MTK: Puun kysyntä romahtanut

Vilkkaan puumarkkinasyksyn jälkeen puun kysyntä on heikentynyt nopeasti viime viikon aikana. Tarjouksia ei tule kaikkiin hyviinkään leimikkoihin ja hinnat ovat laskussa.

Ostajien mielenkiinnon lopahtamisen takana ovat kasvaneet ostetun puun varastot ja sahatavaramarkkinoiden epävarmuus. Myös talven tulon viipyminen vähentää talvikorjuukelpoisten leimikoiden kysyntää.

Metsänomistajat ovat hämmentyneitä tästä markkinoiden käänteestä, kun puun ostajat itse ovat peräänkuuluttaneet puukaupan tasaisuuden tarvetta. Nyt tasainen puukauppajakso on kestänyt kolme ja puoli kuukautta, heinäkuun myrskyistä alkaen. Metsänomistajapuolella on panostettu merkittävästi puumarkkinoiden toimivuuden kehittämiseen ja samaa toivotaan myös teollisuudelta, tekoja puheiden sijaan!

– Ostajien tulisi kertoa avoimemmin todellisesta puun tarpeestaan nopeasti muuttuvassa tilanteessa. Tämä auttaisi markkinahäiriöihin sopeutumisessa vuodenvaihteen molemmin puolin, toteaa MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Markkinatilanne vaihtelee alueittain ja metsänomistajien kannattaa varmistaa paikallinen markkinatilanne omasta metsänhoitoyhdistyksestään ennen myyntipäätöksiä. Markkinahäiriöstä ei odoteta pitkäaikaista. PTT:n ja Metlan tuoreiden suhdanne-ennusteiden mukaan sekä metsäteollisuustuote- että puumarkkinoiden odotetaan paranevan ensi vuonna.

One thought on “MTK: Puun kysyntä romahtanut

  1. Puufutuurit

    Aika kyllästyneenä olen katsonut suomalaisen metsäsektorin kykyä poistaa puun hintaan liittyviä epävarmuuksia. Yksittäisen metsän myyjän on vähän hankala muodostaa tomiva johdannaisjärjestelmä puun myyntihinnoille, mutta metsäteollisuuden luulisi olevan tähän kykenevä. Miksi myyjät ja ostajat arpovat onko tulevaisuuden hinnat menossa ylös vai alas, kun hintoja pystyisi löymään lukkoon futuureilla. Muistaakseni  viljan hinnan muutokset olivat se alkuperäinen syy, johon futuurikauppa kehitettiin, niin ja josta myöhemmin kasvoi jotain aivan muuta. Mutta ei nykyinen sairas systeemi silti tarkoita, että välinettä ei voisi käyttää alkuperäiseen hyvään tarkoitukseen, epävarmuuksien poistamiseen.

Comments are closed.

Related Posts