Omat Rahat: Amerikan ihmeitä

Kun nyt taalan eurokurssi on taas lähellä 100 päivän keskiarvoa ja eurosalkku pullistelee on aika katsastaa jälleen jenkkimarkkinoita.

Aloitin tekemällä haun FT:n osake-screenerin avulla ehdoilla p/e<12, price/cashflow<10,  osinkotuotto>3% ja EPS kasvu>5% viidessä vuodessa.

Poistin lisäksi aika monta osaketta joille tämä on selvästi toissijainen listaus, pääasiassa eurooppalaisia suuryrityksiä. Kyseenalaisa tapauksia jäi silti runsaasti, esimerkiksi eteläamerikkalaisia yrityksiä. Kelpuutanko nämä mukaan taalasalkkuun vaikka liiketoiminta on pääasiassa muualla? Toisaalta pörssikurssi saattaa määräytyä USD:ssa vaikka yhtiöllä olisikin rinnakkaislistaus jossakin muussa pörssissä.

Listalle jäi vaivaiset 62 riviä! Ilmeisesti osinkovaatimus on jenkkiolosuhteisiin kovahko. Suuri osa jäljellejääneistä ovat energiayhtiöitä – missä ei sinänsä ole mitään pahaa.

Pari yhtiötä pomppasi mielestäni esiin:

  • Olin corporation. Kaksi liiketoiminta-aluetta: Chlor-alkali ja Winchester. Eli suomeksi valkaisuaineita ja ammuksia. P/e 7.7, osinkotuotto 3.5% ja EPS-kasvu 11% viiden vuoden yli. Osake on vuodessa noussut 20%, mikä on jo aika harvinaista. Erikoisuutena yhtiön tiedotuspolitiikassa tuntuu olevan matalien ennusteiden antaminen. Salkkuun!
  • Intel. Ei kaivanne esittelyä. Vakaa yhtiö. P/e 11.2, osinkotuotto 3.1% ja EPS kasvu 23%. Salkkuun! Kvartaaliosinko meni valitettavasti juuri ohi suun 🙁

Näiden lisäksi kaipailen jotakin käänneyhtiötä koska uskon jenkkitalouden toipuvan ainakin eurooppaa nopeammin. Valinta osui niin perinteiseen kuin Citigroup:iin. P/e on kohdallaan , 9.2 ja price/book 0.55. Tasearvosta ei tiedä paljonko siinä on ilmaa, mutta ei alhainen arvo ainakaan haittaa. Osinkoa ei juuri tipu, onhan yhtiö stä samulin tukilistalla. Mutta jos pankki jo nyt pystyy tällaiseen kohtuutulokseen, niin jenkkiemarkkinoidne toipuessa vipuvaikutus voi olla melko korkea.

Näillä mennään, seuraavaksi pitää kohdistaa haukankatse Hongkongiin. Onhan HKD pultattu kiinni taalaan. 

 

 

Related Posts