Asovanmeri

Yhteiskunta

Alusta asti on ollut selvää, että Ukrainan offensiivilla voi olla vain yksi realistinen tavoite, nimittäin Krimin niemimaan maayhteyksien katkaiseminen saavuttamalla Asovanmeren pohjoisranta jossain kohtaan.

Jo kauan sitten, lokakuussa 2022 paljastui Euroopan pisimmän, Kertšinsalmen ylittävän sillan haavoittuvuus. Oletan, että Venäjä pystyy faktisesti huoltamaan Krimiä merikuljetuksin, mutta psykologisesti (poliittisesti) maayhteyden menetys olisi raskas isku, joka johtaisi siviilien poistumiseen Krimiltä.

Ukraina ei edes käynnissä olevista taisteluista (saati tavoitteistaan) ole paljon pukahtanut. Erikoista on, että Euroopassa toistetun viime öisen NYT:n jutun päälähde on oikeastaan Venäjän, siis Moskovan Kremlin hallinnon tiedotus.

Joka tapauksessa tekstissä mainitaan kaupunki, jonka nimi englanniksi näkyy olevan Orikhiv, venäjäksi Orehov (Орехов) ja joka suomeksi näemmä on translitteroitu ukrainalaiseen muotoon Orih’iv. Translitterointia olennaisempi on kaupungin sijainti ja siellä siis NY Timesin mukaan olisi Ukrainan hyökkäyksen tämänhetkinen painopiste. Sieltä matkaa Asovanmeren rantaan on 60 mailia.

turvallisuus

3 thoughts on “Asovanmeri

 1. ”maayhteyden menetys olisi raskas isku, joka johtaisi siviilien poistumiseen Krimiltä”

  Olenkin ihmetellyt mihin niitä F-16 hävittäjiä oikein tarvitaan kun ei niillä vihollisen yläpuolella oikein uskalla lentää. Nyt asia selvisi. Niillä voi melko turvallisesti lentää mustanmeren yläpolella ja niillä voi käytännössä katkaista merikuljetukset Krimille.
  F16 hävittäjien aseistusvaihtioehtona on merimaaliohjuksia, joilla koetusti uppoaa noin parin sadan kilometrin säteillä laiva kuin laiva (jopa Moskva luokan risteilijä)

 2. Asovanmeri

  Kertsin salmen silta on ehkä Putinin suurin saavutus. Se uhkaa nyt mennä mäsäksi ja olisi tärkeä vaihe Putinin vallan menetyksessä. Se on vasta alkua koko Krimin menetykselle ja saaren palautus Ukrainalle olisi yksi sodan tärkeistä lopputuloksista.

  Olen ollut Krimillä lomalla ja tämän lomaniemi uhkaa nyt tuhoutua sodan jalkoihin ja sen kohtalo on symboolisestikin tärkeä vaihe sodan lopputulokselle.

 3. Rintamalinjan kulun syynääminen Ukrainassa on suosittua, mutta turhaa puuhaa. Parempi miettiä, miksi se on nyt siellä missä on ja vielä parempi miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tuossa on Ukrainan tavoitteet etelässä ja sitova hyökkäys itään. https://twitter.com/ThreshedThought/status/1691501221700313091/photo/1

  Tuossa on Venäjän käyttämiä siltoja ym. liikenteen solmukohtia
  https://twitter.com/ThreshedThought/status/1685657182308622336/photo/1

  Tilaa etelässä ei ole kauheasti V:lle ja lisäksi se toimii ulkokehällä. Ukraina toimii sisälinjoilla eli sen on paljon helpompaa siirtää joukkojaan.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan