Helmen kalastelua Norjan vesiltä

Näinä aikoina, kun osakekurssit ympäri maailmaa ovat pitkään jatkaneet kallistumistaan, on alelaarin penkominen käynyt yhä vaikeammaksi .Yksi halpa helmi löytyi Oslon pörssistä, Wilhelm Wilhelmsen holding (WWIB) yhtiö tarjoaa lähinnä osin omistamiensa yhtiöiden kautta logistiikkaratkaisuja autojen ja muiden pyörillä tai telaketjuilla liikkuvien raskaamman kaluston kuljettamiseen globaalisti.  Tyypillisiä asiakkaita ovat maailman suurimmat auton- ja traktorienvalmistajat. Lisäksi merenkulkualalle sekä offshoreteollisuudelle tarjotaan moninaisia muita palveluita ja tavaroita.

Yrityksen fundamentteihin voi aluksi tutustua vaikkapa täältä:

http://www.4-traders.com/WILH-WILHELMSEN-HOLDING-A-1413317/consensus/

Kuten huomaamme, jokainen analyytikko antaa osakkeelle joko osto-tai ylipainotasuosituksen. Mikä harvinaista, alinkin tavoitehinta ylittää selvästi osakkeen markkinakurssin. B-osake oli vielä tätä kirjoittaessani 11 kruunua kuvan a-osaketta halvempi antaen muuten samat edut esim. Osinkoon, mutta äänioikeus Oslossa pidettäviin yhtiökokouksiin vain puuttuu.

Financial välilehdellä näkyvät P\E  ennusteet kuluvalle ja tulevalle kahdelle vuodelle ovat sekä paranemaan päin että käsittämättömän alhaiset 5 ja 4,1 sekä 3,7.  P/B luku sekin vain 0,5 tuntumissa.  Yrityksellä on vahva tase ja vähän velkaa. Osinkokin on kohtalainen ja kasvamaan päin sekin. Yhtiön osavuosikatsaukset ovat aiemmin olleet masentavan pessimistisiä, mutta viimeisen sävy oli selvästi jo hyvä. Johto uskoo kelkan kääntyneen ja kasvuun uskotaan pääseman fuusioiden javulla ja siirtämällä logistiikan painopistettä maakuljetusten suuntaan. Lisäksi parempikatteisen raskaan kaluston kuljetustarpeen ennakoidaan vähitellen elpyvän.

Miksi sitten kasvu-uralle päässyt yhtiö voi olla näin halpa? Seuraavassa syitä:

1. Osake-enemmistö ja päätösvalta on Wilhelmsenin suvulla.

2. Osinjakosuhde on perinteisesti ollut matala (16%)

3. Yhtiö on ns. Konglomeraatti, jolloin sen liiketoimintaa on vaikeampaa ymmärtää, tuloksen ennakoiminen  vaikeampaa ja läpinäkymättömämpää.

4. Osakkeen likviditeetti on verrattaen pieni, vaikka yhtiö onkin suuri

5. Wilhelmsen holding on omistamiensa yhtiöiden kautta sekaantunut kartellisopimuksiin, joiden lopputulos on ollut pitkään epävarma, mutta yhtiön jo niitä varten tekemän varauksen ja varsinkin vielä viimeisen tarkennetun lisävarauksen takia loppusumman voi olettaa olevan jo jotakuinkin tiedossa ja siihen liittyvän epävarmuuden pian postumassa.

6. Rahtiala on jo jonkun aikaa ollut vaikeuksissa lähinnä ylikapasiteetin takia, ja alaa pidetään yleisesti hitaasti kasvavana.

7. Donald Trumpin kauppapolitiikkan liittyvä epävarmuus.

Jokainen on oikeutettu itse vetämään johtopäätöksensä ja tekemään omat valintansa. Kun itse vertaan ensin mainittuja fundamentteja noihin numeroituihin lähinnä negatiivisiin tekijöihin, pidän itse ensinmainittuja enemmän relevantteiina. Ostanen osaketta lisää, mikäli maailmaan ei synny mitään suurempaa kauppasotaa. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, synnyttävätkö republikaanien tulevat toimet enemmän viennin lisäystä yhdysvalloista kuin tuonnin vähenemistä sinne.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan