Nokia – missä sydän ja syke?

Nokian yhtiökokous pidettiin 23.4.2009 Helsingin Messukeskuksessa. Tuhatkunta sijoittajaa oli saapunut kuulemaan yrityksen johdon sanomaa vuodesta 2008 ja näkemyksiä vuodelle 2009. Edustettuina oli 1,5 miljardia osaketta edustaen noin 39 %:a yhtiön osakkeista.

Nokian kurssia on rangaistu vuoden aikana rankalla kädellä.  Kurssi on tippunut vajaasta 20 eurosta vajaaseen 7 euroon, noustakseen Q1:sen lukujen jälkeen taas 11 euroon. Pitkämuistiset osakkaat muistavat ajan jolloin osakkeesta maksettiin 60 euron hintaa. Osinkoa pudotettiin nyt 40 eurosenttiin viime vuoden 53 sentistä. Onnellisia osakkaita oli harvassa.

Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila valaisi vuoden 2008 vaikeuksia. H1 oli vielä erinomainen, sitten markkinat kerta kaikkiaan sulivat alta. Markkinoiden trendi kääntyi totutusta kasvusta supistumiseen, yleinen epävarmuus masensi niin jakelijat kuin kuluttajatkin. Markkinatasapainoon asettivat omat haasteensa myös nopeasti muuttuneet valuuttakurssit. Liiketoiminnan tulos laski 38 %:a eikä Q1/2009 ole tuonut todellista valoa tilanteeseen. Ollila puolusti osingon leikkausta: 25 %:n leikkaus on kuitenkin vähemmän kuin yrityksen tulospudotus. Yritys haluaa turvata pitkän tähtäimen kasvun ja kannattavuuden ja vahvan taseen haastavissa olosuhteissa. Näin siltä varalta että haastavat ajat jatkuisivat paljon ennustettua pidempäänkin.

Ollila otti esille myös yrityksen palkitsemisjärjestelmät. Hallituksen tehtävä on luoda järjestelmä, joka pitää “maailmanluokan osaajat” talossa ja samalla varmistaa myös yrityksen kannalta oikeudenmukaiset palkkiot. Järjestelmä toimii, toteaa Ollila. Yritysjohdon palkat ja palkkiot ovat joustaneet voimakkaasti alaspäin tuloksen pudotessa. Palkkiojärjestelmiä on yrityksen kaikille tasoille. Pitkillä optio-ohjelmilla varmistetaan avainhenkilöiden palkitseminen 3 vuoden perspektiivillä, tulospalkkioilla useamman tason onnistuminen 6 kk perioideilla. Kun yritys menestyy, työntekijät menestyvät.

Tuhkaa ei tarvitse kaataa päälle: Nokia on suhteellisen vahva tässä tilanteessa. Monella kilpailijalla menee huomattavasti huonommin. Hallituksen haasteisiin kuuluvat erityisesti liikevaihdon ja liikevoiton positiivisen kehityksen varmistaminen ja johdon jatkuva haastaminen ja tuki. Erityistä huomiota kiinnitetään Navteq-investointiin ja Ovi-palvelukonseptiin. Kokouskansalle esiteltiin ennen kokousta monessa pisteessä uusia puhelinmalleja, Navteq-kartta toimintaa, lisälaitteita ja Ovi-konseptia. Kiinnostuneita oli enemmän kuin esittelijöitä. Konsultin mielestä sama esittely ja tuki pitäisi saada automaattiseksi osaksi puhelinmyyntiä. Nyt ostetaan “älypuhelimia” joiden ominaisuuksista käytetään vain murto-osaa.

Olli-Pekka Kallasvuo jatkoi toiminnan analysointia. “Elämme aikaa, jollaista Nokia ja maailma ei ole ennen kokenut”. Q1:stä oli kommentoitu jo aikaisemmin, siihen ei kiinnitetty huomiota. Ilmeisesti Q1 oli kuitenkin odotuksia huomattavasti parempi, koska Nokian kurssi kääntyi sen jälkeen selvään nousuun ja investointipankit rukkasivat suosituksiaan lisää ja osta -suuntaan. Kallasvuo kuitenkin teroitti että “on liian aikaista ennustaa onko markkinoiden pohja nähty tai koska se nähdään”. Tämä kuullosti negatiivisemmalta kuin Q1:sen jälkeiset pankkiirikommentit. Turvataanko nyt selustaa, vai oliko pankkiireilla pinkit lasit otsalla?

OPK:n lavaesiintyminen oli hitusen varmempaa kuin aikaisemmin. Minkäänlaista hypeä taikka evankeliumin julistusta ei kuitenkaan löytynyt. Joskus tuntuu siltä, että suomalainen (?) nöyryys ja vaatimattomuus osuu omaan nilkkaan. Kun ollaan tarpeeksi varovaisia kaikissa kommenteissa, niin uskoa pitää ammentaa muualta. Steve Jobs:in tyyppistä lavakarismaa jää todellakin kaipaamaan. Jos Nokialla on tuote- ja konseptipaletti hyvässä vedossa, niin sitä ei kannata vähätellä. Sydäntä ja sykettä pitää löytyä etulinjan kenraalilta aivan toiseen malliin. Konsultti on kai jenkkiesiintymisen uhri, sillä lähinnä tuli mieleen, pitäisikö tästäkin osakkeesta luopua kun vielä ehtii…More rock & roll, please!

Nokian viestinä oli “muutu ja haasta”. Tästä Nokialla on kokemusta ennestään ja ennenkin on onnistuttu. Yrityksen on pystyttävä entistä peremmin tuottamaan todellista lisäarvoa, asiakkaille ja osakkaille. Yrityksessä on tehty merkittäviä muutoksia koko toimintamalliin; henkilökuntasaneerauksilta ei ole säästytty. Muutoksissa on pyritty olemaan mahdollisimman humaani ja inhimillinen. Esiin nostettiin vuorotteluvapaat, vapaaehtoiset irtisanomispaketit ja muutoksen pehmennys ajoituksen suhteen. Ei tehdä kaikkea kerralla. Muutos on kuitenkin välttämätöntä: uusia kilpailijoita on saatu ja saadaan tietokonevalmistajista ja internet-operaattoreista (Apple-Google). Asiakkaat haluavat tarpeisiinsa ratkaisuja, ei puhelimia.

Supistuvista markkinoista huolimatta on aihetta optimismiin. Nokia myi viime vuonna 468 miljoonaa laitetta. Nokian mittakaavaetu on ainutlaatuinen, brändi erittäin vahva ja tase kunnossa. Investointejakaan ei lopeteta: panostetaan, mutta entistä harkitummin. Etenemisvauhtia on tarkastettu. Vaadittu pay-back time on aikaisempaa lyhyempi. Kulut on saatava alas, toimintamallit on uusittava. Luopuminenkin on osa muutosta: Check Point on myyty, Japanin markkinoista on luovuttu. Tuotekehitystä (R&D) on keskitetty harvempiin keskuksiin ja markkinointimalleja uusittu. Tehdään nyt mitä voidaan, niin ei jouduta leikkauksiin pakon edessä. Nokia Siemens Network on hyvänä esimerkkinä: siellä on saavutettu noin 2 miljardin säästöt.

Vahvat selviytyvät vaikeista ajoista ja ovat vaikeuksien jälkeen entistä vahvempia. Moni kilpailija kadehtii Nokian tilannetta. Nokialla on 55 %:n asiakasuskollisuus, joka on kasvanut noin prosentilla per kvartaali. Kasvu on jatkunut nytkin, vaikka ajat ovat vaikeat. Menestystuotteita on luotu ja luodaan jatkossakin. Jo markkinoilla oleva kosketusnäytöllinen 5800 saattaa olla Nokian kaikkien aikojen menestyksekkäin puhelin. Nokian E71 on menestynyt erinomaisesti ja uusilta N-sarjan puhelimilta uskaltaa odottaa paljon. Huonoina aikoina “kustannustehokkailla” puhelimilla on hyvät markkina-asemat.

Palveluliiketoiminnalta odotetaan vuonna 2012 jo 2 miljardin liikevaihtoa.  Tämä rakennetaan Ovi-konseptin päälle, painopisteinä kartat, musiikki, viestit, kuvat ja pelit. Toiminnassa on jo päästy vauhtiin. Noin 75 %:a maailman ihmisistä ei käytä vielä sähköpostia, heille annetaan Mail on Ovi puhelimen mukana. Navteqillä on hyvä asema, se on tärkeä komponentti Nokian paikallisen ja sosiaalisen sijainnin sovelluksiin. Navteq-ostoa jouduttiin puolustamaan moneen otteeseen. OPK sanoi olevansa edelleen ostokseen erittäin tyytyväinen.

Älypuhelinten markkina-aseman eteen joudutaan tekemään entistä enemmän työtä. Uha useampi keskihintaluokan laite saa ominaisuuksia, joilla ne nostetaan älypuhelinten joukkoon. Q1/2009 antaa uskoa, markkinaosuus älypuhelimissa nousi pitkän tauon jälkeen. Nyt Nokia näkee markkinaosuuden “monitoimilaitteissa” olevan 38 %:a.

Symbian on hallitseva käyttöjärjestelmä älypuhelimissa. Symbianista keskusteltiin enemmänkin. Kyseessä on useamman toimijan “säätiö”, jonka rahoituksessa on monta toimijaa mukana. Avoin arkkitehtuuri helpottaa lisäarvopalvelujen luomista ja tuomista yhä useampaan laitteeseen, nopeammin, tehokkaammin. Yhteistyökumppanita löytyy muualtakin: Qualcomin kanssa ei enää riidellä vaan tehdään yhteistyötä erityisesti USA:n markkinoilla. Microsoftin kanssa ollaan yhteistyössä eri sovelluksissa.

Nokia on kestävän kehityksen ja kierrätyksen pioneeri. Tästä kuultiin pitkät pätkät: ollaan Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksissä ja jopa  Greenpeacen hyväksymiä. Konsultti on varmaan kyynikko… Toivottavasti nämä panostukset palkitaan joskus kurssissakin. Hallituksessakin on nyt niin miehiä kuin naisia ja osaamista monesta kulttuurista. Uusin hallituksen jäsen on ranskalainen Isabel Marey-Semper, jolla on PSA-tausta ja osaamista immateriaalioikeuksista ja kuluttajamarkkinoinnista. Hallituksen jäsenten määrää nostettiin yhdellä.

OPK kiteytti tilannetta: liikevaihto ja kannatavuus eivät ole halutulla tasolla. Pitkän aikavälin menestys vaatii muutoksia ja kipeitäkin ratkaisuja. Oikeilla korteilla pelaaminen antaa kuitenkin erinomaisia mahdollisuuksia. Nokian sisällä on osaamista, innostuneisuutta ja uskoa tulevaisuuteen. Jako laitteisiin ja ratkaisuihin on jotakin uutta ja innostavaa. Nyt leikataan ja tehostetaan jotta ollaan vahvoja seuraavassa kasvuaallossa. USA:n markkinatilanteessa nähtiin valoa Nokiallekin, mutta edistyminen on ollut liian hidasta. Nokialla on kuitenkin USA:ssakin miljardiluokan business ja investointeja jatketaan. Simonsen valoitti vielä säästötavoitteita (noin miljardi), painopisteinä R&D toimipaikkojen ja valmistuksen keskittäminen sekä esikuntatoimintojen karsiminen. Henkilökuntaa on karsittu noin 3.000 hengellä ja prosessi jatkuu.

Kokouksen vilkkaimmista puheenvuoroista vastasivat Jauhiainen, Jaakkola, Selin ja  Hongell, kukin reilulla viidellä puheenvuorolla. Suurin osa aiheesta. Pöytäkirjaan saatiin kirjattua totuttuun tapaan useita vastustuksia. Omien osakkeiden ostoon annettiin valtuutus, vaikkei varmoja ostosuunnitelmia olekaan.

Konsulttia jäi huolettamaan yrityksen sisäinen palo ja usko yrityksen omiin kykyihin. Toivottavasti ne löytyvät vielä varovaisuuden ja nöyryyden pinnan alta. Konsultti ottaa ilolla vastaan osingot ja jää odottamaan parempia aikoja. Nokian osakkeet pysyvät salkussa.

Tarjoiluindeksi ei anna aihetta hurraamiseen: porowrapit ja kermakakut oli vaihdettu vihannespullaan ja mausteiseen kuivakakkuun. Kahvina oli kestävän kehityksen arvojen mukaan Reilun Kaupan kahvia.

Nokian yhtiökokous pidettiin 23.4.2009 Helsingin Messukeskuksessa. Tuhatkunta sijoittajaa oli saapunut kuulemaan yrityksen johdon sanomaa vuodesta 2008 ja näkemyksiä vuodelle 2009. Edustettuina oli 1,5 miljardia osaketta edustaen noin 39 %:a yhtiön osakkeista.

Nokian kurssia on rangaistu vuoden aikana rankalla kädellä.  Kurssi on tippunut vajaasta 20 eurosta vajaaseen 7 euroon, noustakseen Q1:sen lukujen jälkeen taas 11 euroon. Pitkämuistiset osakkaat muistavat ajan jolloin osakkeesta maksettiin 60 euron hintaa. Osinkoa pudotettiin nyt 40 eurosenttiin viime vuoden 53 sentistä. Onnellisia osakkaita oli harvassa.

Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila valaisi vuoden 2008 vaikeuksia. H1 oli vielä erinomainen, sitten markkinat kerta kaikkiaan sulivat alta. Markkinoiden trendi kääntyi totutusta kasvusta supistumiseen, yleinen epävarmuus masensi niin jakelijat kuin kuluttajatkin. Markkinatasapainoon asettivat omat haasteensa myös nopeasti muuttuneet valuuttakurssit. Liiketoiminnan tulos laski 38 %:a eikä Q1/2009 ole tuonut todellista valoa tilanteeseen. Ollila puolusti osingon leikkausta: 25 %:n leikkaus on kuitenkin vähemmän kuin yrityksen tulospudotus. Yritys haluaa turvata pitkän tähtäimen kasvun ja kannattavuuden ja vahvan taseen haastavissa olosuhteissa. Näin siltä varalta että haastavat ajat jatkuisivat paljon ennustettua pidempäänkin.

Ollila otti esille myös yrityksen palkitsemisjärjestelmät. Hallituksen tehtävä on luoda järjestelmä, joka pitää “maailmanluokan osaajat” talossa ja samalla varmistaa myös yrityksen kannalta oikeudenmukaiset palkkiot. Järjestelmä toimii, toteaa Ollila. Yritysjohdon palkat ja palkkiot ovat joustaneet voimakkaasti alaspäin tuloksen pudotessa. Palkkiojärjestelmiä on yrityksen kaikille tasoille. Pitkillä optio-ohjelmilla varmistetaan avainhenkilöiden palkitseminen 3 vuoden perspektiivillä, tulospalkkioilla useamman tason onnistuminen 6 kk perioideilla. Kun yritys menestyy, työntekijät menestyvät.

Tuhkaa ei tarvitse kaataa päälle: Nokia on suhteellisen vahva tässä tilanteessa. Monella kilpailijalla menee huomattavasti huonommin. Hallituksen haasteisiin kuuluvat erityisesti liikevaihdon ja liikevoiton positiivisen kehityksen varmistaminen ja johdon jatkuva haastaminen ja tuki. Erityistä huomiota kiinnitetään Navteq-investointiin ja Ovi-palvelukonseptiin. Kokouskansalle esiteltiin ennen kokousta monessa pisteessä uusia puhelinmalleja, Navteq-kartta toimintaa, lisälaitteita ja Ovi-konseptia. Kiinnostuneita oli enemmän kuin esittelijöitä. Konsultin mielestä sama esittely ja tuki pitäisi saada automaattiseksi osaksi puhelinmyyntiä. Nyt ostetaan “älypuhelimia” joiden ominaisuuksista käytetään vain murto-osaa.

