ASP-lainojen totuuden hetki
ASP:n säästöpalkkion exit alkaa olla käsillä. Mitä löytyy ikkunan takaa? |
Kirjoitin tasan kaksi vuotta sitten ASP-lainojen 3000 euron säästöpalkkiosta (kts. ASP-kuplaa odotellessa). En nähnyt palkkiolle perusteluita silloin, enkä näe edelleenkään: sillä on vain annettu ylimääräinen piristysruiske asuntomarkkinoille, joita on muutenkin hellitty ennätysalhaisella korkotasolla. Parin kuukauden päästä tuon lisäpalkkion saamiseksi asetettu aikaraja on kuitenkin tulossa vastaan. Miten tämä vaikuttaa ASP-säästäjien asunnonostosuunnitelmiin ja asuntomarkkinoiden kehitykseen?
Kaksi vuotta sitten oli vielä epäselvää, minkälainen taloudellinen tilanne tulisi olemaan vuoden 2012 taitteessa. Jonkinasteiset säästökuurit ympäri Eurooppaa olivat odotettavissa, mutta harva osasi ennustaa nykyisenkaltaista pahenevaa velkakriisiä. Ohjauskorko on noussut hieman, mutta talouden ongelmista johtuen vähemmän, mitä suurin osa taisi tuolloin arvella. Lainaraha on siis edelleen halpaa, mutta talouden epävarmuus saa asunnon ostajatkin epäröimään.
Korkojen hieman maltillisempaa nousua lukuunottamatta nyt on itse asiassa käymässä jokseenkin niin kuin runsaat puolitoista vuotta sitten uumoilin: Euroopan ollessa mm. Kreikan takia pahassa kriisissä asuntolainojen korkojen verovähennysoikeutta leikataan samalla kun ASP-lisäpalkkiostakin luovutaan. Vaikka kyseisillä tuilla ei alun alkaen olekaan kovin järkeviä perusteluita, asuntomarkkinoita lyödään siis nyt monelta suunnalta. Tällaista soutamista ja huopaamista ei voi ajoituksen kannalta järkevästi perustella suhdannetekijöillä.
Mutta mitä tilanne käytännössä tarkoittaa asuntomarkkinoita ja asunnon ostoa ajatellen? Asuntojen hinnat ovat nyt laskeneet hieman kahtena peräkkäisenä kuukautena (kts. Asuntojen hinnat painuivat laskuun koko maassa), ja moni ASP-säästäjä pohtii, pitäisikö kiiruhtaa asunnon ostamiseen. Vaikka uskon edelleen jonkinlaiseen ASP-vetoiseen kysyntäpiikkiin, en usko asuntojen hinnoissa olevan merkittävää kuplaa. Vuoden vaihteen jälkeen asuntoja saa luultavasti keskimäärin hieman vuoden vaihdetta edeltävää halvemmalla, mutta toisaalta 3000 euron säästöpalkkio on varmaa rahaa, kun taas asuntojen hintakehitys lähinnä spekulaatiota. Mikäli asunnon hankinta on ollut ja on edelleen lähivuosien suunnitelmissa, eikä talous ole kovin epävarmalla pohjalla, en pidä asunnon hankintaa kovin riskikkäänä askeleena. Asunnon omistaminen kannattanee edelleen pitkällä aikajänteellä, ja ASP-säästäjää suojataan vielä korkoriskiltä ilmaisella 70-prosenttisella korkokatolla.
Totuudenhetkeä ehditään vielä siirtämään.
Ei huolta. Vielä ehditään jatkamaan idioottimaista asuntosäästöpalkkiota muutamalla vuodella, kun joku omistusasumista puolustava vaikutusvaltainen etujärjestö taas tajuaa, että asuntonsa jo omistavien virtuaaliarvo on uhattuna ja sitä pitää ryhtyä pelastamaan "auttamalla ensiasunnon ostajia". Nyt kun katsos on todella huono hetki luopua tästä palkkiosta, koska juuri nyt on niin epävarmaa eikä sitä epävarmuutta saa aiheuttaa lisää. Tosiasia on, ettei näillä perusteilla ole milloinkaan enää koskaan mahdollista luopua po. palkkiosta. Ja taas on luotu pysyvä omistusasumisen tukiaismekanismi.
Jo asuntosäästöpalkkio terminä kertoo, kuinka hölmöstä tekeleestä on kysymys. Pitää ikään kuin palkita siitä, että joku vaivautuu enää säästämään, kun kyse on elämänmittaisesta hankinnasta. Nykyäänhän säästää ei tarvitse, koska kuka tahansa vuorkatyöntekijä saa pankista lainaa vaikka 110 prosenttia hankinnan arvosta. Sitten kun hinnat ropsahtaa ja pankit on ns. kusessa, taas pelastetaan pankkeja tällaiselta äkillisesti yllättäneeltä ulkoiselta iskulta, johon pankki-rukat eivät ole mitenkään voineet varautua.
ASP-laina yksinään – ilman siis mitään bonusjärjestelyjä – on siis vielä jotenkin perusteltavissa. Samaten korkovähennysoikeus ensiasunnon ostajille. Nämä molemmat kuitenkin vain sillä ehdolla, että toista asuntoaan hankkivat eivät enää saa vähentää lainan korkoja verotuksessa. Muussa tapauksessa kyse on kaikille annettavasta edusta, jolloin niukkuudesta kilpailtaessa po. kaltainen etu ei enää hyödytä ketään, vaan on vain omiaan rapauttamaan koko kansakunnan kilpailukykyä korottamalla asumisen hintaa ja siten sen kustannuksia, mikä puolestaan lyö läpi talouden korkeina palkkavaatimuksina jne. Koko Suomen reaalitalous häviää, kun asuntojen hintoja pönkitetään erilaisin tukiaisratkaisuin.
Pringles-politiikkaa
Kiitos kommentista!
Monet tällaiset laajat tukimuodot ovat käytännössä tosiaan aika "pringles-poliittisia" eli hankalampia perua kuin lanseerata. Pelkäsin itsekin pari vuotta sitten, että tuota hölmöyttä mahdollisesti jatkettaisiin. Nyt on enää kuitenkaan vaikea uskoa siihen. Taloudellinen tilanne ei oikein tue lisätukimuotoja, tuolle ei ole (edelleenkään) tarvetta, ja kyllä siitä olisi kai puhuttukin enemmän jo aiemmin kuin pari kuukautta ennen vuodenvaihdetta, jos jatkoaikaa suunniteltaisiin.
Itse kyllä vierastan sitä, että ensiasunnon ostaja asetetaan todella erityiseen asemaan. Jos ainoastaan ensiasuntoon saisi kaikki edut ASP-korkokatosta asuntolainan vähennykseen, kaikki haluaisivat niin kalliin ensiasunnon, että voisivat mahdollisimman pitkään saada maksimihyödyn tuista. Eli jos säilytetään korkovähennysoikeus, niin säilytetään sitten kaikille. On tuo sen leikkaaminen kuitenkin hyvä päätös, vaikka aiemmin tuplaten asuntovelallisena vähän toisensuuntaista olenkin kirjoitellut. 🙂