Ajatuksia

Elämme mielenkiintoisia aikoja ja tämäntyylisissä ajoissa jotkut tekevät valtavia omaisuuksia ja valtaosa häviää kaiken. Alibaba, tuo melkein kuin itämainen roisto, listautuu ja tehnee suurimman listautumisen ikinä. Tuo imee paljon rahaa markkinoilta, kymmeniä miljardeja. Tuleeko jostakin uutta rahaa sen verran, ettei kurssien tarvitse laskea?

Toinen kumma asia on Skotlannin itsenäistyminen. hehän ovat kymmeniä vuosia haaveilleet olevansa itsenäisiä Englannista. Kun he irtautuvat Englannista he haluavat mahdollisesti liittyä EU:hun ja Englanti taas eroaa siitä. Skotlannissa on englannin ydinaseet, kenelle ne kuuluvat jos Skotlanti eroaa? Ei niille nopeasti uusia luolia tehdä ja toimivatko ne edes? Nehän ovat jo kymmeniä vuosia vanhoja. Jos en olisi käyttänyt 40 vuoteen jotain teknistä vempainta, niin olettaisin ettei se enää toimi. Ja paljonko Skotlannille jyvitetään Englannin velkaa ja missä valuutassa. Siinäpä miettivät.

Kuulemma Apple julkaisee tänään jotain hienoa, hienoa mikä on jo moneen kertaan vuotanut. Lähimaksaminen tulee kuulemma mahdolliseksi, se sama mikä Nokialla oli mahdollista jo 2006. Tim Cook, tuo Applen isopomo, haluaa kuulemma suojata iPhonen omistajia hakkereilta. Cook on erittäin huolissaan julkimoiden pillukuvien leviämisestä, vaikka hän ei ole kiinnostunut niistä. Siis pilluista, hänhän on näitä veturipuolenmiehiä. Voihan se olla ettei kyse ole vain rintaliivien sisäpuolesta ja muista kauniista asioista. Applesta tulee kuulemma terveysyritys. Hei se mittaa sykettä ja sellaista ja kun syke loppuu tai sormikylmenee kyseessä on vakava terveysongelma.  Apple kaprii tuon mahtavan idean vuoksi, hieno idea.

Nyt Apple joutaa nousemaan, sillä on idea, tehdään näytöstä isompi. Älypuhelimet joissa on yli 5" näyttö ovat lähes 40% älypuhelinmarkkinasta. Nyt Applen koko markkinaosuus on vain noin 10%, eli nousu on varmaa tai ainakin osakkeen kurssin nousu. Toisaalta mikään ei ole varmempaa kuin epävarma. Apple on siirtynyt teknologiassa peesaajaksi ei ohjaajaksi. Pystyykö se pitämään tuolla tyylillä keskihintaansa ja brändiään noin kalliina? Sehän on liki tuplasti kalliimpi kuin sen kilpailijat.  Siinä kysymys ja syökö isopuheliniphone ipadin myyntiä. Apple on pahasti myös myöhästynyt älykelloissa, tuleeko sieltä jotain hienoa. itse veikkaan, että ei tule. Hieno show ja paljon ylisanoja. Martin Paasi veikkailee, että Apple tekee lompakosta lopun (http://www.nordnetblogi.fi/applesta-lompakon-loppu/08/09/2014/). Ehkä lompakon sisällöstä. Kymmenen prosentin markkinaosuus maksamisessa on pieni. Ei ole kiva jos vain joka kymmenes voi ostaa tuotteesi, koska systeemi vaati Applen. Kaikki halua alkaa rahanpainajaksi. Uber, tuo taksipalvelu, haluaa maksunvälittäjäksi Intiassa. Kuulemma homma on turvallista johtuen kaksinkertaisesta authentikoinnista. kertokaa se Applelle.

Totta kai EKP:n pitää alkaa ostamaan kaikkia mahdollisia velkapapereita. Aina niin luotettava Saksa saa 10 vuoden kiinteäkorkoista lainaa alle prosentin korolla. Ei noita ole kenenkään muun järkevää ostaa kuin keskuspankin. Muuthan häviävät rahansa. EU:lla menee kuulemma taloudellisesti huonosti niin eikö sen pitäisi sitten myös laskea valuutan ulkoista arvoa. Tuon pelon pitäisi aiheuttaa myös korkeampaa korkoa, koska heikkenevästä valuutasta pitää saada korvaus. Mutta ei, USA mikä on kasvussa maksaa 10 vuoden paperista noin 2,5% ja Saksa alle prosentin. Kun EKP ilmoitti noista ostoistaan, Korean valtiovarainministeri Choi Kyung-hwan ilmoitti alkavansa ehkäiseviin toimenpiteisiin. Se tarkoittanee rahanpainamista. Venäjänkriisi on ollut Eurolle hyvä, se on laskenut järkevämmälle tasolle.

