Helsingin pienet ovat voittaneet tuotossa suurempansa

Sijoittaminen

Helsingin pienet yritykset ovat kuin kuvan David, ne voittavat tuotossa suuret ja mahtavat, pörssin Goljatit.

Pörssin pieniin vuonna 2007 sijoitettu euro on tähän päivään mennessä kasvanut viisinkertaiseksi kun taas suuriin sijoitettu euro on kasvanut vain kaksi ja puolikertaiseksi. Keskisuuret ovat olleet melko hyviä suhteessa suuriin nekin.

Vertailun aikajakso on kuitenkin pitkä. Keskimääräiset vuosittaiset tuottoerot ovat pieniä. Noin 5% keskimääräinen vuosittainen tuottoero riittää selittämään suurien ja pienien välisen eron.

USA:n suuret ovat pärjänneet hyvin

Suomi saattaa kuitenkin olla erityistapaus. Tähän ajanjaksoon mahtuu suomalaisen Goljatin, Nokian alamäki. Esimerkiksi USA:n Goljatit, Google, Amazon, Apple…  ovat pärjänneet mallikkaasti ja niillä on voitu tehdä hyvää tiliä.

Yleisesti ottaen keskisuuret ovat olleet globalisoitumiskehityksen voittajia

Parikymmentä vuotta sitten oli vallalla käsitys, että maailma globalisoituu ja kullekin sektorille tulee muutama voittava globaali toimija. Tämän narratiivin perusteella suurten olisi pitänyt pärjätä yleisestikin pieniä paremmin.

Vaan kuinkas sitten kävikään? Maailma globalisoitui, mutta globaaliin maailmaan tuli paljon horisontaalisia toimijoita joista kukin toimitti kapean sektorin palvelua tai tuotetta. Moni pienikin toimija on nykyään globaali markkinajohtaja omalla kapealla segmentillään. Maailman liiketoimintaekosysteemi rikastui kaikenlaisilla pienillä toimijoilla. Ja itse asiassa tässä syntyneessä tilanteessa keskisuuret ovat sitten kuitenkin pärjänneet keskimäärin suuria paremmin.

 

Graafin tiedot:   OMX

Kansikuva:   Osmar Schindler – david und goljat

 

Related Posts