Olli-Pekka Kallasvuo jatkoi toiminnan analysointia. “Elämme aikaa, jollaista Nokia ja maailma ei ole ennen kokenut”. Q1:stä oli kommentoitu jo aikaisemmin, siihen ei kiinnitetty huomiota. Ilmeisesti Q1 oli kuitenkin odotuksia huomattavasti parempi, koska Nokian kurssi kääntyi sen jälkeen selvään nousuun ja investointipankit rukkasivat suosituksiaan lisää ja osta -suuntaan. Kallasvuo kuitenkin teroitti että “on liian aikaista ennustaa onko markkinoiden pohja nähty tai koska se nähdään”. Tämä kuullosti negatiivisemmalta kuin Q1:sen jälkeiset pankkiirikommentit. Turvataanko nyt selustaa, vai oliko pankkiireilla pinkit lasit otsalla?

OPK:n lavaesiintyminen oli hitusen varmempaa kuin aikaisemmin. Minkäänlaista hypeä taikka evankeliumin julistusta ei kuitenkaan löytynyt. Joskus tuntuu siltä, että suomalainen (?) nöyryys ja vaatimattomuus osuu omaan nilkkaan. Kun ollaan tarpeeksi varovaisia kaikissa kommenteissa, niin uskoa pitää ammentaa muualta. Steve Jobs:in tyyppistä lavakarismaa jää todellakin kaipaamaan. Jos Nokialla on tuote- ja konseptipaletti hyvässä vedossa, niin sitä ei kannata vähätellä. Sydäntä ja sykettä pitää löytyä etulinjan kenraalilta aivan toiseen malliin. Konsultti on kai jenkkiesiintymisen uhri, sillä lähinnä tuli mieleen, pitäisikö tästäkin osakkeesta luopua kun vielä ehtii…More rock & roll, please!

Nokian viestinä oli “muutu ja haasta”. Tästä Nokialla on kokemusta ennestään ja ennenkin on onnistuttu. Yrityksen on pystyttävä entistä peremmin tuottamaan todellista lisäarvoa, asiakkaille ja osakkaille. Yrityksessä on tehty merkittäviä muutoksia koko toimintamalliin; henkilökuntasaneerauksilta ei ole säästytty. Muutoksissa on pyritty olemaan mahdollisimman humaani ja inhimillinen. Esiin nostettiin vuorotteluvapaat, vapaaehtoiset irtisanomispaketit ja muutoksen pehmennys ajoituksen suhteen. Ei tehdä kaikkea kerralla. Muutos on kuitenkin välttämätöntä: uusia kilpailijoita on saatu ja saadaan tietokonevalmistajista ja internet-operaattoreista (Apple-Google). Asiakkaat haluavat tarpeisiinsa ratkaisuja, ei puhelimia.

Supistuvista markkinoista huolimatta on aihetta optimismiin. Nokia myi viime vuonna 468 miljoonaa laitetta. Nokian mittakaavaetu on ainutlaatuinen, brändi erittäin vahva ja tase kunnossa. Investointejakaan ei lopeteta: panostetaan, mutta entistä harkitummin. Etenemisvauhtia on tarkastettu. Vaadittu pay-back time on aikaisempaa lyhyempi. Kulut on saatava alas, toimintamallit on uusittava. Luopuminenkin on osa muutosta: Check Point on myyty, Japanin markkinoista on luovuttu. Tuotekehitystä (R&D) on keskitetty harvempiin keskuksiin ja markkinointimalleja uusittu. Tehdään nyt mitä voidaan, niin ei jouduta leikkauksiin pakon edessä. Nokia Siemens Network on hyvänä esimerkkinä: siellä on saavutettu noin 2 miljardin säästöt.

Vahvat selviytyvät vaikeista ajoista ja ovat vaikeuksien jälkeen entistä vahvempia. Moni kilpailija kadehtii Nokian tilannetta. Nokialla on 55 %:n asiakasuskollisuus, joka on kasvanut noin prosentilla per kvartaali. Kasvu on jatkunut nytkin, vaikka ajat ovat vaikeat. Menestystuotteita on luotu ja luodaan jatkossakin. Jo markkinoilla oleva kosketusnäytöllinen 5800 saattaa olla Nokian kaikkien aikojen menestyksekkäin puhelin. Nokian E71 on menestynyt erinomaisesti ja uusilta N-sarjan puhelimilta uskaltaa odottaa paljon. Huonoina aikoina “kustannustehokkailla” puhelimilla on hyvät markkina-asemat.