Venäjä on kuulemma hirveässä talousahdingossa. Suomenpankki kertoo kuitenkin tilastoja. http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/venajatilastot/Pages/default.aspx

Kokoajan Venäjälle on tullut enemmän rahaa kuin sieltä on lähtenyt. Vaihtotase oli vuonna 2013 noin 34,1 mrd taalaa positiivinen. Joku sinne tuo rahaa eikä vain kaikki paniikissa vie pois.

Samsung on sitä mieltä, että seuraava iso trendi on älytalo. Siksi he ovat tutkineet Eurooppalaisia kuluttajia mitä he haluavat kodiltaan. Vastaukseksi tuli, että turvallisen ja käytännöllisen. Että näillä yllättävillä eväillä kohti älytaloa versio n.n. Itse muistan puheet noista älytaloista jo 1980-luvulta. Niissä ei koskaan toiminut ilmanvaihto ja ne olivat muutenkin vastenmielisiä.

Keskuspankit ovat ostaneet kultaa lisää 118 tonnia Q2/2014. Hyvä kaivaa kultaa syvältä maasta ja upottaa se takaisin syvälle pankkiholviin. Jenkeillä on kultaa 8133 tonnia ja Saksalla 3384 tonnia. Kiina on muuten maailman suurin kullantuottaja ja kokonaistuotanto maailmassa on 2700 tonnia. Suomessa on kultaa noin 49 tonnia.  

Tälläistä tänä aamuna, alkaisko töihin.

5 thoughts on “Ajatuksia

 1. Kymmeniä vuosia? Skotlanti on

  Kymmeniä vuosia? Skotlanti on halunnut itsenäisyyttä 800 vuotta.

  1. Skotlanti

   Sehän oli 'itsenäinen' vuoteen 1707 asti eli 300 vuotta sitten. Alkuaika oli menestystä mistä on merkkinä monet linnat ja kuuluisat suurmiehet. Skotlannilla on ongelma kun sen öljyntuotanto on laskenut viimeisenä 10 vuotena. Mutta piheydestään he ovat kuuluja

   1. Ikäjakauma

    Tämän päivän Guardianissa on ikäluokittain ketkä kannattavat itsenäisyyttä. Kannatusta on luokassa 25-34 peräti 57% kun itsenäisyyttä kannattaa 65+ vuotiasta enää 39%. Puolueittain konservatiiveissä kannattusta on vain 7%, työväenpuolueessa 29%, Liberaali demokraateissa 19% ja SNP (tietenkin) 91%. Eli kannattajat ovat keskittyneet tuohon yhdenliikkeen puolueeseen.

   2. EU on luonut mahdollisuudet pienten kansojen ”itsenäisyydelle”

    EU on luonut mahdollisuudet pienten kansojen itsenäisyydelle:

    • tavaroiden vapaa liikkuminen luo mahdollisuudet pienillekin talouksille pärjätä (kaikilla EU laajuiset kotimarkkinat)
    • ihmisten vapaa liikkuminen luo mahdollisuudet kilpailla pätevästä työvoimasta (itsenäisenäkin Skotlanti voi houkutella englantilaisia ja päinvastoin)
    • sotilaallisesti ei rajoja enää tätä nykyä liikutella eikä mikään maa ole enää sotilaallisestikaan liian pieni

    Vaikkeivät skotit tällä kertaa haluaisikaan "täyttä" itsenäisyyttä EU kansanan EU kansojen joukossa niin uusia potentiaalisia tulokkaita on jonossa. Itsenäisyyttä saattaa haluta Katalonia, Baskimaa, Flanderi, Vallonia, Liechtenstein tai joku muu.

 2. Hyvä Jarno,
  Täydet pisteet

  Hyvä Jarno,

  Täydet pisteet saat blogeissa harvoin käytetystä sanasta pillu. Sehän liittyy läheisesti talouteen, moni kotitalous ei pyöri ilman sitä ja sen arvo vaihtelee kuin pörssikurssi. Jormakin ostaa sitä tarvittaessa vaikka kukkapuskalla, joskus sen arvo kohoaa timattisormukseen asti. Lähikontaktissa voi nenä aistia joskus jopa turskaa. Seuraava blogiaihe voisi olla ittuilun ihanuus.       

Comments are closed.

Related Posts