Asuntojen hintakehitys tulee olemaan vaatimatonta

Kansalaiset ovat osanneet ottaa maltilla uusia asuntolainoja, kuten oheisesta asuntolainojen lukumäärää Suomen Pankin tilastokäyrästä havaitsemme. Finanssialan keskusliitto on varoitellut pankkeja liian suurista asuntoluottoriskeistä, mutta tämä koskee enemmänkin yksittäisiä tapauksia, jotka eivät ole osanneet mitoittaa asuntoluottoaan kohoavan korkotason mukaiseksi.

Asuntolainojen lukumäärä (Lähde: Suomen Pankki)

Asuntojen hinnat ovat jo viidentoista vuoden ajan kohonneet palkatasoa nopeammin kuten oheisesta Tilastokeskuksen kokoamasta erinomaisesta graafista havaitsemme. Mutta syynä ei ole rakennusyhtiöiden kasvaneet voitot eikä pääosin edes rakennuskustannusten nousu.

Syynä on suurelta osin se, että ostamme yhä hulppeampia asuntoja. Mielikuvituksellisen yleellisten pilvilinnojen rakentaminen maksaa ja meillä on ollut siihen varaa nyt kun raha on ollut halpaa ja olemme myös halunneet sijoittaa asumiseen ja olemiseen yhä suuremman osuuden tuloistamme. Tämä on puhtaasti meidän omaa valintaamme. Ja mitä naapuri edellä sitä meidän täyttyy tehdä perässä. Eihän kukaan halua olla naapuriaan vaatimattomampi.

Asuntojen ja palkkojen kehitys (Lähde:  Tilastokeskus)

Mutta mitä tapahtuu jatkossa kun korot vääjäämättä hieman nopusevat; lähtevätkö asuntojen hinnat syöksyyn?

Asuntojen hinnat heitttelehtivät 70- ja 80- luvuilla rajusti kuten oheisesta Tilastokeskuksen käyrästä havaitsemme. Syynä oli korkotaso, inflaatio ja markan ulkoinen arvo jotka heiluivat vientiteollisuuden ja suhdanteiden pyörteissä. Meillä oli pieni valuutta-alue, Suomi, ja vakaan rahan ylläpitäminen oli vaikeaa. Euro on ollut vakaampi, inflaatio on ollut kurissa ja korot kohtuulliset jo viisitoista vuotta ja asuntojen vakaa hintakehitys on tämän seurausta. 

Eikä tilanne näytä jatkossakaan muuttuvan. Asuntojen hintojen kehitys ei voi ikuisesti olla palkkoja nopeampaa ja niinpä kehitys putoaa vääjäämättä palkkojen kehityksen tasolle ja jopa tätä pienemmäksi, mutta kohtuullinen vakaus todennäköisesti säilyy. Mutta vakaus ei lupaa hyvää asuntojen hintakehitykselle. Muutaman prosentin tasolla pyörivät palkankorotukset eivät anna paljoa tilaa asuntojenkaan kehitykselle. Ja jos vielä korot nousevat, niin silloin ei ole asuntosijoittajalla ja omistusasujalla aihetta juhlaan. Hintakehitys on vaatimatonta.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin