Teollisuuden tilanne ja odotukset ovat heikkoja, palvelualojen odotetaan seuraavan viiveellä perässä

Talous

Saksalaisen IFO instituutin suhdannekello kertoo, että sekä teollisuuden odotukset että tilenne ovat heikkoja (Crisis) ja tilanne pahenee edelleen.

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Recovery) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Slowdown) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Taantuma (Crisis) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Osakkepainoa on yleensä kannattanut lisätä siinä vaiheessa kun ollaan siirtymässä taantumavaiheesta nousuvaiheeseen, eli silloin kun kello on noin puoli yhdeksän aamulla. Odotukset paranivat talvella ja lähenimme tuota hetkeä, mutta toukokuu toi muutoksen. Sekä taloustilanne että tulevaisuuden odotukset alkoivat uudelleen heiketä.

Suhdanneindikaattorit antavat maailmanlaajuisesti samanlaista viestiä. Teollisuuden luottamus ja tilaukset ovat laskevalla trendillä ihan samalla tavalla kuin Saksassa, mutta kuluttajien luottamus on hienoisessa nousussa. Euroopan keskuspankki antoi tälle ilmiölle eilisessä lehdistötilaisuudessa yhden selityksen. Kohoavat korot heikentävät ensivaiheessa teollisten, pääomavaltaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja teolliset investoinnit tämän seurauksena supistuvat. Palkkakehitykseen, työmarkkinoihin ja pohjainflaatioon eniten vaikuttavien palvelualojen toimintaedellytykset heikkenevät vasta seuraavassa vaiheessa.

One thought on “Teollisuuden tilanne ja odotukset ovat heikkoja, palvelualojen odotetaan seuraavan viiveellä perässä

  1. IFO suhdannekello

    IFO suhdannekello kertoo Saksan suhdannenäkemyksistä varmaankin totta. Suomessa näkymät ovat melko varmaan hyvin samanlaiset. Tästä tuleekin mieleen seurata enemmän USA:n suhdannenäkymiä, jotka ovat selvästi positiivisemmat uusimpien uutisten mukaan.

    Kannattanee siirtää sijoitusten painopistettä Euroopasta rapakon taakse, näin olen sen kokenut.

Comments are closed.

Related Posts