Valuuttasodan vaara väistynyt

Raflaava termi "valuuttasota" on paljon esillä. Poliitikot USA:ssa syyttävät Kiinaa maansa velkaongelman aiheuttamisesta. Tulilinjalla on erityisesti Kiinan Yuan:n kiinteä kytkentä USA:n dollariin. Kiinaa syytetään Yuan:n arvon keinotekoisesta dumppaamisesta ja vientiteollisuuden epäreilusta edistämisestä.  Media spekuloi mielellään sanasodan eskaloitumisella valuuttasodaksi. 

Valuuttakurssit ovat pysyneet vakaina

Valuuttakurssit ovat jo pari vuotta pysyneet suhteellisen stabiileina heiluen 10% puolin jo toisin, kuten oheisesta Yahoo:n tuottamasta valuuttavertailugraafista voimme havaita.

Päävaluutat suhteessa Euroon (Lähde: yahoo
Punainen: Japanin Jeni
Vihreä: Kiinan Yuan
Sininen: USD  (peittyy käyrän alkuosan osalta vihreän Yuan noteerausten alle)
 
Valuuttakurssien kehitys ei kerro mitään varsinaisesta valuuttasodasta – meno on ollut rauhallista. Ainoa merkittävä seikka on se, että Kiinan Yan:n dollarikytkentä katkesi viime kesänä ja Yuan on sittemmin alkanut vahvistua ja käyttäytyä vapaasti vaihdettavan valuutan kaltaisella tavalla. Valuuttasodan vaara on siis näiltä osin ehkä poistumassa.
 

Epätasapaino on seurausta USA:n viime vuosikymmenen talouspolitiikasta

Koko epätasapaino lähti liikkeelle siitä, että USA on halunnut ottaa lainaa ja Kiina on ollut halukas antamaan lainaa. Kyse on samasta asiasta kuin jos lähikauppias (Kiina) tarjoutuu luotottamaan ostoksilla käyvää asiakasta (USA). USA:n on aivan turha valittaa jos joku tarjoutuu antamaan lainaa – kyllä vastuuta on tiettyyn rajaan saakka enemmän lainan ottajalla kuin antajalla. Kukin meistä voi ottaa lainaa ja käyttää rahat kulutukseen eikä meitäkään kukaan holhoa. USA:n politikot eivät saisi valittaa kun Kiinan keskuspankki on kohdellut heitä aikuisen vastuullisen ihmisen kaltaisella tavalla. 

Kiina on enemmän USA:n hyväntekijä kuin epäreilu kilpailija

Voidaanko Kiinaa syyttää siitä että se on sitonut valuuttansa kiinteällä kurssilla USA:n dollariin. Olisi hyvin kyseenalaista syyttää Kiinaa tästäkään. Kaikilla keskuspankeilla on mahdollisuus ilmoittaa myyvänsä ja ostavansa valuuttaansa tiettyyn kiinteään kurssiin, mutta harva tuota mahdollisuutta  käyttää – se ei ole mielekästä.
 
Kiinan keskuspankki on oman kiinteän valuuttakurssinsa takia joutunut ottamaan taseeseensa USA:n kelvottomia valtionvelkakirjalainoja erittäin huonoilla ehdoilla. USA:n keskuspankki voi nimittäin halutessaan deflatoida valuuttansa ja velkansa painamalla uutta rahaa. Ja niin se myös tekee. Kiina on viimeisten kuukausien aikana ollut haluton lainoittamaan USA:n taloutta ja niinpä Kiinan Yuan vahvistuu. Tilalle on joutunut astumaan USA:n keskuspankki, joka viimeisimmän "elvytyspaketin" yhteydessä sitoutui ostamaan 600 miljardin dollarin edestä valtionlainoja. Kun Kiina ei enää noita lainoja huoli niin USA:n keskuspankki FED painaa lisää rahaa.
 
Kiina, Japani ja Öljyntuottajat ovat itse asiassa olleet USA:n hyväntekijöitä kun ovat huolineet USA:n valtion velkakirjoja huonoilla ehdoilla ja tavallaan nämä hyväntekijät joutuvat nyt kärsimään kun dollari deflatoidaan. Mutta velkojat saavat myös syyttää itseään. Velan ehdot ovat koko ajan olleet julkisesti nähtävillä ja vieläpä median päiviteltävinä.

Puhe valuttasodasta on ainakin osittain pelkkää sumutusta

Koko puhe valuuttasodasta on lähinnä poliitikkojen ja kansallismielisen median luomaa illuusiota siitä että syypäät ovat jossakin oman maan ulkopuolella. USA:n talouden epätasapaino ja sen seurauksena syntynynyt lama ovat puhtaasti USA:n keskuspankin, FED:n sekä USA:n valtion toimenpiteiden seurausta. Holtiton velkaantuminen, väärä korkopolitiikka ja pankkivalvonnan täydellinen pettäminen ovat asioita, joista USA:n korkein johto saa syyttää vain itseään.
 
Valuuttasodilla ei saavuteta mitään. Valuuttakursseihin vaikuttaminen on ECB:n mukaan pidemmän päälle aivan turhaa puuhaa. Talouskasvu syntyy teknologisesta kehityksestä, koulutustasosta, infrastruktuurin rakentamisesta ja vakaista systemaattisista oloista. Valuuttakurssimanipulaatioilla spekuloiminen on järkevää silloin kun halutaan kiinnittää huomio pois, johonkin ulkopuoliseen.
 

Euroopan keskuspankki (ja Suomen Pankki) on hoitanut hommansa hyvin

Onneksi meillä on Euroopan keskuspankki, ECB ja sen puheenjohtajana Jean-Claude Trichet. Täällä on kyetty ylläpitämään kohtuullisen tasaista korkotasoa ja vakaata valuuttaa. 
 
Hitaasta taloudellisesta kasvusta me euroalandin kansalaiset ja valtiot saamme syyttää vain itseämme. Talouskasvu on valtioiden ja meidän kansalaisten tekemien poliittisten valintojen summa.
ECB ja Suomen Pankki ovat hoitaneet oman tehtävänsä hyvin.
 
Jean-Claude Trichet

Related Posts