Osakkeiden hintoja uhkaavaa inflaatiota ei valtionvarainministeriön mukaan ole suomalaisissa korteissa

Yhteiskunta

Valtionvarainministeriön mukaan sijoittajien pelkäämää inflaatiota ei tule. Suomen palkka- ja tuote- inflaatiot pysyvät 2% tuntumassa. Sijoittajien kannalta tämä tarkoittaa vakaata, osakesijoituksia suosivaa sijoitusilmapiiriä pitkälle tulevaisuuteen.

Valtionvarainministeriö on terävöittänyt tavoitettaan, että se ennustaa riippumattomasti ja puolueettomasti ja pyrkii antamaan oikean kuvan taloudesta.  Vaikka valtionvarainministeriön tulisi periaatteessa olla esimiestensä, eduskunnan ja hallituksen ohjauksessa, on valtionvarainministeriö ottanut Mikko Spolanderin johdolla selkeän linjan. Se ennustaa niin kuin sen mielestä on oikein (alla video).  Piksulta kiitokset tästä selkeästä kannanotosta.

Ennusteessa oli monia tärkeitä havaintoja:

  • Suomen nykyinen säädöspohja mahdollistaa runsaan prosentin rakenteellisen kasvun.
  • Talous lähtee loppuvuodesta nopeaan kasvuun joka jatkuu pitkälle ensi vuoteen. Elvytystä ei talouspoliittisista syistä enää tarvittaisi, ei ensi vuonna, eikä vuonna 2023.  Ei tarvittaisi suomalaista elvytystä eikä EU elvytystä. Talous elpyy muutenkin (ja lisäelvytyksestä on lähinnä haittaa; Piksu toimituksen huomio).
  • VM ei usko että julkista taloutta korjattaisiin tasapainoon. Velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa. ( ja vähitellen pääsemme tilanteeseen jossa velkoja EU keskupankki voi ottaa velalliset, Suomen valtion ja muut kansallisvaltiot, kurinalaisempaan budjettiraameja koskevaan ohjaukseen; Piksu toimituksen huomio)

Lisää tietoaVM:n taloudellinen katsaus keväälle 2021

6 thoughts on “Osakkeiden hintoja uhkaavaa inflaatiota ei valtionvarainministeriön mukaan ole suomalaisissa korteissa

  1. Löytyisikö jostain tutkimusta, jossa olisi verrattu VM:n tekemiä ennusteita ja todellisia toteutumia ? Hypoteesini on, että VM:n ennusteet ovat roskaa.

    Nähdäkseni tässä on vain kyseessä vihervasemmistolaisen suvaitsevaistohallituksen rengin epätoivoinen yritys näyttää ammattimaiselta voidakseen jatkaa vääriin arvoihin perustuvaa, pahuutta edistävää politiikkaa.

    -Yksi provosoiva sana editoitu t. Piksun toimitus

    1. Tuskinpa kukaan piksulainen välittää mitä mieltä kommentoivat nimimerkit ovat hallituksesta tai muista poliitikoista. Uhriutuminen solvauksen editoimisen jälkeen ja Orvelliin vetoaminen nyt ovat aika lailla harhaanjohtavia asioita. Keskustella voi ilman solvauksiakin eikä niiden editoiminen ole pois keskustelijoilta. Jos on niin muitakin foorumeita varmasti löytyy, joilla niitä voi harrastaa.

      Jos sitten mennään alkuperäiseen kommenttiin niin valtiovarainministeriön mallien osuvuus on varmaan hyvä kun asiat toistavat itseään. Kun asiat muuttuvat niin niiden hyödyt menevät todennäköisesti miinukselle. Eiköhän nykytilanne kuulu niihin.

  2. Kukahan tässä on uhriutunut ja mikä on se solvaus ?

    Käytin sanan “suvaitsevaisto” sijaan arkikielen seitsemän kirjaimista slangimuotoa. Lisäsin tämän sanan, sanan “hallitus’’ eteen ja muodostin yhdyssanan.

    Muodostamani yhdyssana ei kelvannut sensuurille vaan sensuuri määritteli yhdyssanani “solvaukseksi”ja korvasi sen sanalla “suvaitsevaistohallituksen”.

    Erittäin huolestuttava mutta melko tyypillinen informaatiosodan keino, jota diktatuurin kannattajat käyttävät. Aloitetaan melko vähäpätöisistä sanoista, jotka “kielletään” ja edetään suurempiin, “kiellettäviin” ajatusrakennelmiin. Kun kieltä muutetaan, muutetaan samalla ajatuksia ja yhteiskuntia. Keskeistä taktiikan onnistumiselle on huomaattomuus; sanoja pitää “kieltää” niin hitaasti, että se ei herätä huomiota.

  3. Minä en ainakaan ole editoinut kenenkään kommenttia, vaikka postaankin lähes kaikki piksu artikkelit ja olen postannut tämänkin artikkelin.

    Ymmärsin, että Republican:n kommentti tarkoitti sitä että valtionvarainministeriön virkamiehet liikaa kuuntelevat esimiestensä, poliitikkojen toivomuksia. Minusta huoli on aiheellinen. Virkamiehen ura on taannoisina vuosina mielestäni kehittynyt paremmin sellaisten virkamiesten osalta, jotka laulavat poliitikon laulua. Ainakaan kansliapääliköksi on ollut vaikea (mahdoton) päästä ellei ole ollut absolut lojaali poliitikoille. Tunnen tapauksen viime vuodelta.

    Rebublican:n kommentin osalta olen hänen kanssaan samaa mieltä. Kyllä on olemassa suuri riski että virkamiehet alkavat uransa takia laulaa poliitikkojen lauluja jolloin esimerkiksi ennusteilla ei ole paljon arvoa. Näin on tosiaan Suomessakin saattanut joskus käydä.

    Mikko Spolander on kuitenkin ottanut mielestäni ilahduttavan kannan, virkamiehen tulee ennusteissaan olla itselleen ja muille rehellinen. Toin tämän ilahduttavan seikan esille artikkelissa. Tämän tyyppiset kannanotot toivottavasti rakentavat meille rehellistä virkakuntaa.

    Kiitos kaikille aiheellisista ja asiallisista kommenteista. Näitä aiheellisia kommentteja saa olla lisää.

    1. Niin. Minä editoin kyseisen sanan eikä sanan “s*****ihallitus sanan” editoiminen sanaksi suvaitsevaistohallitus muuta minusta sanomaa mihinkään. Onko noissa muuta eroa kuin se, että toinen on vähemmän halventava nimitys kuin ensimmäinen? Ehkä en vain ymmärrä äidinkieltämme. Tässä on turha nähdä mitään sensuurimörköä, koska sitä ei ole. Ei tarkoitus ole sensuroida kenenkään ajatuksia eikä alkaa sensuroimaan niitä pidemmälle. Onko siitä kommentista muka poistettu kritiikki hallitusta kohtaan tai epäilys poliittisesta ohjauksesta?

      Kaille: Lähetin sähköpostia sinulle.

Comments are closed.

Related Posts