Markkinakatsaus: Odotan ropsausta ensi viikolla

Kuten Lars sanoi, markkinat reagoivat ihmeen vaisusti Donald Trumpin Obamacaren korvaavan terveydehuoltouudistuksen kaatumiseen jo ennen äänestystä. Minun käsitykseni mukaan pörssejä ovat kannatelleet yliostetulla alueella Trumpin lupaukset, mutta tämän episodin perusteella hän kiroilee twiiteissään vielä monet kerrat kongressin, puolueensa ja ties kenen tyhmyyttä ja petollisuutta.

Jos Trump ei saanut edes puolueensa hanakasti vastustaman Obamacaren vastaisen lain taakse enemmistöä, niin kivikkoisia äänestyksiä on edessä muistakin ratkaisuista. Kun presidentin läheinen avustaja Steve Bannon mm. hirnui Trumpin murjovan sellaisen elvytysohjelman, että konservativiit sekoavat kiukusta, niin ihan kuin Srömsössä ei taida urakka sujua näillä näkymin.

Vastarintaa riittää omassakin porukassa, ja Trumpin kyky kaupitella diilejään osoittautui hiukan vähemmän nerokkaaksi kuin hän narsistisissa pöyhistelyissään vakuutti. Muun maailman kannalta se on kyllä hyvä asia – kauppapolitiikassa republikaanien valtavirta on kaukana protektionismista, joten Trumpilla riittänee selittelemistä epäonnistumisissaan. Nyt hän on jo tosin loiventanutkin kantojaan mm. Naftan suhteen. Koska Trumpin kansansuosio on valunut koko ajan alemmas, erilinjaisilla kongressiedustajilla ei ole liikoja paineita mielistellä presidenttiä.

Saattaa olla, että ensi viikolla nämä murheet alkavat vaivata markkinoita tosissaan. Peruste odotukselleni on kyllä aika puhtaasti tekninen. Lyhyet indikaattorit kiipesivät viime viikon pikkurallissa yliostetuksi, joten ensi viikon pitäisi raikua mollissa. Jenkkipörsseissähän kp-trendi on ollut jo kuukauden laskeva, mikä näkyy selvästi mm. Russelista, mutta pudotukset tapahtuvat lähes aina sahaten, niin tälläkin kertaa.

http://www.marketwatch.com/investing/index/rut/charts?symb=RUT&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=4%2F2%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=131072&type=2&size=2&style=1013

Pitkät indikaattorit ovat siinä asennossa, että odotan pudotuksen jatkuvan, ja lyhyiden oskillaattoreiden mukaan ensi viikosta voisi tulla jo reipas kiskaisu. Tulkintaa tukee myös VIX, joka on teknisestä näkökulmasta lopulta valmis kunnon roiskaisuun. Toissa viikolla siitä jo saimme mukavasti makua, mutta ei VIX:kään liiku yhteen suuntaan kuin mittansa. Nyt olisi taas teknisellä perusteella aika piikata reippaasti ylöspäin.

http://www.marketwatch.com/investing/index/vix/charts?symb=VIX&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=1%2F30%2F2017&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=2&type=2&size=2&style=1013

Mikä liikkeen muodollisesti aiheuttaa, sitä en tiedä. Se saattaa olla Trump, vaikka kuten sanottu reaktion olisi pitänyt tulla jo viime viikolla, mutta kaipa se kelpaa selitykseksi viiveelläkin, jos ei parempaa ole tarjolla.

Mutta teknisen analyysin kannalta selitykset ovat epäoleellisia. Jos olen oikeassa tai väärässä niin syiden tai sellaiseksi kuviteltujen spekuloinnilla ei ole juuri muuta kuin viihdearvo.

5 thoughts on “Markkinakatsaus: Odotan ropsausta ensi viikolla

  1. Määritä ropsaisu

    Voisitko mahdollisesti kertoa kuinka suurta ropsaisua odotat ensi viikolle ja missä pörssissä sen pitäisi tapahtua, jotta voimme jälkikäteen arvioida oletko ollut oikeassa vai et. Nämä katsaukset tarvitsevat mielestäni selkeämpiä määritelmiä, jotta niitä voi arvioida.

  2. Fair enough

    Ihan reilu pyyntö. Tosin markkina-analyysi ei ole pohjimmiltaan ennuste siinä mielessä, että oleellista olisi tietää liikkeiden ennalta syvyys, vaan tunnistaa käänteiden ajankohta. Toki joitakin arvioita syvyydestäkin on tehtävä, mutta niitä on usein muutettava tilanteen mukaan. Ratkaisevaahan on vain se, missä kohtaa teet kauppaa, kun sitten teet.

    Pörssithän liikkuvat jokseenkin yhdenmukaisesti sen suhteen, että ne nousevat ja laskevat samassa syklissä, joskin muuten eroja voi syntyä huomattavasti. Eurostoxx 600 esimerkiksi on naputellut aina pikkuisen korkeammalle samaan aikaan kun jenkkipörssit ovat valuneet maaliskuussa alas. Samoin on tehnyt Nikkei pienessä mitassa, muttei vaikka Asian Dow Jones.

    Kullekin omistuskohteelle voi tehdä oman teknisen analyysin, alkaen yksittäisestä osakkeesta, mutta etenkin myyntipaniikkien aikana käytännössä kaikki paperit liikkuvat samaan suuntaan. Joten jos ensi viikolla notkahtaa, niin kyllä sen pitäisi koskea pääpiirteissään kaikkia pörssejä, joskaan ei välttämättä aivan samassa mitassa.

    Käytän esimerkkinä nyt vaikka Dow Jonesia, koska se on iso ja kaikille varmaan riittävän tuttu. Se on ollut niin pitkään niin kaukana kriittisistä liukuvista keskiarvoista, että jossain vaiheessa se kyllä niitä käy pussaamassa kuten aina ennenkin. Muuten ovat maailmankirjat todella sekaisin, enkä sitä usko.

    En silti odota mitään hirmuista pudotusta, koska indikaattorit eivät siihen toistaiseksi viittaa, mutta semmoista luokkaa 500 pisteen niiausta kuitenkin – enkä hirvesti hämmmästyisi syvemmästäkään notkauksesta. Mittaansa enempää eivät laskevat kp-trenditkään toki kestä, ja jossain kohtaa tämäkin toki kääntyy taas ylös, eikä siihen varmaan enää kauan mene. Mutta laskutrendien lopussa nähdään yleensä kovimmat kiskaisut alas, ja semmoisen mahdollisuus ei nyt ole minusta ihan pieni.

    Joten odotan Dow Jonesin käyvän lähellä 20 000 pistettä viikon tai vähän reilun sellaisen sisään. Jos keskipitkä laskeva trendi nyt sitten saatiinkin jo pulkkaan, niin sitten olen varmasti väärässä. Tekninen analyysi kuten kaikki sijoittaminen perustuu kuitenkin todennäköisyyksiin, ei varmuuteen, koska sellaista ei ole. Viikko-oskillaattoreiden perusteella en kuitenkaan usko, että kp-lasku on jo takana, vaan ainakin se yksi kiskaisu alaspäin on edessä.

    Heikin trendisalkku on muuten ihan pikkuisen indeksiä (mittarina on siellä OMX) edellä Sharevillessa. Se perustuu oikeaan aikaan tehtyyn valuuttakauppaan dollarilla. Aikomukseni ei ollut alun perin käydä varsinaista valuuttapeliä, mutta kun ei parempaakaan vaihtoehtoa mielestäni siinä kohtaa ollut, niin samahan se miten tulosta tekee. Piensijoittamisessa on etunsa. Jos notkahdus nyt toteutuu, niin sitten otan kaulaa lisää, koska olen käteisenä siellä. Ja toki toisinpäin jos olen väärässä.

    http://www.marketwatch.com/investing/index/djia/charts

    Heikki 

    1. Osingot?

      Olisiko kuitenkin reilumpaa verrata osinkokorjattuun OMX Helsinki Cap -indeksiin, jota heikin trendisalkku on valuuttakaupasta huolimatta 2,5 % jäljessä. Tai jenkkipörsseihin, johon verrattuna tappiota on kertynyt vielä enemmän. Käsittääkseni aioit niitä salkkuun ostaa?

  3. Osingot tosiaan puuttuvat

    Tuo ei tosiaan huomioi osinkoja. Meinasin ostaa jenkkiosakkeita, mutta en ole enää varma, hinnoittelua pitää miettiä huolella. Sekin tietty riippuu, mikä on vertailuindeksi ja huomoidaanko valuutan vaikutus. Meinaan jonkin verran spekuloida valuutoilla.

    Vaan kuten sanoin, kevät on trendisijoittamisessa tuskallista aikaa, semmingin kun avasin salkun vasta vuodenvaihteessa. Ajoitus ei ollut omalta kannalta ihanteellinen, mutta helpottaa tarkastelua. Kattavamman kuvan antaa vuodenvaihde aikanaan.

Comments are closed.

Related Posts