Alhainen syntyvyys ratkaistavissa halvalla ja nopeasti

Syntyvyys laskee Suomessa hälyyttävästi. Osa tekijöistä on sellaisia, joihin on vaikea nopeasti vaikuttaa kuten:

 • ylipitkät koulutusajat (kouluttautumisen pitäisi jatkua läpi elämän, kerralla on turha yrittää valmista kun maailma muuttuu kuitenkin koko ajan)
 • liian tiheä kaupunkirakenne keskusta-alueilla ja turhan tiukat rakentamismääräykset (lapsia syntyy yleensä sinne missä on tilaa)
 • nuorten pätkätyöt, työttömyys ja tukevien kaverien puute

Mutta alhainen syntyvyys voidaan silti tarvittaessa korjata nopeasti. Perheet tarvitsevat paremman rahallisen palkkion ja kannustimen lasten hankkimiseen eikä tuon kannustimen tarvitse olla edes suuri. Nykyinen järjestelmä rankaisee lasten hankkimista ja siihen pitäisi saada muutos ainakin ensimmäisten vuosien ajaksi.

Yhteiskunnassamme tuetaan rahallisesti jos jonkinlaisia asioita (työttömyyttä, lomailua, urheilukilpailuja, viihdettä, harrastuksia, vanhenemista, hyvätuloisuutta, pienituloisuutta, yrityksiä, vientiä, veronkiertoa, asumista, ….) niin paljon, että julkisen sektorin budjetin koko on tällä hetkellä 58% bruttokansantuotteesta. Suuri osa tuista on joutavia ja vahingollisia, mutta lapsiperheet ansaitsisivat palkkion siitä, että hankkivat lapsia. Tämä on yksi harvoista tukimuodoista, josta yhteiskunta oikeasti hyötyisi. Alhainen syntyvyys on ratkaistavissa pienellä muutoksella.

Alhainen syntyvyys on ratkaistavissa Kela-lakien muutoksella

Oheinen laskelma on tehty kuvan nuoren äidin kannalta. Siinä kerrotaan miten hänen 2000€ kuukausiansiot pienenevät sen jälkeen kun lapsi on syntynyt kutistuakseen olemattomaksi jo vajaan vuoden kuluttua lapsen syntymästä. Perheeseen kuuluu normaalituloinen isä, jota ei näy kuvassa. Koska isä on normaalituloinen niin äidin tulot kehittyvät kuvan osoittamalla tavalla (suurin piirtein).

Alhainen syntyvyys olisi ratkaistavissa seuraavasti:

 • äidin tulojen tulisi oheisessa laskelmassa nousta tasolle 2100€ noin kymmenen kuukauden ajaksi (välitön palkkio koetaan aina parhaimmaksi)
 • kymmenen kuukauden jälkeen tulot voisivat vähitellen pudota hoitovapaan tasolle; tämä kehottaisi hellävaraisesti hakeutumaan työelämään tai opiskelun pariin

Tällä hetkellä Kela tuet eivät missään tilanteessa ole tavoitteellisia. Ne eivät kannusta mihinkään. Mutta lasten hankkimisen kohdalla tähän ajattelutapaan pitää tehdä muutos. Lasten hankkimista pitää kannustaa.

Lainsäädäntä yksinkertaistuu perustuloon siirtymisen yhteydessä

Peheitä koskevaa lainsäädäntöä voisi myös hyvin yksinkertaistaa. Nuorten lapsiperheiden tukiin vaikuttavia lakeja ovat ainakin seuraavat:

Perustuloon siirtyminen poistaa erillisen hoitovapaan tarpeen. Hoitovapaan korvaus on tällä hetkellä luokkaa 500€/kk. Se on samaa luokkaa kaavaillun perustulon kanssa, joka korvaa erillisen hoitovapaan tarpeen. Nuori äiti tai isä voi silloin itse päättää haluaako hän jäädä hoitamaan lasta. Perustulo takaa jonkinlaista minimituloa tilanteessa kuin tilanteessa.

