Elämäntapamuuttajat ovat aikansa pörssitähtiä

Olen viime aikoina etsinyt suurinta yhteistä nimittäjää yrityksille, joiden markkina-arvo on kohonnut moninkertaiseksi muutamassa vuodessa. Tällaiset yritykset ovat sijoittajalle niitä suuria kaloja, joita on aina syytä pyytää, vaikka todennäköisyys onnistumiseen on pieni. Esimerkkejä yrityksistä, joita tarkoitan, ovat Nokia, Apple ja Google. Yhteinen nimittäjä näille yrityksille on se, että sijoittajat uskovat näiden yritysten pystyvän muuttamaan ihmisten elämäntapaa ja ajan (siis rahan!) käyttöä niiden liiketoiminnan kannalta edulliseen suuntaan. Muutoksen vaikutus maksimoituu kuluttajaliiketoiminnassa; jokainen maailman kansalainen on paitsi ihminen, myös kuluttaja.

Nokia oli edelläkävijä, kun siirryttiin paikkariippumattomaan, mobiiliin elämäntapaan, joka ensi vaiheessa mahdollisti henkilön tavoitettavuuden puhe- ja tekstiviestinnällä. Nokia tarjosi tähän helppokäyttöisen ja edullisen ratkaisun kuluttajille. Nokian markkina-arvo 30-kertaistui vuoden -96 puolivälistä vuoden 2000 puoliväliin.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen tietotekniikan ja sillä toteutettujen palvelujen kehitys keskittyi internetiin. Apple jatkoi paikkariippumattoman elämäntavan laajentamista tarjoamalla puhe- ja tekstiviestipalvelun lisäksi käyttäjäystävällisen tavan vuorovaikuttaa internetin ja siellä tarjolla olevien sovellusten kanssa. Apple, Nokian tavoin, on pitkäaikainen toimija ICT-alalla, mutta sen yritysarvo on yli kymmenkertaistunut vuoden 2005 alusta tähän päivään. Apple mielletään elämäntapamuuttajana.

Google on nuorin kolmesta esimerkistämme. Yritys listautui vuonna 2004 ja sen arvo kasvoi yli 7-kertaiseksi ensimmäisen kolmen ja puolen vuoden aikana listautumisestaan. Google on internet-yritys, joka tarjoaa työkalut ja internet-sovellukset (pilvipalveluna) tiedonhallintaa, -jakamista ja -käyttöä varten. Yritys on radikaali innovaattori myös ansaintamallinsa suhteen. Käyttäjä/kuluttaja ei maksa palveluista vaan yritys toimii mainosrahoitteisesti tarjoamalla sisältöön liittyvää mainostilaa yrityksille.

Elämäntapamuuttajana Facebook on ylivoimainen. Se tarjoaa tänään lähes miljardille käyttäjälle virtuaalisen elämän, jossa käytetään aikaa jopa enemmän kuin todellisessa. Facebook ei ole listattu yritys, joten sen markkina-arvo on suhteellinen, mutta erittäin korkea. Mahdollisen listautumisen myötä pikavoiton tekee vain ja ainoastaan perustajaomistajat.

Mainitut yritykset sijoittuvat lisäarvohierarkiassa eri tasoille. Nokia on, strategiamuutoksensa jälkeen, selkeä teollinen teknologia- ja tuoteyritys. Googlea voitaneen kutsua informaatioajan internetyritykseksi. Apple sijoittuu hierarkiassa Nokian ja Googlen väliin. Ylimpänä on Facebook, joka tarjoaa käyttäjilleen toisen, virtuaalisen elämän.

7 thoughts on “Elämäntapamuuttajat ovat aikansa pörssitähtiä

  1. Verkkopelit on cooleja

    Voisi kuvitella, että superstarat tulevat sellaisten yritysten parista, jotka kykenevät luomaan ihmisille virtuaalista elämää verkkoon. Skype, Facebook, Linkedin, Google+, MSN Messenger, Twitter, Youtube, Picasa, Dropbox, … ovat tällaisia palveluita. Niitä on itse asiassa aika paljon.