Palveluliiketoiminnalta odotetaan vuonna 2012 jo 2 miljardin liikevaihtoa.  Tämä rakennetaan Ovi-konseptin päälle, painopisteinä kartat, musiikki, viestit, kuvat ja pelit. Toiminnassa on jo päästy vauhtiin. Noin 75 %:a maailman ihmisistä ei käytä vielä sähköpostia, heille annetaan Mail on Ovi puhelimen mukana. Navteqillä on hyvä asema, se on tärkeä komponentti Nokian paikallisen ja sosiaalisen sijainnin sovelluksiin. Navteq-ostoa jouduttiin puolustamaan moneen otteeseen. OPK sanoi olevansa edelleen ostokseen erittäin tyytyväinen.

Älypuhelinten markkina-aseman eteen joudutaan tekemään entistä enemmän työtä. Uha useampi keskihintaluokan laite saa ominaisuuksia, joilla ne nostetaan älypuhelinten joukkoon. Q1/2009 antaa uskoa, markkinaosuus älypuhelimissa nousi pitkän tauon jälkeen. Nyt Nokia näkee markkinaosuuden “monitoimilaitteissa” olevan 38 %:a.

Symbian on hallitseva käyttöjärjestelmä älypuhelimissa. Symbianista keskusteltiin enemmänkin. Kyseessä on useamman toimijan “säätiö”, jonka rahoituksessa on monta toimijaa mukana. Avoin arkkitehtuuri helpottaa lisäarvopalvelujen luomista ja tuomista yhä useampaan laitteeseen, nopeammin, tehokkaammin. Yhteistyökumppanita löytyy muualtakin: Qualcomin kanssa ei enää riidellä vaan tehdään yhteistyötä erityisesti USA:n markkinoilla. Microsoftin kanssa ollaan yhteistyössä eri sovelluksissa.

Nokia on kestävän kehityksen ja kierrätyksen pioneeri. Tästä kuultiin pitkät pätkät: ollaan Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksissä ja jopa  Greenpeacen hyväksymiä. Konsultti on varmaan kyynikko… Toivottavasti nämä panostukset palkitaan joskus kurssissakin. Hallituksessakin on nyt niin miehiä kuin naisia ja osaamista monesta kulttuurista. Uusin hallituksen jäsen on ranskalainen Isabel Marey-Semper, jolla on PSA-tausta ja osaamista immateriaalioikeuksista ja kuluttajamarkkinoinnista. Hallituksen jäsenten määrää nostettiin yhdellä.

OPK kiteytti tilannetta: liikevaihto ja kannatavuus eivät ole halutulla tasolla. Pitkän aikavälin menestys vaatii muutoksia ja kipeitäkin ratkaisuja. Oikeilla korteilla pelaaminen antaa kuitenkin erinomaisia mahdollisuuksia. Nokian sisällä on osaamista, innostuneisuutta ja uskoa tulevaisuuteen. Jako laitteisiin ja ratkaisuihin on jotakin uutta ja innostavaa. Nyt leikataan ja tehostetaan jotta ollaan vahvoja seuraavassa kasvuaallossa. USA:n markkinatilanteessa nähtiin valoa Nokiallekin, mutta edistyminen on ollut liian hidasta. Nokialla on kuitenkin USA:ssakin miljardiluokan business ja investointeja jatketaan. Simonsen valoitti vielä säästötavoitteita (noin miljardi), painopisteinä R&D toimipaikkojen ja valmistuksen keskittäminen sekä esikuntatoimintojen karsiminen. Henkilökuntaa on karsittu noin 3.000 hengellä ja prosessi jatkuu.

Kokouksen vilkkaimmista puheenvuoroista vastasivat Jauhiainen, Jaakkola, Selin ja  Hongell, kukin reilulla viidellä puheenvuorolla. Suurin osa aiheesta. Pöytäkirjaan saatiin kirjattua totuttuun tapaan useita vastustuksia. Omien osakkeiden ostoon annettiin valtuutus, vaikkei varmoja ostosuunnitelmia olekaan.

Konsulttia jäi huolettamaan yrityksen sisäinen palo ja usko yrityksen omiin kykyihin. Toivottavasti ne löytyvät vielä varovaisuuden ja nöyryyden pinnan alta. Konsultti ottaa ilolla vastaan osingot ja jää odottamaan parempia aikoja. Nokian osakkeet pysyvät salkussa.

Tarjoiluindeksi ei anna aihetta hurraamiseen: porowrapit ja kermakakut oli vaihdettu vihannespullaan ja mausteiseen kuivakakkuun. Kahvina oli kestävän kehityksen arvojen mukaan Reilun Kaupan kahvia.

One thought on “Nokia – missä sydän ja syke?

  1. Nokia luovassa tuhossa

    Jotenkin minusta tuntuu, että Nokia on pidemmällä tulevaisuudessa kuin Suomen valtiovalta. Tosin näin varmaan yritysten kuuluukin olla.

    Itse olen innostuneempi seuraamaan teknologiapolitiikka kuin Nokia yhtiön kehitystä joten peilaa asiaani sitä kautta. Suomen valtiovalta pitää omana saavutuksenaan ja erityisesti tehokaan teknologiapolitiikan saavutuksenaan maan nopeaa selviämistä 90-luvun alun lamasta.
    Itse muistelen kylläkin, että valtiovallan teknologiapolitiikan iskulause ei ollut ”Nokian matkapuhelimet Enson paperin tilalle” vaan iskulause oli ”Sata uutta Vaisalaa”. Globaali suuryritys Nokia syntyi ehkä pikemminkin teknologiapolitiikasta huolimatta kuin sen tuloksena?
    Nyt alkaneeseen taantumaan ja lamaan ollaan menossa vanhoilla eväillä, vaikka Schumpeterin mukaan on tapahtumassa yritysten ja toimialojen luova tuho. Nousun eväät ovat toiset kuin 90-luvulla.
     
    Noita loppuun syötyjä eväitä on mm. EU:n Lissabonin lässytys, virallisemmalta nimeltään Lissabonin strategia
    Siihen sisältyy mm. tavoite, että tutkimukseen ja koulutukseen suunnataan 3 prosenttia BKT:stä. Suomi ja myös Ruotsi on omasta mielestään esimerkillisesti päässyt tähän tavoitteeseen. Näin ei kuitenkaan ole tilannen Suomen osalta kun tarkastellaan millainen toimialarakenne meillä on. Suomen korkea IT-teollisuudeen osuus kokonaistuotannosta edellyttäisi vielä suurempaa T&K osuutta kuin mikä meillä nyt on.
     
    EU alue on USA:ta jäljessä T&K-panostuksessa pääosin palvelualoilla ja edelleen siellä paljolti kahdella alueella: kaupankäynnissä ja ajoneuvojen korjauksessa sekä kiinteistö- ja IT- palveluissa.
     
    Tästä teknologiapoliittisesta johdannosta sitten Nokia Oyj:n tilanteeseen. Mainitsit tekstissäsi että ” Erityistä huomiota kiinnitetään Navteq-investointiin ja Ovi-palvelukonseptiin”. Nuo kumpikin ovat olleet sellaisia Nokian panostuksia, joiden suuruus on hirvittänyt minua ja joitain muita keskustelupalstojen diletantteja.
    Nyt kuitenkin tuon teknologiapoliittisen johdantoni mukaan kyseessä voisi olla siirtyminen amerikkalaiseen tapaan tuotevalmistuksesta tuotteeseen liittyvää palveluun. Eli kuten alussa epäilin, yritykset löytävät ennen valtiovaltaa oikean tulevaisuuden suunnan.
    Kun lisäksi Nokiassa ylläpidetään vanhanaikaisia yrityshyveitä kuten korkeaa tuottavuutta ja kulukuria niin ainakin minä suhtaudun luottavaisesti Nokian tulevaisuuteen.

Comments are closed.

Related Posts