Capmanin yhtiökokous ja Tampereen sijoitusmessut

Capmanin yhtiökokouksesta ei ole paljon kerrottavaa. Kokous sujui nopeasti, yhtiö ihan OK lukujen varjossa, eilen taisi tulla mielenkiintoinen uutinen Jukka Ruuskan siirtymisestä Capmanin palvelukseen, se kuulostaa hyvältä. Ruuskan tehtävät liittyvät listattuihin yhtiöihin sijoittamiseen, joka vaikuttaa hyvältä idealta.

Tampereen Sijoitusmessujen aamupäivä sujui Talouden suunta-katsausten merkeissä.


Capmanin yhtiökokouksesta ei ole paljon kerrottavaa. Kokous sujui nopeasti, yhtiö ihan OK lukujen varjossa, eilen taisi tulla mielenkiintoinen uutinen Jukka Ruuskan siirtymisestä Capmanin palvelukseen, se kuulostaa hyvältä. Ruuskan tehtävät liittyvät listattuihin yhtiöihin sijoittamiseen, joka vaikuttaa hyvältä idealta.

Tampereen Sijoitusmessujen aamupäivä sujui Talouden suunta-katsausten merkeissä.

Timo Tyrväinen Aktiasta on taitava puhuja ja esiintyjä, jota aina kuuntelee mielellään. Aiheena oli Globaali talous. Keskittyi aika paljon USAhan. Kuluttajaluottamus USA:ssa on laskenut samalle tasolle kuin keväällä 2003 ja talous on taantumassa. FED on aloittanut hyvin aktiiviset toimet tilanteen korjaamiseksi, samoin hallitus. Toukokuun alussa kaikki kansalaiset saavat ylimääräisen ”veronpalautuksen” ja yritykset 50 MRD. Tämä saattaa parantaa ainakin Q3-tilannetta, mutta auttaako sen pidemmälle? Aasian ja Venäjän puskuri on hyvä apu Euroopalle, USA ei vaikuta niin voimakkaasti, vaikutuksia on kuitenkin. Euroopassa kuluttajaluottamus on aika hyvä, työttömyystilanne parantunut, 3,5 % inflaatiosta voi tulla ongelmia, johtuu pääosin öljystä.

Lauti Uotila Sampo Pankista keskittyi Suomen talouteen. Suomen talouskasvu on ollut vahvaa 10 vuotta. Työttömyysaste kohta 6 %, ei putoa enää siitä. Inflaatio kuten Euroopassa keskimäärin. Suomi on nettovelaton, kauppa- ja vaihtotase ylijäämäisiä. Kotitaloudet ovat velkaantuneet, mutta ei hälyttävästi. Asuntojen hinnat suhteessa ostovoimaan ovat kohtuulliset. Kuluttajaluottamus Euroopan ykkönen, 94% tyytyväisiä elämäänsä. Eli Suomella menee kaikin puolin erinomaisesti.

Jarmo Leppiniemen lähestyi aihetta yksityissijoittajan kannalta. Pitkän ajan salkkua ei kannata suojata kurssilaskun varalta, USAn sijoittajat ovat myyneet pois reuna-alueiden osakkeita, erityisesti pankkeja ja rakennusliikkeitä. Kehittyviin markkinoihin liittyen kannattaa muistaa, että talouskasvun ja osakekurssien välillä on usein negatiivinen korrelaatio. Kehittyviin markkinoihin kannattaakin sijoittaa etupäässä suomalaisten yhtiöiden kautta, jotka toimivat siellä (Stockmann, Nokia jne,) Rahastoista vain ETF:t ovat perusteltuja, muissa kustannukset ja näkemyksellisyys tuovat ongelmia. Dollarin kurssi saattaa alkaa olla pohjalukemissa? Kulta on hyvä sijoituskohde vain poikkeustilanteissa. Yksi hyvä sijoitusstrategia on katsoa, miten isot toimivat ja tehdä samalla tavalla.

Iltapäivä alkoi yritysesittelyillä. Keskon kansainvälistymistä esitteli hyvin Jukka Pokki . Panostajasta kertoi uusi tj. UPM:sta kertoi Olavi Kauppila. Kaikki firmat OK, itselläni on salkussa Kesko ja Panostaja, UPM sijoituskohteena on vielä harkinnassa?

Seuraavaksi oli esittely uudesta REIT-kiinteistäsijoitusrahastomallista, joka toteutunee ensi vuonna, ainakin asuntojen osalta. Tässä mallissa yhtiö ei maksa osakeyhtiön normaalia 26% tuloveroa ollenkaan, omistaja maksaa normaalin 28%. Tästä saattaa tulla mielenkiintoinen vaihtoehto.

Seuraavaksi oli paneeli ”Suomen parhaat osakkeet 2008”. Siinä tuli vähän turhan paljon toistoa aamupäivän asioista, mutta yleisesti suositeltiin osakkeita, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:
-terve tase
-hyvä osingonmaksaja
-energiasektori
-konepajat
-Aasian ja Venäjän kehityksestä hyötyvät

Nimeltä mainittiin useaan kertaan ainakin seuraavat:
-Neste Oil
-Fortum
-Metso
-Cargotec
-Konecranes
-Outotec
-Wärtsilä
-Stockmann
-Nokian Renkaat
-Nokia

Seuraavaksi oli Jussi Hyödyn puheenvuoro maailmantalouden turbulenssista. Esitys oli ihan OK, mutta suurin osa toistoa aamupäivän esityksille.

Kaiken kaikkiaan erinomainen tapahtuma kuten aina ennenkin.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen