Aristokratian ja luokkayhteiskunnan aika tekee paluuta

Kevyttä Yhteiskunta

Omistavan luokan ja työtä tekevien välinen yhteiskuntakierto on pysähtymässä. Yritysten osakkeiden hinnat ovat nousseet eikä palkkatuloista ole helppo säästää järkevän kokoista osakeomistusta.  Omistavaan luokkaan kohoaminen on yhä vaikeampaa.

Ongelma ei ole Suomen, täällä ei ole varteenotettavaa omistavaa luokkaa

Ongelma ei ole Suomen. Täällä ei ole varteenotettavan kokoista omistavaa luokkaa. Tuotantokoneiston omistus on meillä pääosin siirretty julkisen sektorin (eläkevakuutusyhtiöt, valtio, kunnat, työmarkkinajärjestöt) haltuun eikä meillä ole tässä suhteessa varteenotettavaa yhteiskuntakiertoa ollut pitkään aikaan. Mutta ilmiö on tärkeä lähes kaikkialla muualla maailmassa.

Ongelma koskee lähes kaikkia muita maita paitsi Suomea

Oheisessa kuvassa on USA:n osakevarallisuuden suhde bruttokansantuotteeseen (bruttokansantuote on lähellä palkkojen kokonaissummaa). Tämä Buffet indikaattoriksi kutsuttu suhde on noussut vuoden 2010 vallinneelta 80 % tasolta jo 200% tasolle. Palkkatuloista on USA:ssa yhä vaikeampi säästämällä koota osakevarallisuutta.

Yhteiskuntakierron heikkeneminen haittaa myös sijoittajaa

Tilanne on osakesäästäjän kannalta monessakin suhteessa ongelmallinen:

  1. Osakkeet ovat kuvan perusteella ainakin USA:ssa yliarvostettuja ja korjausliike tulee jossakin vaiheessa, kenties seuraavan suhdannekäänteen yhteydessä.
  2. Heikko yhteiskuntakierto tarkoittaa myös heikkoja kannusteita yrittää. Ei kannata yrittää, jos menestymisen mahdollisuudet ovat heikot. Heikot kannusteet ovat yhtä kuin matala talouskasvu tai pahimmillaan reaalisen talouskasvun pysähtyminen niin kuin meillä Suomessa viimeisen viidentoista vuoden aikana.  Ja heikko kasvu verottaa myös sijoittajan tuloja siinä missä muidenkin.
  3. Osakkeiden ja muun sijoitetun omaisuuden korkeat arvostustasot ovat synonyymi sille, että tuotto on heikkoa ja rahaa virtaa heikosti tuottaviin kohteisiin.  Tämä ei ole hyvä asia sijoittajankaan kannalta.

 

Kuvan lähde: wikimedia

One thought on “Aristokratian ja luokkayhteiskunnan aika tekee paluuta

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus, kevyt sopii siihen huonosti. Pari poimintaa:

    1) ”Osakkeet ovat kuvan perusteella ainakin USA:ssa yliarvostettuja ja korjausliike tulee jossakin vaiheessa, kenties seuraavan suhdannekäänteen yhteydessä.”

    Pätee varmasti muuallekin kuin USA:han.

    Toinen, vastakkainen mielipide on ainakin joskus mielenkiintoinen. Olen jokseenkin tympääntynyt siihen, miten firmat ilman liiketoimintaa menevät listautumisissa kuin tulikuumille kiville. Pelkkää kehittelyä ja lupailua en nimittäin laske liiketoiminnaksi. Ja sijoittajat hihkuvat, taas tuli rahaa, olen minä viisas. Minä heräsin totuuteen 1973 öljykriisin jälkeen, nousu johtui markkinoista, ei 15 v. koulupojan viisaudesta (niin, koulukin meni huonosti…)

    2) ”Osakkeiden ja muun sijoitetun omaisuuden korkeat arvostustasot ovat synonyymi sille, että tuotto on heikkoa ja rahaa virtaa heikosti tuottaviin kohteisiin. Tämä ei ole hyvä asia sijoittajankaan kannalta.”

    Kevät on kauhisteltu inflaatiota ja korkoja. Minusta on hyvä, että hyödykkeillä ja rahalla on kysyntää.

    Mitä huonompi yleistuotto, sitä riskisempiä ovat sijoitukset.

    Niin, minulla taitaa ”käteistä” olla 25% pääomasta, tarvitaan sitä tosin lisäveroihinkin.

Comments are closed.

Related Posts