Omat Rahat: katsaus 2010/11 I

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa +2.0%, alusta (27-05-2010) +15.0%

Yhteenveto: Varsin aktiivinen kaupankäyntiviikko takana. Salkun arvo on kehittynyt erittäin mukavasti ja tasaisesti, melkein voisi uskoa että viivottimella on vedetty. Käytin viime viikolla ensimmäistä kertaa valuuttasuojausta, koska vahvoja valuuttoja euro ja SEK on enää salkussa hyvin vähän. Ostin n. puolella salkun arvosta spottimarkkinoilta EURUSD:tä jonka arvelin toimivan parhaiten euron heikkous/vahvuus-mittarina vaikka USD+ HKD- osuus salkusta ei aivan näin iso ole.

Valuuttakauppa tuottikin 2% verran Bernanken käynnistäessä setelipainon uudestaan ennen kuin positio meni myyntiin trailing-stop toimeksiannon takia taalan kääntyessä loppuviikosta nousuun. Eli periaatteessa voisi tuohon salkku-tuottoon lisätä n. 1%. Tätä en ole kuitenkaan tehnyt vaan näytön edelleen pelkän osakesalkun tuoton. Tarkoitus kun oli katsoa miten hyvin itse perusmenetelmä salkunhallinassa toimii eikä miten hyvin/huonosti lottoan valuuttamarkkinoilla. Jatkuva valuuttasuojaus taas on jopa salkun ideologian vastaista -pyritäänhän tässä juuri hyödyntämään valuuttakurssimuutoksia.

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Myyty Know IT: Q3-raportti oli lievä pettymys. Pitkään salkkuun tämä vielä sopisi hyvin, kohtuullisen arvostustason takia. Mutta koska strategiani ohjaa vähentämään kruunusijoituksia, enkä näe lyhyellä tähtäimellä nousupotentiaalia, oli myyntipäätös helppo. Saattaa palata salkuun, kunhan valuutat ovat heilahtaneet toiseen suuntaan.

Myyty Lynas: Spekulatiivisesta ostoksesta loppui nousupuhti. Reagoin hieman hitaasti taitteessen, joten aijoittain jopa 30% voitolla ollut sijoitus jäi vain 12% voitolle myyntihetkellä. No kaikkea ei voi saada…12% kandessa kuukaudessa on OK:

Myyty Tallinna Kaubamaja: Lupaavan Q3-myyntiraportin jälkeen osake on ollut nousussa. Hintataso on jo tasolla johon on ladfattu hyvin paljon positiivistä kehitystä. Myin pois 5-11 keskellä käsittämätöntä nousupyrähdystä johon ei näkyvää syytä löydä…ehkä jokin rahasto on ostopuolella?

Uutena ostettu Dalian port: Satamaoperaattori, joka tarjoaa hidasta  mutta vakaata kasvua. Keskimääräinen liikevaihdon kasvu 9% (5 vuotta). Hyvä osingonmaksaja (8% tuotto). P/E 13.8, price/cash flow 9.8. Melko iso investointiohjelma takana, jota on rahoitettu mm. osakeannilla. Tämän takia on pörssi olemassa, rahoituksen saammiseksi, vaikka tämä Suomessa on ilemisesti unohdettu.

Uutena ostettu Tesco: Itse vakaus. Britti-vähittäisketju on kasvanut keskimäärin 11% (5 vuotta). Kasvua saadaan nyt myös Aasiasta jossa mm. Korean toiminnot ovat jo merkittäviä ja kannattavia.  P/E 13.5, price/cash flow 8.7 ja osinko 3.2%.

Uutena ostettu Supergroup PLC: Ei pidä sekoittaa Singaporelaiseen Super Group Ltd: kanssa joka myös löytyy salkusta. Brittiläinen nuorisomuotiketju joka listautui keväällä. Nopeasti kasvava ja myös ulkomaille lähtevä ketju. Liian kunnianhimoinen ulkomaaninvestointiohjelma voi toki olla myös riski. Arvostustaso saa ahneusluita kolottamaan: P/E: 8.9, price/cash-flow 13. Tällä hetkellä ei osinkoa , hyvin luonnollista ottean huomioon että juuri on pyydetty listausannissa sijoittajilta rahaa investointiohjelmaan.

Muuta merkittävää:

Tietenkin suuri joukko Q3-raportteja, joita ei tässä kaikkia voi analysoida. Parhaita tähän mennessä tuli Marine harvestilta – Norjalaisen "oligarkin" John Fredriksenin osinkotehdas, joka kasvatti voittoa huolimatta lohen spot-hinnan laskusta. Lisäksi on vielä odotettavissa lisäosinko. Jenkkitapaan kvartaaleittain maksettavista osingoista on tullut tapa.

Johnson&Johnsonin raportti melko OK. Transocean oli lievä pettymys, Mexikonlahden onnettomuus rokottaa ainakin tilapäisesti tulosta enemmän kuin olin odottanut.

Suomalaiset Aktia ja Orion saavat hyvän arvosanan. Samoin Shell ja Orkla joka on nyt alkanut hieman harventaa pahimpia rönsyjään ja alkaa saada rahakoneen taas käyntiin. Orkla:n Q3-tulos olikin yli konsensusarvion. Synergy health jatkaa kasvuaan ja ennustaa brittihallituksen säästöohjelman tuovan lisää bisnestä ulkoistusten kautta.

Salkun nousijat (2vko): Synergy Health (+9.9%), Marine harvest (+8.8%)

Salkun laskija (2vko): 361 degrees (-7.6%)

Related Posts