Elvytys on nyt alkanut! Mutta mitä Kiinasta ajatellaan?

Kevyttä Sijoittaminen

Maailman kaikki keskuspankit Japania lukuun ottamatta ovat nyt alkaneet voimakkaan elvytyksen uhkaavan taantuman torjumiseksi.

EKP aloitti jo kesäkuussa ja jatkanee korkojen alentamista. USA:n keskuspankki FED aloitti 18.9.2024 hieman myöhästyneenä. Tämän todistaa ensimmäinen ohjauskoron alennus 0,5 %, mikä oli rajumpi vaihtoehto 0,25 %:n alennuksen sijaan. Viimeksi merkittävin elvyttäjä oli Kiinan keskuspankki, joka kuluneella viikolla tiputti ohjauskorkoaan.

Tämä elvytyksen kilpajuoksu on nyt aiheuttanut jo huvittaviakin piirteitä, kun Kiina löi muut ällikällä. Kiinan tavoitteet ovat muita suuremmat, koska vienti ei vedä ja kiinteistömarkkina on täysin umpikujassa.

Näyttää siltä, että Kiinan viimeiset toimenpiteet kiinnostavat sijoittajia kaikkialla maailmassa. Nyt kysytään jenkeiltä, onko Amerikka ensimmäinen vai kannattaisiko ostaa törkeän halpoja kiinalaisia osakkeita oman taloutensa virkistämiseksi. Arvelen, että ns. trumppilaiset eivät ainakaan osta kiinalaisia edullisimpiakaan osakkeita. Niin syvällä ovat antipatiat jenkeissä Kiinaa kohtaan.

Mutta Euroopassa onkin kahta lajia porukoita. Jotkut sanovat, että raha ei haise ja ostavat kilvan kiinalaisia osakkeita tai rahastoja itse niillä vaurastuakseen. Toiset epäilevät Kiinan sittenkin olevan Venäjän ystävä ja siksi eivät halua ”auttaa kiinalaisia” mihinkään hintaan.

Nyt antipatiat ja sympatiat Kiinaa kohtaan mitataan toden teolla!  Jokainen voi punnita omia arvojaan ja kahtia jakautuneen maailman ongelmia. Ihmisoikeuksien puolesta eniten kamppailevat eivät ainakaan kiinalaisia suosi. Mutta enemmän ”rahan valtaan” uskovat voivat huoletta suosia alihintaisia kiinalaisia yrityksiä huolimatta maan keskushallinnon rajuista otteista maan demokratisointia kohtaan..

One thought on “Elvytys on nyt alkanut! Mutta mitä Kiinasta ajatellaan?

  1. Sanot: “Nyt antipatiat ja sympatiat Kiinaa kohtaan mitataan toden teolla!”

    Kiinan ihmisoikeudet eivät minua kovin paljon huoleta. Enemmän huolettaa oma ja Euroopan turvallisuus ja oman kulttuuriekosysteemimme menestys. Tästä näkökulmasta olen valmis käymään kauppaa ja tekemään yhteistyötä Kiinan kanssa. Yhteistyö tuo vaurautta ja turvallisuutta.

Vastaa

Related Posts