    Pelimoottorien valmistajat ovat mielestäni hyvässä kilpailuasemassa. Pelimoottori on se osa ohjelmistosta, jonka avulla pyöritetään virtuaalista maailmaa verkossa ja niiden varaan on rakennettu jo monta verkkopalvelua joista suomalainen HabboHotel on eräs menestyneistä. Itse pelailen FarCry verkkopeliä muiden eri puolelta maailmaa olevien harrastajien kanssa. Pidän siitä siksi että siinä on niin kauniit maisemat ja tietenkin lymyily ja kanssapelaajien ammuskelu on hauskaa jännässä ympäristössä. Muistuttaa aika paljon värikuula-ammuntaa, mutta tapahtuu virtuaalisuudessa. 

     

     

    1. Verkkopelit ovat ooppiumia kansalle

       

      Jo Lenin-setä tiesi sen aikoinaan ja sanoi muodossa "uskonnot ovat oopiumia kansalle".

      Kyseessä on amerikkalais-kiinalainen juoni, jolla eurooppalainen sivistyneistö tehdään riippuvaiseksi yhä uusista ja uusista peleistä. Tällöin he unohtavat lukutaitonsa ja taantuvat riippuvaisiksi amerikkalaisten suunnittelemista ja kiinalaisten tekemistä peleistä.

      1. Ihmisen kognitiivinen kehittyminen

        Olen sattuneesta syystä yrittänyt löytää "omaa totuuttani" ihmisen käyttäytymiseen. Mallissani tulkinnallisella kyvykkyydellä on avainmerkitys. Keskustelusta herää kysymys, kuinka eri informaatiomuodot, mukaan lukien luettava teksti, vaikuttavat meidän tulkintakyvyn yleiseen kehittymiseen. Itse pidän multimedian keinoin toteutettuja kokemuksellisia välineitä tehokkaina (pelit ovat itse asiassa osa tätä genreä). Mutta täytyy sanoa, että edellämainitussa etsimis- ja hahmotusprojektissani perinteinen tekstimuotoinen kirja, kynä ja paperi synnyttävät uutta sisältöä tulkintakeskukseeni. Askeettiset välineet ikäänkuin pakottavat aivot tekemään työn ja toisaalta eivät tarjoa liikaa ulkoista ärsykettä omaehtoisen huomio- ja oivalluskyvyn häiritsemiseksi.

  2. Suuret muutokset tuovat suuret rahat

    Yleisemmin ottaen näkisin niin, että suurista muutoksista syntyy paljon rahaa. Internetin myötä tällä hetkellä suurimmat muutokset kohdistuvat elämäntapaan, mutta suuria muutoksia voi olla tarjolla myös muilla alueilla. Suuret lääketieteelliset tai energiaan liittyvät keksinnöt ovat myös potentiaalisia suuren rahan luojia, mutta tietoteknisissä asioissa on se puoli, että niitä voidaan lähteä rakentamaan lähestulkoon tyhjästä, jolloin kasvu voi olla alun alkaenkin räjähdysmäistä. Lisäksi elämäntapaan liittyvissä muutoksissa on toki se puoli, että helpommin kuin esim. lääketieteelliset keksinnöt, ne koskevat todennäköisemmin ajan myötä lähestulkoon koko maapallon väestöä.

    Apple ei kuitenkaan ole mielestäni tällä vuosituhannella elämäntapaa niinkään muuttanut. Kännyköityminen oli todella suuri muutos, mutta siinä Nokia oli avainasemassa. Apple on vain onnistunut rahastamaan kännyköillä tehokkaasti: sorminäyttöä tai sovelluskauppaa en millään pitäisi elämäntapaan liittyvänä muutoksena. Itse asiassa enemmän Apple taisi olla elämäntavan muutosta luotsaamassa joskus 30 vuotta sitten, kun tietokoneet yleistyivät ja alkoi tulla graafisia käyttöliittymiä.

     

    Pakko muuten puuttua tuohon käyttämääsi termiin. Elämäntapamuuttaja on mielestäni yksiselitteisesti henkilö, jolle muuttamisesta on tullut elämäntapa, eli esim. ostetaan asunto, rempataan se ja muutetaan uuteen. Käytännön esimerkkejä:

    • Elämäntapakalastaja ei ole henkilö, joka kalastaa elämäntapoja.
    • Henkilö, joka metsästää kauriita ei ole kaurismetsästäjä vaan kauriinmetsästäjä. Kaurismetsästäjä olisi kauris, joka metsästää.

    Eli pitäisi puhua elämäntavan muuttajista tai elämäntavanmuuttajista.

