhannen vaihteen ICT-huumassa, jossa voitot ja jopa liikevaihdot olivat usein pelkkää pilkettä sijoittajan silmissä – ja pääsääntöisesti sinne jäivätkin. Mainittakoon, että Mauno Saari on kirjoittamassaan biografiassa Ahti Hirvosesta onnistunut sekoittamaan täysin nämä kaksi eri aikakautta. OTC-listautumisten ongelmaksi koitui muutaman vuoden kuluttua ankara suhdannekäänne, mutta yleensä niissä saattoi jonkun kokoisella sijoituksella (esim. kymmeniä tuhansia silloisia markkoja) tehdä nopeasti kunnollisia voittojakin  –  suurin saamani oli 100 %.

Präntätyssä KL:ssä/ 29.12. väitetään 2016 listautumisten olleen hyviä sijoituksia. Jo mukana ollut taulukko todistaa toista.

Listautumishinnan ja ensinoteerauksen välinen pikavoitto on vain Vincitin osalta 45 % ja epäilen annissa saadun osakemäärän jääneen pieneksi. Heeros ja Privanet ovat miinuksella ja iso listautuja DNA nollilla.

Taulukon olennaisin virhe on se, että mukaan on otettu myös listautumisen jälkeinen kehitys. Hoivatilojen pikavoitto oli vain 15 %, mutta vuoden lopussa kurssinousua on ollut 150 %. Lehtokin pääsee lähes 100 %:iin. Olennaista on vain se, että nuo eivät ole listautumiseen liittyviä pikavoittoja, vaan normaaleja pörssissä tehtyjä osakesijoituksia – joukossa varmasti suuriakin – jotka ovat siis tuottaneet hyvää voittoa. 

Oma mielipiteeni viimevuotisista varsinaisista listautumisanneista on, että paljon porua, vähämmän villoja ja huonohko tuntipalkka.devil

Related Posts