 

5 thoughts on “Alhainen syntyvyys ratkaistavissa halvalla ja nopeasti

 1. Alhainen syntyvyys…

  Maahanmuuttajat ovat jo ratkaisseet ongelman: Heidän kulttuurissaan lapsi on vanhuuden turva eikä asiaa muuta se, että Suomessa vanhuksen saa tuupattua kätevästi kenneliin.  Ja jos noilla edotetuilla uudistuksilla suomalainen hankkii esim. 0,1 lasta, matu hankkii ainakin kolme. 

  Niinpä jos Suomen erilaiset kulttuurit myös pysyvät erillisinä (kuten USA:aa lukuunottamatta kaikkialla muualla on käynyt), ”ongelmaksi” ei suinkaan tule lasten vähyys vaan se, että aikanaan päättäjiksi tulleet maahanmuuttajat eivät katso lastenteossa tarvittavan minkäänlaista yhteiskunnan tukijärjestelmää ja yksinkertaisesti lopettavat ne.  Itse elättelen jopa toiveita, että perhearvoihin sitoutuneiden kulttuurien edustajat lopettavat kaiken muunkin yhteiskunnan harjoittaman ja yksilönvapautta rajoittavan kontrollin. Kenties jopa verohelvetti jäähtyy maahantulijoiden mukana.

 2. Naisia lisää!

  Hedelmällisessä iässä olevat naiset ovat ratkaisevassa asemassa. Naisilla on elämässään aikaa tulla raskaaksi vain noin 15-20 vuotta ja maksimi lapsimääräkin on rajattu. Miehillä ei ole noin rajuja rajotteita. Liki kaikissa kehittyneissä maissa kokonaishedelmällisyysluku on alle 2,1 (Suomessa noin 1,8) joten väestö ilman muuttoa vähenee. Meidän pitäisi jotenkin houkutella tänne yksinäisiä naisia, aivan kuten Kanada tekee. Ei 20 vuotiaat yksin tulevat naiset luultavasti edes radikalisoidu vaan he hakeutuvat jotenkin kantasuomalaisten porukkaan. Muutenkin meidän sitten kun saamme nais/miessuhteen väännettyä naisenemmistöksi tukea yksinhuoltajia voimakkaasti, jotta avioerojen jälkeen he pystyvät kasvattamaan helposti lapsensa. Miehet menevät sitten uusien naisten kanssa tekemään uusia lapsia. 

   

  Vähän radikaali-idea mutta toimii ja generoi tänne myös (seksi)turismia. 

 3. Suomessa tulisi muuttaa eläkejärjestelmä perustumaan lapsilukuun

  Suomessa tulisi muuttaa eläkejärjestelmä perustumaan lapsilukuun. Se joka tekee monta lasta saa suurempaa eläkettä kuin hän, jolla lapsia ei ole. Tällöin kannustettaisiin ihmisiä tekemään lapsia ja pidettäisiin samalla huolta, että tuleville eläkkeille löytyy maksajat.

  Järjestelmä olisi vielä parempi jos eläketulot olisivat myös riippuvaisia lasten tuloista. Tällöin hamppari, joka teki 4 lasta ja ”kasvatti” niistä rikollisia saa heikompaa eläkettä kuin kunniallinen itsensä uhraava äiti/isä, joka kasvatti 4 lastaan menestymään ja rakentamaan tätä yhteiskuntaa.

 4. SAK:n ehdotus perhevapaista on parannus nykytilaan

  SAK:n ehdotus on kyllä mielestäni selvä parannus nykyjärjestelmään eikä se maksa mitään yhteikskunnalle.

  Mutta aivan sellaisenaan tuo SAK:n ehdotus ei alhaista syntyvyyttä korjaa vaikka se siihenkin positiiviseti vaikuttaa. Tarvitaan hieman parempi rahallinen/loma palkkio, jonka perhe saa lähes välittömästi lapsen syntymän jälkeen.

  Eiväthän nuo ”palkkiot” kaikkea ratkaise, mutta kyllä niillä on vaikutusta sekä arvonantoon että elämään yleisestikin. 

Comments are closed.

Related Posts