    1. Kiitos hyvästä palautteesta

      Täysin samaa mieltä; "elämäntapamme muuttajat" olisi oleellisesti parempi termi. Applen suhteen jaan myös käsityksesi alleviivaten kuitenkin Applen edelläkävijyyden käytön helppouden ja intuitiivisuuden suhteen, mikä alkoi jo henkilökohtaisissa tietokoneissa, mutta on jatkunut 2000-luvulla iPod-, iPhone- ja iPad-laitteissa ja tietenkin myös iTunes:ssa. Tässä suhteessa Apple on pitkäaikainen toimintatapamme ja asenteemme muokkaaja. Apple haastoi perinteisen PC:n, MPEG-soittimen ja kännykän sekä oli luomassa tablettikulttuurin. Ja kaiken tämän mielestäni käyttäjän ja myös muiden toimijoiden hyväksi; näiden on ollut pakko kehittää omia ratkaisujaan käytettävämpään suuntaan.

  3. Elämäntapamuuttajat

    Nämä elämämme muuttajat vaikuttavat paljon elämäämme, mutta ne ovat harvoin hyviä sijoituksia. Hehkulamput muuttivat 100 vuotta sitten varmasti elämäämme, mutta niistä ei ole noussut selkeää hyvää voittajaa. Itse asiassa, jos muistan oikein, Lontoossa oli vuosisadan alussa listattuna kymmennittäin lampuntekijöitä, nyt ei ainuttakaan. Auto on kanssa muuttanut elämäntapaamme, mutta autonvalmistajat eivät ole olleet hyviä sijoituksia. Kolmas esimerkki ovat lentoyhtiöt, nekin ovat olleet jatkuvasti kasvavalla ja hienolla alalla, mutta hyvä ei ole tullut sijoittajalle. Sama on ollut Internet-yritysillä, vain harva on enää pystyssä kun 10 vuotta niiden kukoistuksesta on kulunut. Tai vaikka uusmediayhtiöt, varmasti siitä tulee ajan myötä vanhaa, mutta miten käy sijoittajille? Biolääketiede, tuo elämänsairauksien parantaja, miten sijoittajille on käynyt? Miten on käynyt matkapuhelinteollisuuden entisille valtijoille eli Motorolalle ja Erkille?

    Jos jollakin yrityksellä on liian suoraviivaisen todennäköinen reitti loistavaan tulevaisuuteen, niin se ei yleensä tule realisoitumaan hienona osakekurssin nousuna. GE on ainoa yritys mikä on säilynyt DJIA indeksissä alusta alkaen. Siihen on valittu aina edustavia huippuyrityksiä.

    1. Elämäntapamme muuttajat, GE ja Edison

       

      Innovaatiotutkimuksen harrastajana en voi olla tarttumatta esiin nostamaasi tapaus hehkulamppuun. Erityisesti kun Edisonin hehkulamppukeksintöön liittyy paljon virheellistä legendaa.

      Edisonin hehkulamppuun liittyvä ongelma oli löytää hehkulanka, joka toimi yli 100 voltin jännitteellä – senaikaista patenttiriidoista käy ilmi, että hehkulamppuja oli jo keksitty, mutta ne toimivat 5-20 voltin jännitteellä.

      Miksi Edisonin mielestä virtaa piti olla paljon enemmän kuin aikalaisilla? Hän oli lasketuttanut etukäteen laboratorionsa fyysikolla jännitteen, jolla sähkölinjojen vetäminen oli kannattavaa verrattuna kaasuvalaistukseen. Jälkeenpäin tehty hintavertailu kertoo, että Edisonin virtaratkaisulla kuparin kustannukset sähkölinjassa olisi ollut $100,000 kun taas kilpailevan Konnin aikaisemmalla 1875 vuoden hehkulampun jännitteellä kuparikulut olisi ollut $200,000,000.

      Toinen merkittävä piirre Edisonilla oli paitsi kokonaisuuden (sähköverkko + sopiva generaattori) kehittämisen lisäksi oli sähkön mittaaminen hinnoittelua varten.

      Ja sitten vielä tuosta DJIA indeksissä alusta alkaen olleesta GE:stä, se on tietääkseni Edisonin hehkulamppuyhtiön seuraaja. Ja toinenkin puolisko Edisonin aloittamasta sähkövalaistuksesta, sähköyhtiö, on olemassa nimellä conEdison.

      Mutta sijoitusmielessä olet minusta Jarno oikeassa, huippu-uutuuksilla harvoin tehdään rahaa.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On