Asunnonvuokrauksesta saa yli 4% vakaan tuoton

Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yksityinen asuntosijoittaja saa vuokraustoiminnasta vakaata tuottoa.

Asuntosijoittaminen tuottaa kuukausittaisen rahavirran lisäksi myös mahdollisen arvonnousun pitkällä aikavälillä.  Kaupunkikohtaisilla erityispiirteillä on suuri vaikutus.

Tutkimuksen tekijät ennustavat, että esimerkiksi kaksioista saa vuosina 2016…2020 (oheinen kuva) parasta kokonaistuottoa Kokkolassa, Helsingissä, Seinäjoella ja Vaasassa.

-Bruttovuokratuotto on parempi matalan hintatason kaupungeissa. Kaupungeissa, joissa asuntojen hinnat ovat selvästi edullisempia kuin esimerkiksi Helsingissä, ei vuokrataso ole vastaavassa suhteessa edullisempi. Suuremmissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla arvonnousupotentiaali on kuitenkin parempi, selventää Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot vuosina 2016-2020

Pellervon taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa vertailtiin eri kaupunkien kokonaisvuokratuottoja ja alueellisia kehitystekijöitä vuoteen 2020 asti. Kokonaisvuokratuoton muodostavat bruttovuokratuotto sekä asunnon odotettu arvonnousu.

Ennusteet vuosille 2016-2020

  • Vanhojen kerrostaloasuntojen nimellisten hintojen ennustetaan kasvavan keskimäärin 3 prosenttia vuodessa.
  • Vuokrien nousun ennustetaan hidastuvan noin 3,4 prosenttiin. Viime vuonna vuokrat nousivat keskimäärin 3,6 prosenttia.
  • Hoitokulujen ennustetaan jatkavan kasvua keskimäärin 5,5 prosenttia.
  • Uusien asuntolainojen keskikoron ennustetaan olevan 1,2 prosenttia vuonna 2016. Vuoteen 2019 mennessä korko nousee 2,1 prosenttiin. Myös vuonna 2020 korko on 2,1 prosenttia.

-Jatkuva hoitokulujen kasvu nostaa edelleen vuokria, mutta tarjonnan kasvu on jo nyt hillinnyt vuokrien nousua. Omistusasuntojen kysynnän kasvaessa ja/tai vuokra-asuntojen tarjonnan jatkaessa kasvuaan vuokrien nousu saattaa kuitenkin jäädä ennustettua pienemmäksi, kommentoi Koro-Kanerva.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin