Eläkejärjestelmä: eläkesäästämisen mielivaltaa osa 2

Nyt kun eläkesarjassa olemme päässeet alkuun, niin mietitään mitä tuottoa todennäköisesti eläkesäätiöt/yritykset tulevat saamaan sijoituksilleen.

(Lähde )

Oheisessa kuvassa on eri aikajaksoilla saatuja reaalituottoja osakkeista ja velkakirjoista. Tuolla sadan vuoden jaksolla osakkeista on saatu keskimäärin 5,8 % / vuodessa tuottoa. Maailman vaurastuminen on ollut hurjaa koko 1900–luvun kuten taas voimme nähdä alla olevasta kuvasta.

(Lähde )

Eli voisimme perustellusti arvella, että osakkeiden tuotto tulee tuskin kiihtymään 1900–luvun lukemista, koska maailman kehitys oli silloin huippunopeaa. Osakkeiden kannalta perustelen tätä lisäksi survival biassilla eli monet assetit tulevat menemään nollille (kuten Venäjän vallankumouksessa) ja ne katoavat tilastoista ja toinen on että assetti säilyttää arvonsa, mutta omistaja vaihtuu eli nykyinen osakkeenomistaja menettää omaisuutensa. Tällainen oli esim. Yukosin tapaus Venäjällä. Sijoittaja luuli omistavan arvokkaan yrityksen, koska sillä oli öljylähteitä. Yhtenä päivänä kuitenkin yhtiöllä ei ollut kuin muistoarvoa ja joku muu omisti öljylähteet.

Nykyään, jopa B. Wahlroos on sitä mieltä että osakepoiminta ei tuo arvoa, vaikka hän itse myy osakepoimintapalveluita. On siis viisasta olettaa, että eläkesijoittajatkaan eivät saa ylituottoa. Korkosijoittamisen tuotto perustuu taas kahteen asiaan.

  1. Kuponkikorkoon
  2. Yleiseen korkotason muutokseen, mikäli korot laskevat niin kiinteäkorkoiset sijoituksien arvo kasvaa, koska tuotto on tulevien kassavirtojen nykyarvo

Korot ovat nyt historiallisen alhaalla eli yli kupongin tuottoja ei voida saada. Luultavasti, tai lähes varmasti, korot tulevat nousemaan niin korkosijoituksien tuotto menee negatiiviseksi. Ollaan kuitenkin optimisteja ja oletetaan eläkesijoittajien saavan pitkänajan tuoton eli 1,2 %/vuosi. Voimme olettaa, että ennen kustannuksia voidaan saada korkeintaan osakkeista 5,8 % /vuosi ja korkosijoituksista 1,2 % /vuosi. Mikäli vaadimme sen kuuluisan 4 % tuoton niin allokaatio pitää olla 65 % osakkeissa ja 35 % koroissa. Asunnot ja kiinteistöt voidaan unohtaa koska niistä ei juuri saa reaalituottoa. Tämä siis ilman mitään rahan hävikkiä ja kustannuksia. Jokainen maksettu syntymäpäivä tai Rovaniemen moottorikelkkatehtaan rakentaminen tulee huonontamaan tätä oletusta. En vielä edes väitä, kuten B. Wahlroos väitti 2003, eläkeyhtiöiden asiakassuhteet olisivat korruptuneita ja ne on ostettu ylihintaisilla kiinteistökaupoilla. Enkä myöskään tässä oleta, että eläkejärjestelmästä katoaisi eläkerahaa pois, kuten sieltä katoaa. Todellinen reaalituotto tullee olemaan lähempänä 2 %/vuosi kuin 4 %/vuosi.

Työeläkeyhtiöit ovat erittäin mutkikkaasti ja hämäävästi rakennettu, vaikka niiden tehtävät ovat yksinkertaisia. Niiden kirjanpito, terminologia ja käytännöt ovat outoja, niin outoja että vastuita siirrellään saataviksi ja sitä pidetään normaalina. Eläkeyhtiöt eivät voi käytännössä lisätä osakepainoa, koska jo nyt niiden sijoitusten tuoton heilunta on liian suurta. Vuonna 2009 eläkeyhtiöt olivat menossa konkurssiin, mutta lakia ja käytäntöjä muutettiin.

Pienemmällä kansantalouden rasituksella selviäisimme, kun emme rahastoisi eläkkeitä. Tämä johtuu siitä, koska kansantaloutemme palkkasumma tullee kasvamaan kovempaa tahtia kuin eläkerahoille saatava tuotto. Myöhemmin pohdin myös sukupolvien oikeudenmukaisuutta sekä rahan korruptoivaa vaikutusta.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On