Digitaalisesta eurosta halutaan raha, jolla voi maksaa ilman että kukaan saa tietää kenelle on maksanut ja miksi on maksanut

Yhteiskunta

Kansa toivoo että käteisen rahan korvaajaksi tulossa oleva digitaalinen Euro on anonyymi raha, jolla voi maksaa ilman että verottaja tai kukaan muukaan saa tietää kenelle on maksanut ja mistä syystä on maksanut.  Toivomuksena on siis samanlainen raha kuin käteinen selviää Euroopan keskuspankin tekemästä raportista. Lisäksi digitaalisen euron pitäisi olla turvallinen käyttää,   maksamisen pitäisi olla ilmaista aivan niin kuin käteisenkin kohdalla ja sillä pitäisi olla mahdollista maksaa koko Euroalueella.

Miksi Euroopan Keskuspankki suostuisi näihin kansalaisten ja pienyrittäjien toiveisiin kun selvästikin nämä vaatimukset sisältävät mahdollisuuden harmaan talouden jatkumiselle? Kaksi merkittävintä syytä taitavat olla:

  1. Digitaalinen raha nopeuttaisi siirtymistä pois seteleistä ja kolikoista. Kustannussäästöt olisivat kaikilla tasoilla merkittäviä.
  2. Estettäisiin ulkopuoliset kilpailevat vaihtoehdot.  On mahdollista että jokin kryptovaluutoista voisi saavuttaa asemaa ihmisten digitaalisena globaalina rahana. Tämä murentaisi Euroopan keskuspankin suvereniteettia ja olisi omiaan heikentämään Euroa valuuttana.

Liikkeelle laskettuun digitaaliseen valuuttaan liittyy  arvaamattomia piirteitä. Sitä voisi virrata ulkomaille ja siitä voisi helposti tulla korvaava maksujärjestelmä myös joissakin euroalueen ulkopuolisissa maissa,  anonyymi raha kun on todellakin yhtä anonyymiä kuin setelit. Olisiko tämä ongelma vaiko etu?  EKP joutuu vastaamaan tämän tyyppisiin kysymyksiin ennen kuin se voi lanseerata digitaalisen euron. Mutta kehityksen suunta näyttäisi suosivan jonkin digitaalisen rahan syntymistä ja käyttöönottoa. EKP:n etu on, ettei tuo anonyymi raha ole bitcoin, digitaalinen dollari tai digitaalinen Yuan.

 

Kuvan lähde:

wikimedia

Eurojärjestelmän raportti

 

Related Posts