Bingo!

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

Suomalainen lottoporukka voitti yli 50 miljoonan euron pääpalkinnon. Mahtava juttu, ja lehtitietojen mukaan voitto meni vielä oikeaan osoitteeseen – lomautusuhan alaisena työskenteleville metallimiehille.   

Lottovoiton uutisoinnissa on mukavaa se, että kaikki ovat iloisia voittajien puolesta eikä kukaan kyseenalaista heidän oikeuttaan voittoon, josta ei tarvitse edes maksaa veroja. Eikö ole aika merkillinen ilmiö?

Joka syksy lehdet pullistelevat verotietoja. Jotkut ovat saaneet yritysmyynnillä tai kovalla työllä haalittua kasaan murto-osan lottovoittajien potista ja maksaneet siitä vielä tuhdisti veroa. Yrittäjät ovat itsensä lisäksi yleensä työllistäneet kymmeniä ihmisiä. Kirjoittelun sävy on kuitenkin tavallisesti negatiivista. Muistatteko vielä kuinka Nokian optiomiljonäärejä riepoteltiin? Ovatko lottovoittajat oikeutetummin ansainneet euronsa kuin Nokian insinöörit? Ovatko asiat nyt paremmin, kun Nokia jakaa ympärilleen niukkuutta eikä lisää optiomiljonäärejä enää tule?  

Mistä tämä kaikki kertoo? Onko meillä suomalaisilla joku asennevamma? Saako suomalainen vaurastua ainoastaan lottoamalla tai ajamalla kilpa-autoa? Pitäisikö työnteon ja yrittämisen arvostusta jotenkin kohentaa? Voisikohan se vaikuttaa meidän kaikkien hyvinvointiin?  

Lue Punaisen mukin blogia.

9 thoughts on “Bingo!

  1. Jääkiekko sallittua

    Saako suomalainen vaurastua ainoastaan lottoamalla tai ajamalla kilpa-autoa?"

    Suomalaiset ovat niin avarakatseista porukkaa, että toki myös se on sallittua, että osin yhteiskunnan tuella harrastetaan täällä lätkää ja jos siinä menestyy, saa siirtyä ulkomaille ilman, että esim. ed. Lapintie repii pelihousunsa, jos ilmaisu sallitaan.Koska olen itsekin joskus verotiedoissa esiintynyt, vieläpä ilman lätkää, lottoa tai Nokiaa, olen huomannut, että nuivimmin suhtautuvat ovat valtiolla töissä. Pitäisikö fil. Himasella teettää tutkimus siitä, mistä lähteestä valtion palkollisille maksetaan palkkaa.

    1. Minusta tuntuu, että

      Minusta tuntuu, että "tavallinen kansa", tai tori-kommentoija ei edes tiedä, minkä takia pääomatuloja saadaan. Niiden luullaan tulevan tyhjästä. Myös "tavallisen kansan" tietämys talousasioista on erittäin puutteellista.

      Sen sijaan, sijoittaa kyllä voidaan, jos muutamalla eurolla voi saada miljoonia, kärsivällisyyttä ei ole ja rahan ylipäätänsä pitäisi tulla helposti ja pienellä panoksella. Monikaan ei tunne korkoa-korolle efektin tuottoa, miten pienistäkin pääomista kertyy vuosien kuluessa suuria summia.

      Ei, keskiverto suomalainen ei sijoita, eikä omista – ja jos hän ei omista, ei kukaan muukaan saa omistaa. Tai jos omistaa, rahat täytyy jakaa "yhteiseen kassaan".

      Kaikki sijoittajat tuntevat esimerkiksi Erkki Sinkon tarinan, kuinka köyhästä karjalan evakkopojasta tuli miljonääri. Ottamatta kantaa hänen sijoitusfilosofiaan, hän on menestynyt loistavasti. Useimmille hänen ikäisilleen olisi myös kertynyt pääomaa, jos olisivat sijoittaneet ja omistaneet.

      Mutta, rahan ilmapiiri suomessa on kovin punainen.

  2. Vanhaa puhetta

    Jos joku on vielä sitä mieltä ettei Suomessa arvosteta yrittäjiä ja vaurastumista ei ole elänyt ennen tai kärsii huonosta muistista.

    Yritysten verotusta on systemaattisesti alennettu ja myös verottajan käyttäytyminen on parantunut. 

    Ennen vuotta 1986 yritysten verokanta oli 43% senjälkeen 33%. Tällöin myös progressiivisuutta alennettiin. Tosin myyntivoitot menivät osittain verolle.

    Lamavuonna 1993 palkansaajien verotusta tiukennettiin, mutta yritysten verotusta alennettiin mm. sosiaaliturvamaksua alentamalla. Tällöin myös erotettiin ansiotulot ja pääomatulot ja myös osinkojen verotusta lievennettiin.

    Vuonna 2006 poistettiin varallisuusvero. Ja nyt viimeksi alensimme yritysverokannan 20%.

    Osinkojen verotusta kun muistellaan, niin meillähän oli vuodesta 1969 – 1989 osinkovähennysjärjestelmä. Yritys sai vähentää osittain maksamansa osingot yritysverotusksessa (mikä oli siis hyvin korkea). Sitten perustettiin Suomeen yhtiöveron hyvitysjärjestelmä jota on heikennetty mutta nyt tosiaan viimeksi laskettiin yritysveroa.  Tässä systeemissä on ongelmana eri maiden verojärjestelmien erilaisuus joka mahdollistaa osinkoverojen välttämisen, jos on tarpeeksi vauras. Tähän muutokseen aktivoiduttiin Saksan muuttaessa 2002 verotustaan.

    Ja jos ei katsota verotusta, niin kyllä yrittäjien arvostus ja varsinkin menestyvien sellaisten arvostus on noussut kaiken aikaa. Itseasiassa yrittäjyyden arvostus on Suomessa ainakin yrittäjäjärjestön mukaankorkealla tasolla. Tässä linkissä Yrittäjä järjestön sivuille sanotaan, että  "EU-komission barometrikyselyssä vuonna 2010 suomalaisista 78 prosenttia kertoi arvostavansa yrittäjiä. Luku on toiseksi korkein koko EU:ssa."

     

     

    1. Tänä päivänä suomalaisten

      Tänä päivänä suomalaisten palkkaus on huomattavasti korkeampi, kuin silloin ennen. Aikaisemmin kilpailukyvystä pidettiin huolta myös omalla valuutalla ja tarvittaessa sen arvoa säädettiin. Silloin ei haitannut korkea yritys-verotus, palkat pieniä, devalvaatio apuna.

      Nyt tilanne on toinen, työt siirtyy herkästi halvempiin maihin – se on jo siirtynyt. Enää ei savupiiput tuprua. Myös raha siirtyy pois suomesta, jos mitään ei tehdä.

      1. Palkat ovat nousseet,

        mutta yrittäjätulot sitäkin enemmän.

        Tuosta kuvioista huomaamme, että annamme kansantulostamme suuremman osan yrittäjille kuin vuosina 1970-1995. Yrittäjätulossa on muutamia monttuja, joista suurin on 1990-luvun lama, jolloin yrittäjät tekivät ryhmänä tappiota. Sitten se nousi aina finanssikriisiin asti, mutta nyt se on taas pienessä nousussa. Voimme perustellusti sanoa myös, että yrittäjille annetaan nyt suurempi osuus tuloista kuin aiemmin. Se mikä suhde on optimaalinen on eri kysymys, mutta nyt tuokin indikaattori näyttäisi vaurastumisen ja yrittämisen kannatuksen noususta.

      2. Yrittäjien määrä ja pienyritysten työpaikat ovat kasvaneet

        Kuva selittyy osin sillä, että yrittäjien määrä (poislukien maatalousyrittäjät) on lisääntynyt 1990- luvun lopun 200'000 lukumäärästä nykyistä lähellä 300'000 tuhatta olevaa arvoa. Yrittäjien määrässä ja pienyritysten luomissa työpaikoissa on ollut melkein kolmanneksen kasvu, joka on lähes samaa luokkaa kuin yrittäjien saaman kansantuoteosuuden kasvu. Pieni osa kasvusta selittyy muilla tekijöillä.

        Tarkempaa tilastotietoa: Yrittäjät.fi

      3. Aivan

        Lukumäärä on kasvanut varmasti niin veto- kuin työntötekijöiden vuoksi. Varmasti nyt useampi ihminen haluaa yrittäjäksi kuin vaikka 30 vuotta sitten. Yrittäjätulo on (en tiedä aivan tuoretta lukua) keskimäärin 90 000 mikäli yrittäjätulo oli 27 miljardia ja yrityksiä oli 300 000. 

        Yrittäjulo on siis keskimäärin 90 000 euroa/yritys ja jos tuosta katsomme, niin yrittäjät maksavat 27 mrd tuloista 5 mrd veroja. Keskimäärin 90 000 euron tuloista veroprosentti on 18,5% jos laskemme sen tulolähdelähtöisesti. Nettomääräinen veromäärä on ollut melko tarkkaan vuodesta 1996 asti tuo sama 5 mrd vaikka tulot ovat liki kaksinkertaistuneet. Ainakin verottaja on koittanut olla yrittäjämyönteinen ja sallia vaurastumisen. Huomatkaa kuitenkin, että yrittäjätulo ja yrittäjä määritellään hieman eri tavoin. 

        Meillä on tapahtunut iso muutos jossa on yritetty onnistuneesti ihmisiä houkuttelemaan yrittäjäksi, aivan kuten Vierailija kommentissaa sanoi. Ja myös vaurastuminen on sallittu yrittämällä, koska on monia jotka eivät saa tuota 90 000 euron yrittäjätuloa, joten joidenkin täytyy saada paljon enemmän. En löytänyt pikaisesti etsimällä jakaumaa miten yrittäjätulo jakautuu eri tuloluokkiin. Luulen kuitenkin, että on paljon yrittäjätulon saajia jotka eivät tienaa juuri mitään ja sitten on yrityksiä jotka mahdollistavat omistajansa huomattavan vaurastumisen. 

         

  3. Kiitos hyvistä näkökannoista

     

    Selvää lienee, että yrittäjien asema on parantunut vuosien kuluessa ja verotaakka keventynyt. Onko se keventynyt jo liikaa suhteessa palkkatuloon on mielenkiintoinen kysymys? Ei ole kokonaisuuden kannalta hyvä asia, että palkkatulojen ja yrityksestä saatujen tulojen verotus eriytyy liikkaa ja selviä palkkatuloja pyritään muuttamaan osinkotuloiksi. Sama veroprosentti kaikista tuloista olisi ideaali, mutta taitaa jäädä utopiaksi, vaikka Kari S Tikkakin yritti viedä keskustelua siihen suuntaan.

    Kuten nimimerkki Vierailija toteaa, yleisissä asenteissa vaurastumista kohtaan olisi parannettavaa.  Ei oikein nähdä sitä, että jos joillakin menee hyvin, ei ole meiltä muilta pois, vaan antaa meille kaikille lisää.  Toivottavasti ensi syksyllä saammekin positiivisia juttuja eniten veroja maksavista suomalaisista ja mitä kaikkea hyvää heidän maksamillaan veroilla on kustannettu.

    1. Tulee varmasti,

      Uskon varmasti, että tulee varmasti paljon positiivisia uutisia kuten on jo tullutkin. Pääpositiivisuuden lähde on Supercellin kaverit ja heitä varmasti muistellaan paljon verokalentereiden julkistuksen yhteydessä.

Comments are closed.

Related Posts