Uber ja muut perinteisten bisnesten tappajat

Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola

 

Luin tänään, kuinka taksikuskit olivat järjestäneet suurruuhkia Euroopan suurkaupungeissa vastalauseena uudelle Uber-nimiselle taksipalvelulle. Uber-yhtiöstä ilmoitettiin tänään, että tämä taksikuskien mielenosoitus oli kasvattanut Uberin normaalipäiväkäyttöä 850 %, joten taksikuskit tekivät itselleen karhunpalveluksen ja loivat tempauksellaan Uberille lisää mainetta.

Vierailin viikko sitten Kaliforniassa ja minulla oli mahdollisuus testata Uber-taksipalvelua. Olen aivan innoissani siitä ja toivon, että se tulee myös Suomeen mahdollisimman nopeasti. Uber valitettavasti kuitenkin ajaa perinteiset taksit talousahdinkoon ja uskon, että ajan myötä myös autovuokraamot joutuvat vaikeuksiin. Käyttäjälle palvelu on fantastinen.

Uber on loistava esimerkki mobiilipalveluiden uskomattomasta tehokkuudesta perinteisiin palveluihin verrattuna. Asiakkaan tarvitsee vain rekisteröityä netissä Uber-käyttäjäksi ja ladata niin sanottu Uber-ikoni kännykkäänsä. Kun on painanut Uber-ikonia ja kertonut minne haluaa mennä, tulee kyyti automaattisesti tilaajan luo, palvelu nimittäin tunnistaa kännykän paikannustiedon perusteella, missä henkilö on. Kokemukseni mukaan kyyti oli joka kerta alle viidessä minuutissa paikalla. Rahaa tai luottokorttia ei tarvita, koska maksu tapahtuu mobiilisti. Kyydin päätyttyä annetaan kännykällä pistearvosana kyydin antajalle.

Uber-taksikuskiksi voi ryhtyä kuka tahansa, jolla on siisti auto ja omat taustat sekä vakuutukset kunnossa. Uber poistaa kaikki huonoja arvosanoja saavat kuskit palveluksestaan. Kyydin tarjoajat ajavat siis omilla, siisteillä autoillaan, ja yksikin kuski kertoi, että hän heittää keikkaa pari tuntia aamulla ennen kuin menee töihin. Eli Uber-kuskina voi toimia kuka tahansa meistä ja työtä voi tehdä juuri sen verran kuin itseä huvittaa.

Palvelu oli aina loistavaa, edullista, nopeaa, turvallista ja helppokäyttöistä. Uber leviää maasta toiseen kulovalkean lailla ja yhtiön arvoksi on ilmoitettu yli 12 miljardia dollaria. Kaliforniassa ihmiset ovat jättäneet oman auton käytön vähemmälle ja käyttävät jo Uberiä työmatkoihin kimppakyydeillä.

Mobiilin mahdollisuudet ovat siis huikeat. En usko, että kestää kauan ennen kuin yksityishenkilöt voivat vuokrata esimerkiksi työkalujaan tai muita tavaroitaan toisille pientä korvausta vastaan. Tarvitaan vain palvelu, joka toimii tilaajan ja tarjoajan yhdistäjänä. Mahdollisuuksia on valtavasti ja olen varma, että moni perinteinen toimiala tulee taksi- ja autovuokrausbisnesten lisäksi kokemaan merkittäviä muutoksia nyt, kun mobiilipalveluista saadaan oikeaa liiketoimintaa peliviihteen lisäksi.

Lue Punaisen mukin blogia.

2 thoughts on “Uber ja muut perinteisten bisnesten tappajat

  1. Työkalujen lainauksesta

     En usko, että kestää kauan ennen kuin yksityishenkilöt voivat vuokrata esimerkiksi työkalujaan tai muita tavaroitaan toisille pientä korvausta vastaan. Tarvitaan vain palvelu, joka toimii tilaajan ja tarjoajan yhdistäjänä

    "Kuinoma" niminen palvelu on mahdollistanut tämän jo vuosia kotimaassa. http://www.kuinoma.fi/

  2. entäs jos työkalut häviävät

    mukava kun maksusta syntyy riitaa niin minkä maan lainsäädännön mukaan sitten toimitaan jos maksuvälitysfirma on mosambiqissa tai mitäs sitten jos vuokraamasi työkalut häviävät ?  kotivakuutus tuskin korvaa tässä tapauksessa

Comments are closed.

Related Posts