Ajatuksia kryptovaluutoista

Sijoittaminen

Bitcoin, Dogecoin, Ethereum, Binancecoin, Litecoin, jne. Kryptovaluuttoja riittää joka lähtöön ja ne lisääntyvät entisestään. Määrä on varmaan jo tuhansissa ja lisääntymään päin. En ole kryptovaluuttojen asiantuntija, joten tekniset yksityiskohdat tai vastaavat eivät ole minulla tiedossa, mutta siitä huolimatta niistä pitää tietää joitakin asioita, joista minulla on jonkinlainen kuva. Tässä muutamia ajatuksiani niistä:

Monet näkevät kryptovaluutat helppona tapana tehdä rahaa ja innostus niihin on valtavaa. On selvää, että osa niistä on huijauksia ja iso osa niihin sijoittaneista menettää rahansa. Sekin on selvää, että noista tuhansista valuutoista jää jäljelle vain muutama vuosien tai vuosikymmenien kuluessa. Kryptovaluuttojen markkina on noin 2000 miljardia dollaria ja Bitcoin nappaa siitä noin puolet. Toinen suuri valuutta on Ethereum joka vie markkinoista noin neljäsosan. Muut valuutat eivät ole kovin merkittäviä. Voit itse katsella niitä tarkemmin: https://coinmarketcap.com/

Tuleeko jostakin kryptovaluutasta reservivaluutta?

Rehellisesti sanottuna uskon, että vastaus on kyllä. Jos kysytään onko kyseessä joku nykyisistä kryptovaluutoista, kuten Bitcoin niin vastaus on ei. Niistä ei suurella todennäköisyydellä tule reservivaluuttaa. Tämä vaatii pidemmän selityksen. Reservivaluuttoja ei ole monia. Suurin niistä on nyt Yhdysvaltain dollari. Seuraavaksi suurin on euro ja siitä seuraava on jeni. Reservivaluutalle on kolme vaatimusta: Sen pitää olla kansalaisten laajasti hyväksymä kaupankäyntiväline, sen hinta ei saa heitellä paljoa ja sen pitää olla rahoitusmarkkinaviranomaisten ja muiden viranomaisten hyväksymä maiden välisissä rahansiirroissa. Nykyiset kryptovaluutat eivät täytä vielä ainoatakaan vaatimusta.

Teoriassa ne voivat tulevaisuudessa täyttää vaatimukset, mutta itse en siihen usko. Kaksi ensimmäistä vaatimusta voi toteutua, mutta kolmannen todennäköisyys on maksimissaan muutamia prosentteja. Jos uskot muuhun niin uskotko todella rahoitusmarkkinaviranomaisten tai muiden valtaapitävien luopuvan merkittävästä osasta valtaansa? Tämä ei varmastikaan tule tapahtumaan, vaikka suuri osa maapallon asiakkaista kannattaisi jonkin nykyisen kryptovaluutan toimimista reservivaluuttana. Jos tilanne alkaa näyttämään siltä, että niin voisi käydä niin tämä tullaan todennäköisesti julistamaan laittomaksi esimerkiksi vetoamalla sen ”louhimisen” aiheuttamiin päästöihin tai sen useiden laittomien käyttötarkoitusten vuoksi. Ensimmäinen on ihan järkevä syy. Jälkimmäinen ei ole mikään suuri ongelma isommassa mittakaavassa. Ensimmäinen ongelma on ehkä ratkaistavissa, mutta en osaa sanoa missä sen suhteen mennään. Joku paremmin kryptovaluuttoihin perehtynyt osaa varmaan valaista muita asiassa. Jos joku uskoo ettei Bitcoinia ja muita valuuttoja voida kieltää niin suosittelen tutustumaan kullan historiaan. Sen omistaminen oli kiellettyä pidempään viime vuosisadalla ainakin Yhdysvalloissa.

Uskon enemmän siihen, että uudeksi varantovaluutaksi/valuutoiksi voivat tulla yhden tai useamman keskuspankin hallinnoima kryptovaluutta tai eri valuutta-alueiden omat kryptovaluutat. Ne mahdollistavat rahansiirrot keskuspankeilta kansalaisille ja yrityksille ilman välikäsiä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tämä vaatii joko pankin tai valtiovarainministeriön toimia eikä jälkimmäinen taida maassa onnistua ilman postitusta. Kiina ehti ensin ja siellä julkaistiin e-juan. Fed näyttäisi seuraavan perässä. Asian on sen suunnitelmissa. EU seuraa todennäköisesti perässä. Väärien ihmisten tai organisaatioiden hallussa olevat kryptovaluutat ovat täydellisen sorron välineitä ja olen ymmärtänyt, että kryptovaluuttojen luojat pystyvät seuraamaan mitä lohkoketjuissa tapahtuu, jos niin haluavat. Tämän näkemyksen voi korjata. seuraamiseen eivät ehkä pienet toimijat pysty, mutta Fedin ja Kiinan valtion kaltaiset toimijat pystyvät. En näe tällaista kehitystä suotuisana ja toivon mieluummin hajautetumpaa toimintaa. Mielipiteelläni ei tietystikään ole väliä, mutta ilmaisin sen silti.

Kryptovaluutat sijoituskohteina?

Kryptovaluutat pitää nähdä vaihtoehtoisina sijoituskohteina joihin ei kannata laittaa kuin murto-osa sijoitettavista varoista. Niillä voi onnella tehdä satumaisia tuottoja, mutta laittamalla niihin rahansa voi hävitä kaiken. Niihin ei pidä käyttää velkavipua. Kannattaa olla erityisen varovainen, kun jokin sijoituskohde nousee satoja prosentteja lyhyessä ajassa kuten jotkin kryptovaluutat. Liiallinen innostus on todennäköinen ja lasku voi olla nopea. Varsinaisia huijauksia löytyy vähemmän yleisimmistä kryptovaluutoista, joten kannattaa mieluummin sijoittaa niihin. Todennäköisin pitkän ajan voittaja on todennäköisimmin joku niistä. Jotkin ovat sitä mieltä, että kaikki kryptovaluutat ovat huijauksia tai lähinnä rikolliseen toimintaan liittyviä maksuvälineitä, mutta en ole samaa mieltä. Niiden sisältämä lohkoketjuteknologia tulee olemaan hyödyllinen vielä pitkään. Jos ei halua sijoittaa suoraan kryptovaluuttoihin niin kannattaa etsiä joku sitä hyödyntävä yritys ja katsoa löytyisikö siitä hyvä sijoituskohde. Piksun lukijoista jollakin on varmaan tietoa niistä? Sivistäkää muita, jos pystytte. Kotiläksyt pitää tehdä kryptovaluuttojen suhteen vielä tarkemmin kuin perinteisten sijoituskohteiden.

Eipä muuta,

Tommi T

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan