Aktiespararnas Summer Campus 2014

 

Osallistuin Ruotsin Osakesäästäjien kesätapahtumaan 10.-12.6. Paikkana oli Borgholmin viehättävä pikkukaupunki Öölannissa.

 

Tiistai 10.6.

 

Osakesäästäjien toimitusjohtaja Carl Rosén avasi tapahtuman kertomalla mm. Sparsheriff-kiertueesta, joka on startannut. Tarkoituksena on valistaa sijoittajia kiinnittämään huomiota sijoittamisen kuluihin. Hän kertoi myös Osakesäästäjien aktiivisesta toiminnasta yhtiökokouksissa, esimerkiksi Stora Enso ja Scania.

Seuraavaksi oli Ericssonin yritysesittely, Åsa Konnbjer. Hän kertoi mm. Ericssonin suunnitelmista saada 5G-verkot markkinoille 2020 mennessä.

 

Osakesäästäjien ”grand old man” Gunnar Ek kertoi uusista pörssilistautumista ja arvioi niiden kannattavuutta. Hän esitteli myös suosikkiosakkeensa ja perusteli miksi niitä kannattaa ostaa, osan näistä varsin mielenkiintoisista esityksistä hän piti myös Göteborgin tapahtumassa 21.5., ne voi katsoa seuraavasta osoitteesta:

 

http://www.aktiespararna.se/analyskvall-goteborg

 

 

 

Ohjelman lopuksi oli Aarhus Karlshamnin yritysesittely. Tämä minulle hieman vieraampi yritys toimii erilaisten ruokaöljyjen parissa (esimerkiksi rypsiöljy). Firma on ollut voimakas kurssinousija. Hyvältä näyttää myös tuloksen ja osingon kehitys viime vuosilta.

 

Illalla teimme yhteisen kävelyn lähellä sijaitseville Borgholmin linnan raunioille. Lähellä tätä on myös Ruotsin kuninkaallisten kesäpaikka Solliden.

 

 

Keskiviikko 11.6.

 

Päivän aloitti Jöran Hoff, joka on toiminut pitkään Ericssonin johtotehtävissä ja kertoi kokemuksiaan niistä.

 

Seuraavaksi esiintyi Tobbe Rosén, joka esitteli Osakesäästäjien erinomaisen ohjelman ”Hitta kursvinnare” käyttöä lukuisin esimerkein.

iltapäivällä Anders Haskel kertoi mm. uudesta kirjastaan, joka kertoo hyvin pitkäjänteisen osakesijoittamisen periaatteista.

 

Torstai 12.6.

 

Gunnar Ek aloitti päivän kertomalla optioista. Ruotsissa ei noteerata henkilöstöoptioita kuten Suomessa. Heillä on sen sijaan oma optiosysteeminsä, jossa optioita voi myös asettaa eikä vain ostaa. Optioita on tarjolla eri ajoille, 3, 6, 12, 24 tai 36 kuukautta. Optioilla voi myös ostaa/myydä osakkeita.

 

Ruotsissa on myös pelkkiä merkintäoptioita, joita jaetaan osakeantien yhteydessä. Nämä muistuttuvat ehkä eniten meidän optioitamme, koska näillä merkitään uusia osakkeita.

 

Warrantit toimivat kuten meilläkin.

 

Agnetha Jönsson jatkoi kertomalla miten löytää oman sijoitusstrategiansa.

 

Ohjelma jatkui vielä iltapäivällä, mutta jouduin poistumaan paikalta aikataulusyistä.

 

Yleisvaikutelma

 

Kokonaisuutena tapahtuma oli hyvin järjestetty ja siellä käsiteltiin mielenkiintoisia aiheita leppoisassa ilmapiirissä. Sosiaaliset ruotsalaiset olivat myös hyvin innokkaita ottamaan kontaktia. Kaikki tauot ja ruokailut sujuivat mielenkiintoisten keskustelujen merkeissä.

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan