Asunnot viedään käsistä – nyt on asuntobuumi

Asuntokaupoilla on nähtävissä tuttu nousukauden merkki eli halutut asunnot viedään jälleen käsistä jo ennen näyttöä selviää Hypon tuoreesta asuntomarkkinakatsauksesta.

Uudistuotanto vastaa vahvaan kysyntään ja takoo uusia ennätyksiä. Perinteinen Nostokurki-indeksi paljastaa, että asuntomarkkinoiden voittajat sijaitsevat kasvavissa kaupungeissa, kun syrjäseudut sulavat hitaasti hiipuen.

Kompaktit kerrostaloasunnot määräävät nyt asuntomarkkinoiden suunnan ja sävyn: niihin nivoutuvat niin ensiasunnonostajat, asuntosijoittajat kuin kestävä kaupungistuminenkin. Kompaktien asuntojen rakentaminen pitää saada jatkumaan poliittisista suhdanteista tai kuntavaaleista huolimatta.

Asuntomarkkinat astuvat uuteen epävarmaan aikaan tänä vuonna. Uusien asuntojen valmistuminen ja tulo markkinoille viivästyttää vanhojen asuntojen kauppaa. Murrosalueilla hintatasokin tippuu. Suositut pienet asunnot ovat menneet syvälle asuntosijoittajien salkkuihin ensiasunnon ostajien ulottumattomiin, mikä tuo tulpan koko asuntokaupan verenkiertoon.

Lisäksi opiskelijoiden siirtyminen asumistuen piiriin nostaa pintaan uuden uhkakuvan kaupunkien asuntomarkkinoille: muutos tuo yksinasuvalle opiskelijalle lisätukea, joka valuu vääjäämättä yksiöiden hintoihin ja vuokriin. Yksiöiden kysyntää vahvistetaan nyt siis hallinnollisilla päätöksillä, vaikka jo viime vuonna hinnat nousivat suurissa kaupungeissa 4–6 prosenttia. Häviäjinä ovat pariskunnat ja ilman yliopistoa sinnittelevät kunnat.

Related Posts