4 thoughts on “RAFI-metodologia haastaa arvosijoittamisen”
Comments are closed.
Comments are closed.
Suomi on jo viisitoista vuotta päättänyt keskittyä elintason ja eteenpäin pyrkimisen sijasta hyvinvointiin. Olemme saaneet elintason tilalle hyvinvointia: Euroopan toiseksi lyhyimmät keskimääräiset työpäivät, korkeimpiin kuuluvan
Suomen pienyritykset uudistuvat vauhdilla. Uusia yrityksiä syntyy nyt enemmän kuin koskaan 2020-luvulla ja vanhoja kuolee nopeammin kuin koskaan. Mutta uusia syntyy silti moninkertaisesti sen mitä
TT:n lista perustuu yritysten ilmoittamiin eri tunnuslukuihin ja tulostietoihin liiketoimintasyklien yli. Suurimmat painoarvot ovat ns. omistajan tuloksen, liikevaihdon kasvun ja oman pääoman kehityksellä läpi syklin.
USA:n vaaleista on nyt selvitty ja markkinoilla on tapahtunut erilaisia asioita. Selkeimmät signaalit ovat jenkkiosakkeiden vahvistuminen muuhun mailmaan verrattuna, sekä samanaikinen dollarin vahvistuminen. Selvästi uskotaan
Mielenkiintoinen toimialajakautuma
Tuo fundamenttipainotteinen RAFI-indeksointi ei ole minullekaan täysin vieras tuttavuus. Sen kurssihistoria ja perusteet ovat vakuuttavia.
Painotusperusteista ne johtuu…
Mielenkiintoista…Rahoitusalojen ja rakennuksen tunnusluvut esim. kirja-arvo saattaa olla suhteessa suuria muihin yhtiöihin…
Ennalta määritelty painotus saattaa olla haitta ja hyöty. Se pitää itsekurin, mutta voi johtaa juuri vastakkaiseen lopputulokseen kuin mitä on haluttu. Tuossa juuri esimerkkina rahoitussektorin suuri paino ja siitä aiheutuva ylimääräinen riski.
Liikevaihto ja kasvu
Muutamia tässä vielä mainitsemattomia perinteisiä tekijöitä arvottaa yrityksiä ovat:
Olisipa kiva tietää mikä yhdistelmä toimii milläkin toimialalla parhaiten? Siis onko olemassa jokin optimaalinen kombinaatio kaikista erilaisista tunnusluvuista joka korreloi parhaiten yrityksen tulevaan pörssikehitykseen?
Optimointi
Itseasiassa tuossa alkuperäissessäkin artikkelissa oli liikevaihto. Jostain syytä kirjoitin sen tilalle liikearvon.
Ainahan painotuksia voi optimoida, mutta niihinkin liittyy ongelmia. Esim. yllä esimerkkinä rahoitussektorin suuri osuus ETF:n arvosta. Se kertoo pakosti ylimääräisestä riskistä…