Dollarin vahvistuminen vaikuttaa osakemarkkinoihin

Nordea:n talouskatsauksessa  Antti Saari kiinnittää huomiota dollarin vahvistumiseen ja korkojen mahdolliseen kohoamiseen.

Dollarin vahvistumiseen on myötävaikuttanut kaksi seikkaa:

 1. Donald Trump:ltä odotetaan avokätistä elvytyspakettia, jonka odotetaan vaikuttavan lyhyellä tähtäimellä positiivisesti USA:n talouteen.
 2. USA:n keskuspankin FED:n odotetaan nostavan korkoja 13-14.12 kokouksessan. Tämä on omiaan nostamaan dollarin arvoa.

Dollarin vahvistuminen vaikuttaa osakemarkkinoihin:

 1. Muut maat hyötyvät pitkällä tähtäimellä dollarin ylikorkeasta arvosta. Niiden kilpailukyky vahvistuu ja työtä siirtyy USA:sta muualle.
 2. Dollarin vahvistuminen heikentää dollareissa velkaantuneiden kehittyvien maiden kuten Brasilian, Turkin ja Intian asemaan. Velan määrä ja hoitomenot kasvavat. Nordea kehoittaakin suhtautumaan varovaisuudella kehittyvien markkinoden osakkeisiin.

3 thoughts on “Dollarin vahvistuminen vaikuttaa osakemarkkinoihin

 1. Trump ajaa häntäänsä

  Taitaa käydä Trumpille niin, että hänen elvytyksensä, sikäli kun toteutuu, ajaa ylös inflaatiota ja korkoja vahvistaen dollaria, mikä taas heikentää edelleen kauppatasetta. Vaikka toinen olisi tarkoitus.

  Se valitettavasti indikoi tosissaan niitä Trumpin kauppasotia, kun elvytysvelkaraha leviää talouteen ja tuonti aina vain kiihtyy sen ja vahvan taalan varassa, ja vienti hiipuu samasta syystä.

  Jos Trump nyt puheitaan pitää…

 2. USA etenee kohti eristäytymistä

  Yhden vaalilupauksensa Trump lupasi eilen illalla pitää. Hän lupasi purkaa TTP vapaakauppa-alueen, johon kuuluvat USA, Canada, Japani, Australia, Chile, Mexico, Uusi Seelanti, Singapore, Vietnam ja Malesia.

  Tällä toimenpiteellä hän rakentaa tullimuureja ja kaupan esteitä ja samalla hän kaupallisessa mielessä hylkää USA:n tyynen meren alueen ystävävaltiot. broken heart

  USA taitaa astella ensimmäisiä askelia Venäjän ja pohjois-Korean viittoittamalla tiellä. Kohti eristäytyneisyyttä.

 3. Silltä vaikuttaa

  Luin saman uutisen, sanoi purkavansa sopimuksen ensi töikseen ennen kuin muuttolaatikot on purettu.

  Ei anna paljon aihetta optimismiin tältä osin talouden näkymiä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan