Asuntojen välityspalkkio on keskimäärin 4,17%

Asuntojenmyynti.fi:n mukaan kiinteistönvälittäjät laskivat kerrostalo-osakkeiden sekä omakotitalojen välityspalkkioitaan kevätkesällä. Asuntojen välityspalkkio on keskimäärin 4,17% ja kiinteistöjen 4,34% (sisältävät arvonlisäveron).

Asunto-osakkeiden arvonlisäverollisten välityspalkkioprosenttien koko maan keskiarvo laski vuoden toisella neljänneksellä 0,01 prosenttiyksikköä. Suomen asunto-osakkeen ammattivälityksen keskiarvopalkkio oli tarkastelujaksolla 4,17% sisältäen arvonlisäveron. Alhaisin asunto-osakkeen välitysprosentti löytyi keskimäärin Kuopiosta 3,63%. Korkeimmat prosentit sitä vastoin löytyivät Jyväskylässä, jossa paikalliset välitysyritykset pyysivät kerrostalohuoneistojen välityksestä keskimäärin 4,44% sisältäen arvonlisäveron.

Kiinteistöjen arvonlisäverollisten välityspalkkioprosenttien koko maan keskiarvo laski niin ikään vuoden toisella neljänneksellä 0,01 prosenttiyksikköä. Kiinteistönvälitystä sai Suomessa kevätkesällä keskimäärin 4.34% komissiolla. Matalimmat palkkioprosentit pyydettiin Kuopiossa, jossa keskimääräinen omakotitalon välityspalkkioprosentti oli 3,69% sisältäen arvonlisäveron. Korkeinta 4,53% kiinteistönvälitysprosenttia palveluistaan pyysivät tarkastelujaksolla sen sijaan jyväskyläläiset välitystoimistot.

Mainittavaa: Turku kipuaa sitkeästi kohti kiinteistönvälityksen valtakunnallista hintakärkeä. Omakotitalojen välityksen listahinnoissa Turulla on mm. 1,5 vuoden mittainen nousuputki.

Ohjeita julkistuksen tulkitsemiseen:

  • Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä lain mukaan erikseen omat prosenttinsa. Karkea jako on, että asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot ovat normaalisti kiinteistöjä.
  • Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita ja siten tässäkään julkistuksessa ei ole kyse vapaa-ajan asuntojen välityshinnoista.
  • Mikäli hinnan kehitys on ollut miinusmerkkistä tarkoittaa tämä, että tarkastelujaksolla hinnat ovat laskeneet ja päinvastoin.

Tiedotteessa ja palvelun verkkosivuilla esitetyt hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

  • Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja sekä Välityslain välitysliikkeiltä vaatimia ammattipätevyystasoja.
  • Palvelusta on löydettävissä ajantasaisesti asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut.
  • Koko maan keskiarvoon vaikuttivat kaikkiaan 164 paikkakuntaa ja niissä hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset hintoineen.
  • Tiedot julkistuksista löytyvät osoitteesta: https://www.asuntojenmyynti.fi/julkistukset.php

Related Posts