Elintasomme lasku kiihtyy tänä vuonna

Yhteiskunta

Suomalaisten elintaso on laskenut vuodesta 2008 ja tänä vuonna elintasomme lasku jatkuu vahvasti jyrkkenevänä selviää maailmanpankin tilastoista.

ETLA:n Aki Kangasharju on viimeisimmässä artikkelissan analysoinut tilannetta ja päätynyt siihen että elintasomme mittaustavat antavat kenties liian positiivisen kuvan. Todellinen kuva voi olla vieläkin karumpi.

Mistä tämä pudotus johtuu ?  Ihmiset tavoittelevat sitä mitä ympäristö arvostaa. Taloudelliseen menestykseen pyrkiminen ei selvästikään ole ollut yksilötasolla tavoittelemisen ja vaivan arvoista.

3 thoughts on “Elintasomme lasku kiihtyy tänä vuonna

  1. ”Elintasomme lasku kiihtyy tänä vuonna”

    Tähän väitteeseen on helppo yhtyä, vaikka ei ymmärtäisi kansantaloudesta juuri mitään.

    Kun kansantuotteesta naapurin takia yhä kasvava osuus käytetään kaikissa maissa asevarusteluun, niin pakko sen rahan on olla poissa elintasosta. Demokratian puolustaminen tulee kalliiksi, mutta kun kansa sen hyväksyy, niin saa tulla.

    Lisäksi vielä työtaisteluilla puolustetaan kiivaasti ”saavutettuja etuja” ja valta-asemia, ei siitäkään jää kansan kukkaroon latin latia!!

  2. Puolustusmenot oli 2021 muistaakseni n.4mrd€ ja ensivuodelle 2024 budjetoitu 6mrd€. Puolustusmenot ovat siis nousussa (~2mrd€/a), mutta tässä elintasonlasku-asiassa on kyse luokkaa suuremmista summista, luokkaa 15mrd€/a. Eli puolustusmenojen lisäksi täytyy olla joku muukin syy. Sitäpaitsi jutussa käytettiin ”elintason” mittarina BKTtä. Sillä on taipumus kasvaa kun puolustukseen panostetaan (ref case Venäjä).

  3. Eikös tuo ole ihan samalla viivalla kuin Japani 90-luvun puolesta välistä alkaen. Meillä eläkeväestön osuus kasvaa nopeasti. Eläkeläiset tienaa sen 50% palkasta, joten millä ihmeellä me saataisiin GDP per capita kasvamaan..

Comments are closed.

Related Posts