Beta kerroin kertoo instrumentin riskisyyden
Niinsanottu ”Beta” kertoo paljonko kyseinen instrumentti seurailee markkinoiden liikkeitä. Esimerkiksi Beta kerroin 2.0 kertoo että kun markkinat nousevat 10% niin kyseinen instrumentti nousee keskimäärin kaksi kertaa voimakkaammin eli 20%.
Mutta miten beta kerrointa hyödynnetään? Eläkerahastot hyödyntävät beta kerrointa paljon. Esimerkiksi 2.0 beta kertoimista instrumenttia voi olla salkkussa vain puolet beta 1.0 kertoimisen määrästä, kun tavoitteena on tietty riskitaso (=salkun volatiliteetti). Eläkerahastot pyrkivät ennalta laskettavissa olevaan riskiin ja siksi beta kerroin on heille yhtä tärkeä tunnusluku kuin tulostuotto.
Riskikorjattu tulostuotto on samalla tasolla sekä kehittyvissä että kehittyneissä maissa
Kehittyvien markkinoiden osakkeet tarjoavat osakesijoittajalle hyvää tulostuottoa. Mutta kun ottaa huomioon beta kertoimen vaikutuksen, niin etu häviää. Betakorjattu tulostuotot (tulostuotto jaettuna betalla) ovat jokseenkin samat kehittyvissä ja kehittyneissä maissa. Siinä syy siihen miksi kehittyvien maiden osakkeista saa näennäisesti parempaa tuottoa. Erot ovat olemattomia kun beta kertoimen vaikutuksen ottaa huomioon. Yhtä hyvään tuottoon ja samalla riskitasolla pääsee kun ostaa esimerkiksi ruotsalaisia osakkeita pienellä velkavivulla.
Beta kertoimet löytyvät kunkin osakkeen kohdalta esimerkiksi Yahoo:n sivuilta. Tulostuotto (tai sen kääntteisluku P/E) on yleensä kerrottu kunkin rahaston esitteessä tai yrityksen osavuotiskatsauksessa.
Kommentit