Vi***maiset remonttimiehet

Tarkkana remonttiyritysten kanssa!

Matkan varrella olen huomannut, kuinka remonttimiehiä todellakin löytyy joka junaan. Kovin usein olen joutunut pettymään huonon työn jälkeen, aikataulujen kusahtamiseen ja ylimääräisten keksittyjen tuntien laskutukseen.

Valitettavasti olen ollut myös tilanteessa, jossa olen jälleenmyynyt asunnon, jonka remontti on ollut kesken kaupantekohetkellä. Remontin valmistuttua onkin selvinnyt, että työn jälki on ala-arvoista. Tällainen sovitusta poikkeaminen ja suoranainen välinpitämättömyys aiheuttaa tietenkin turhaa päänvaivaa ja ylimääräistä säätämistä kaikille osapuolille. Ja on pirun turhauttavaa.

Remontin tekijä on luonnollisesti vastuussa siitä, että työn laatu on riittävää ja homma on tehty sopimuksen mukaisesti. Jos esimerkiksi sovitaan laminaattilattian asennuksesta, on lattia luonnollisesta laitettava paikalleen oikein. Joskus olen törmännyt sinänsä oikein kivannäköiseen, uuteen lattiaan, joka kuitenkin naureskelee vittumaisesti jo eteisessä… Paitsi, ettei ole mukavaa tökkiä varpaita sojottaviin saumoihin, ei tällainen lattia yksinkertaisesti myöskään kestä. Se on siis asennettava uudelleen, mikä taas tarkoittaa ylimääräisen vaivannäön lisäksi jopa huomattavaakin ajallista tappiota.

Remontin tulee täyttää rakennusalan yleiset laatuvaatimukset  (RYL:n ja RIL:n mukaisesti). Useimmiten huolimattomasti tehdyt remontit ovat korjattavissa, mutta tämä vie oman aikansa ja turhaa energiaa.

Kuinka teettää onnistunut remontti?

1.  Tee itsellesi tarkka suunnitelma siitä mitä haluat.

2.  Piirrä pohjapiirros asunnosta, piirrä siihen uudet materiaalit ja lisää pohjapiirroksen myös asunnon mitat.

3.  Laske Exceliin tarkka budjetti arvioidun työn osuuden lisäksi kaikista materiaalikustannuksista.

4. Ota yhteyttä isännöitsijään ja kysy miten isännöitsijä haluaa remontti-ilmoituksen tehtävän, yleensä tämä tehdään kirjallisesti.

Nykyinen asunto-osake yhtiölaki velvoittaa ilmoittamaan lähes kaikki remontit kirjallisesti isännöitsijälle. Oikeastaan ainoastaan tapetointi ja maalaus ovat asioita, joihin ei tarvita isännöitsijän lupaa. Jopa laminaatin asentaminen on nykyään luvanvaraista.

Jos olet tekemässä esimerkiksi kylpyhuoneremonttia, kysy isännöitsijän mielipidettä siihen, kuinka remontti hänen mielestään kannattaa toteuttaa ja onko hänellä jotain vaatimuksia remontin ja sen toteuttamisen suhteen!

5. Kilpailuta remontti vasta tämän jälkeen! Anna mahdollisimman tarkka ja seikkaperäinen kirjallinen kuvaus tehtävistä töistä remontin toteuttajalle . Pyydä tarjousta vain työstä. Järjestä itse kaikki materiaalit asunnolle.

Remontit kannattaa ensin kilpailuttaa yleisissä foorumeissa kuten Kodinremontit.fi tai  Urakkamaailma.fi Näin saat nointietoa siitä, mitä remonttifirmat suurin piirtein veloittavat kyseistä työstä.

6 . Valitse mieluummin kokenut ja hyvät referenssit omaava keskisuuri yritys kuin halvin mahdollinen tarjous. Varmista vielä, että yritys on toiminut mielellään vähintään kolme vuotta ja että yrityksellä ei ole maksuhäiriöitä. Varmistu myös siitä, että yritys maksaa kaikki työnantajan velvoitteensa ja että sillä on vastuuvakuutus. RALA-pätevyys on merkki yrityksestä jolla asiat on kunnossa.

7. Laadi aina kirjallinen sopimus remonttifirman kanssa. Pohjana sopimuksessa kannattaa käyttää YSE 98 -ehtoja. Sopimuksien juridiikasta kannattaa olla selvillä, varsinkin kun tehdään suurempia ja monimutkaisia kokonaisuuksia.

Sopimukseen on määriteltävä kirjallisesti ja mahdollisimman tarkasti kaikki mitä tehdään. Sovi lisäksi tarkasta remonttiaikataulusta ja myöhästymissakosta, mikäli remontti viivästyisi sovitusta aikataulusta.

8. Valvo itse remonttia niin paljon kuin mahdollista.  Kohteessa olisi hyvä vierailla remontin kuluessa. Tämä antaa remontoijalle tunteen siitä, että tiedät missä mennään. Ja näin toimien tiedät!

9. Tee yhdessä remontoijan kanssa kohteeseen vastaanottotarkastus kun työ on valmis.

10. Maksa remonttiyritykselle vasta remontin valmistuttua ja kun olet hyväksynyt remontin laadun.

Tyhmintä mitä voit tehdä, on teettää remontti tuntityönä avaimet käteen -periaatteella. Tällöin sinut kuivataan. Kokonaislasku voi olla hyvinkin korkea ja et voi tehdä muuta kuin maksaa laskun. Minullekin on käynyt näin ja se harventanut jo entisestään harvaa hiuksistoani.

Varo erityisesti poikkeuksellisen edukkaan tarjouksen antaneita yrityksiä! Heidän strategiansa saattaa hyvinkin perustua siihen, että ostavat sinut halvalla sisään jonka jälkeen lasku paisuu pahimmassa tapauksessa moninkertaiseksi niin sanottujen  lisätöiden vuoksi, joita ilmaantuu pitkin remonttia.

 

Parempiin remontteihin,

MarkoKaarto.fi

Asuntolaskuri.fi

 

 

 

 
 
 

2 thoughts on “Vi***maiset remonttimiehet

  1. Remonteista

    Mielestäni oheisessa kirjoituksessa annetaan aiheesta selvästi realistisempi kuva kuin tuossa viittaamassani kirjassa. http://www.piksu.net/artikkeli/asuntosijoittamisesta

    Itse olen joskus irvaillut, että nuorna miehenä tyttöjen puhelinnumerot olivat suuria aarteita, ja nyt ne alkavat olla luotettaviksi tunnettujen remonttireiskojen yhteystietoja devil

    1. “Luotettavaksi tunnettu” on tärkeä juttu

      Tuo "luotettavaksi tunnettu" on minustakin erittäin tärkeä juttu. Teetin juuri pojan asunnossa parkettiremontin, johon kuului vanhan parketin hiontaa ja lakkausta sekä uuden asentamista saumattomasti edelliseen. Homma meni hyvin kun oli hyvämaineinen kaveri, Jukka Pehkonen, Vantaan Parkettinikkarit Oy. Aina ei ole mennyt yhtä hyvin.

Comments are closed.

Related Posts