Elämäntapamuuttaja Facebook listautui

 

Kirjoitin viime syksynä (9.10.2011) artikkelin yrityksistä (Nokia, Apple, Google ja Facebook), jotka ovat merkittävästi muuttaneet elämäntapaamme. Viime perjantaina 18.5. Facebook listautui teknologiapörssi Nasdaqiin keräämällä markkinoilta rahaa 16 BUSD (38 USD/osake). Ensimmäisenä noteerauspäivänään yhteisöpalvelu Facebookin osakkeen arvo päätyi 38,23 USD:hen, joten odotettu arvon nousu jäi olemattomaksi. Yrityksen markkina-arvo on nyt 105 BUSD ja osakkeen p/e-luku (price per earnings) huikeat 122! Facebookin viime vuoden liikevaihto oli 3,5 BUSD ja yrityksen yhteisöpalvelulla on noin 900 miljoonaa käyttäjää.

Internet-talouden ansaintalogiikassa käyttäjä ei maksa palvelusta vaan sen "sponsoroi"  esim. palvelusivustolla mainostava yritys. Mitä enemmän käyttäjiä, sitä houkuttelevampi palvelu on mainostajan mielestä ja siten palvelun toimittavan yrityksen arvon mittarina on käyttäjämäärä. Sijoittajat uskovat kategorisesti suuren käyttäjämäärän synnyttävän paljon välillistä liikevaihtoa, josta palvelun tarjoajan on osattava älykkäästi tehdä tuloksensa.

Facebookin p/e-luvun perusteella sijoittajilla on vankka usko, ei ainoastaan yritykseen ilmiönä ja käyttäytymismallina, vaan myös sen taloudelliseen menestykseen tulevaisuudessa. P/e-luku 122 on omaa luokkaansa verrattuna Applen lukuun 12,9 tai Googlen lukuun 18,2. Toki on todettava, että verkkokauppa-pioneeri Amazonin, joka on toiminut jo 1990-luvun loppupuolelta, p/e-luku on 175.

Facebookin ja Amazonin nykyiset p/e-luvut viittaavat sellaiseen palvelun pysyvään ainutlaatuisuuteen, jota minun on vaikea hahmottaa. Pörssisijoittajana luotan ensinnäkin liiketoimintamalliin, jossa käyttäjä on myös maksaja, jolloin yrityksen asiakkaalleen tuoman lisäarvon reaalisuus mitataan jatkuvasti ja toiseksi yrityksiin, joiden p/e-luku ei ole taivaissa. Jos näin ei ole pelin nimi on pääomasijoittaminen.
 

 

2 thoughts on “Elämäntapamuuttaja Facebook listautui

  1. Savupiippuyhtiön P/E voi joskus nousta sataan

    Yli 100 P/E luvut eivät ole tavallisten yritystenkään joukossa harvinaisia. Jos tulos jostain yllättävästä seikasta johtuen sakkaa niin näinhän siinä käy. Mutta perinteisellä yrityksellä on silloin ainakin suuri liikevaihto ja liiketoiminta. Kun liiketoiminnan turhat kustannukset on karsittu niin sitten tehdään taas voittoa ja P/E paranee. 

    Facebook:n kohdalla ei ole kyse tästä. Sillä ei ole suurta liikevaihtoa. Ellei sivuston käyttöä lasketa liikevaihdoksi.

    Minä ainakin pidän noita internet tähtiä arvaamattomina. Arvostuksen perusteet eivät ole perinteisiä ja jokus ne tähdet ovat vain tähdenlentoja.

    1. FB:n noteeraus heikkenee

      Maanantain 21.5. päätöskurssi oli 34 USD eli arvostus alenee. Internet-palveluiden ja -sivustojen kilpa mainosrahasta kiihtyy (mainoshinnat laskevat) samalla kun mainostajat huomaavat etteivät pelkät "klickit" tuo rahaa kassaan (esim. GM päätös lopettaa mainonta FB:ssä). Alunpitäen käyttäjälle ilmaisen palvelun tai siihen liittyvän lisäpalvelun muuttaminen maksulliseksi on haasteellista, koska ihmisen psyyke kokee pettymyksen ja sen pohjalle on vaikea rakentaa hyvää asiakassuhdetta; kynnys palvelun käytön lopettamiseksi tai palvelun tarjoajan vaihtamiseksi madaltuu oleellisesti. Voidaan myös kysyä, miten FB pystyy suojaamaan asemansa käytetyn teknologian suhteen.

      Minulla on kokemus 90-luvun lopun teknologiamarkkinasta, jossa eräs tavarantoimittaja pyrki hintadumppauksella saamaan gorilla-aseman uudessa markkinassa ja rahastamaan asiakkaat myöhemmin lähes monopolistisen asemansa turvin. Kyseisestä yrityksestä tuli segmentin markkinajohtaja, mutta kukaan alan toimijoista, markkinajohtaja mukaanlukien, ei tehnyt hyvää tulosta, koska asiakkaat olivat tottuneet markkina-avauksen alhaiseen hintatasoon. Käyttäjälle ilmaisilla internet-palveluilla saatetaan tuhota markkinan elinkelpoisuus.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten