Epätasa-arvo

Erään pankkiirin siirrettyä kirjansa Ruotsiin ilmeisesti jotta perikunta ei joutuisi maksamaan perintöveroa minulle heräsi muutama ajatelma:

1. Mitä maailmassa tapahtuu jos pääomatulot kasvavat nopeammin kuin palkkatulot?

2. Mitä tapahtuu suvuille jos tuo ensimmäinen kysymys on totta ja perintöveroa ei ole

Laitan keskustelua herättämään linkin missä on erillaisia tulonjakoon liittyviä faktoja. 

http://topincomes.parisschoolofeconomics.eu/#Graphic:

 

14 thoughts on “Epätasa-arvo

 1. Pääomatulot vs palkkatulot vertailu irrelevantti

  Pääomatuloja tulee verrata ensisijassa kulutukseen. Vasta kun pääomatulot ylittävät hulttiojälkeläisten vuosittain ryyppäämän rahasumman varallisuus kerääntyy. Omistavien sukujen olemassaolossa ei sinänsä ole mitään väärää. Tietysti sellaiset tapaukset, että aletaan kuppaamaan yhteiskunnalta etuja/tukia/suotuisaa_kohtelua käyttäen omaa alkupääomaa lahjuksena on ongelmallisia. 

  1. Pääomatulot

   Pääomatulot kasvavat pääomien kasvaessa ja jos niiden kasvuvauhti on nopeampi kuin ansiotulojen niin kohta ei muuta ole kuin pääomatuloja. Mutta kun jonkun pitäisi jotain tehdä niin mistä niitä pääomatuloja kertyisi. Jos pääomatulot kasvavat 2%/vuosi ja ansiotulot 1%/vuosi ja nyt kumpiakin on 100 niin 50 vuoden päästä on:

   Ansiotuloja: 1,01^50 =  164

   Pääomatuloja: 1,02^50 = 269

   Voi olla, että noita ansiotulonsaajia alkaa jossain vaiheessa ottamaan päähän kun noita koroillaeläviä palkitaan paljon enemmän kuin sen potin tekijöitä.

   Kaikenlaisia rahojen välistävetäjiä tulee lisää, jopa kummallisesti. Jotkut sanovat, että finanssisektorin tehtävä olisi siirtää säästäjien varoja investoijille. Nyt noita välistävetäjiä on tullut niin paljon, että vuonna 1900 siirrettiin halvemmalla dollari säästäjältä investoijalle kuin nyt ainakin kuuluisimman tämän asian tutkijan tilastojen mukaan (T. Phillippon). Tämä tehottomuus hyppäsi noin vuonna 1975 eli samoihin aikoihin kuin tuo suhdekkin huononi.

   Tämä tuntuu tuoreelta, ainakin jostakin. Sehän on juuri sitä mitä yksi viimeinen uskottava modernisti eli suuren kertomuksen tekijä Karl Marx kehotti seuraamaan. Tämä Piketty tullee voittamaan ensi vuonna Nobelin.

   1. Tässä varmaan puhutaan

    Tässä varmaan puhutaan tuotannontekijöiden välisistä suhteista. Pääomalla voidaan hankkia tuotannontekijöitä, siis koneita, laitteita, (kotieläimiä ja orjia). Vuokrattava kalusto, esim. palkansaajat lasketaan sitten erikseen ja sitä ei voi tai ei kannata ostaa. Jos tuotantoon tarvitaan vain koneita varallisuuden kertyminen onnistuu, koska kertyvällä varallisuudella voidaan ostaa aina lisää tuotannontekijää olettaen, että sen hinta ei nouse. Esimerkiksi energian hinta kuitenkin on yleensä noususuunnassa. Inflaatio (yleinen hinnannousu ja palkankorotukset) lienevät tapa pitää riskitön tuotto jotenkin aisoissa. Tällöin työn tekeminen pysyy kannattavana, jos työtä ylipäätään tarvitaan. 

   2. palkka tulee töistä ja raha tulee seinästä

    Raha on aina jotain myös numeroiden takana. Kehitykseen lienee jotkin syytkin, vai itsestäänkö se rakennemuutos, joka kyseisen kehityksen mahdollistaa, tulla tupsahtaa? Täytyyhän siinä olla tuotannontekijöihin vaikuttavia muutoksia taustalla. Muutoin kehittyy korjausliike.

    Mielenkiintoinen on tuo pointti, että säästäjän raha siirretään sijoittajille. Tarkoittaako tämä liian alhaisia talletuskorkojen arvoja, siihen nähden mihin toimintaan näitä talletusvakuuksia oikeasti käytetään? Suomalaisissa kivijalkapankeissa ei ole kovasti kilpailua talletuskoroilla. Vai onko tässä kyse näistä veronmaksajien pelastuspaketeista niille jotka ottavat riskiä? 

   3. Krugman

    Nobelisti Krugman kirjoittaa irvaillen Pikettyn hienon kirjan vähättelijöille. Krugmanin mukaan tämän kirjan suuri ansio on konservatiivien vaaliman myytin purkaminen, että me eläisimme kilpailuyhteiskunnassa, jossa suuret ansiot olisi ansaittu. Krugman myös ihmettelee tässä tekstissä kuinka ihmisiä yritetään leimata jollakin leimalla ja osoittaa omaa leimaansa ja sanoa sitten, että väärässä tuo on kuten tuo leima. Ukrainassa tai Venäjällä kaikki ulkomainen paha on fasisteja ja siksi kaikki ulkomaiset ovat pahoja. Teksti kannattaa lukea itse, mutta pääomien kiihtyvä kertyminen on fakta, siitä on paljon merkkejä. Ja onhan se helppo myös matematiikalla osoittaa. Pörssit kasvavat realisesti noin 7%/vuosi ja palkat puolet tuosta. Joskus tulee korjausliike ja yleensä se korjausliike tulee sodan tai vallankuoksen muodossa. Olisi kiva kun asia tiedetään ja myös hyväksytään laajasti, niin asialle tehtäisiin jotain.

    http://www.nytimes.com/2014/04/25/opinion/krugman-the-piketty-panic.html?smid=go-share&_r=1

 2. Vaadin keskusteluun jotain tolkkua

  Tuloistamme melkein kaikki on palkkaa ja pääomatulot romahtavat. Miksi pitää meuhkata pääomatulojen "eksponentiaalisesta kasvusta" ja siitä että kaikki tulot on kohta pääomatuloja. Ehkä 700 vuoden päästä, muttei kuitenkaan tällä nykymenolla silloinkaan.

  Tilastokeskuksen raportti "Veronalaiset tulot" / 19.12.2013 : "Tuloista oli ansiotuloja 117,8 ja pääomatuloja 6,6 miljardia euroa. Ansiotulot kasvoivat 4,3 prosenttia, pääomatulot sen sijaan pienenivät 15 prosenttia."

   

  1. Meuhkaamista

   Vierailijalla on tuossa omassa meuhkaamisessa tilastoharhaa. Valtaosan pääomatuloista saa vaurain promille ja he eivät saa veronalaista pääomatuloa vaan verotonta pääomatuloa. 

   Palkat ovat noin 50% kansantulosta ja pääoma+muut tulot 40%. Loput noin 10% on sosiaaliturvamenoja. 

   Pääomatulot jakaantuvat erittäin epätasa-arvoisesti ja niistä suuren osan saa rikkain promille. He eivät maksa veroja, ainakaan paljon. Tuo kuvio, minkä laitoin Valtiovarainministeriön sivuilta ei anna asiasta tarpeeksi pessimistä kuvaa juuri verotuksellisen (ja nykyään niin helpon varojen kierrättämisen veroparatiisien kautta) eron vuoksi. Tämä koskettaa vain sitä vaurainta promillea. 

   Tässä ei ole kysymys vain promillesta vaan enemmistöstä. Eriarvoisuuden lisääntyminen ei kurjista vain kurjia vaan se lisää kaikkien kustannuksia pelon ja eristäytymisen kautta. Ja kun köyhyys periytyy, niin meillä jää paljon lahjakkuutta käyttämättä. Viittasin tuossa Karl Marxiin, että hän seurasi tuota suhdetta. Kehotti sitä suhdetta seuraamaan myös Adam Smith, jos sitä auktoriteettia on helpompi seurata. 

   1. Jos sekä

    Tilastokeskuksen, että Valtiovarainministeriön kaaviot ovat totuudenmukaisia, niin huomio kiinnittyy siihen, että mitä ovat nuo VM:n "muut tulot", jos kerran pääomatulot ovat vaivaiset 6.6mrd versus palkat 116mrd. VMn kaaviossa pääomatulojen (ja näiden mystisten "muiden" tulojen") osuus on nyt sama (hiukan alle 60%) kuin kaavion alussa v1970 eli kaavio ei tue vierailijan meuhkaamista pääomatulojen romahtamisesta, eikä se kyllä myöskään tue pääomatulojen eksponentiaalista tai muutakaan kasvua. Jos veroparatiisiargumentti vedetään tähän, niin sitten pitää tasapuolisuuden nimissä vetää pimeä palkkatyökin. Nämä varmaan kumoavat ginikerroin/tuloerovertailussa karkeasti toisensa, joten lienee viisainta pitäytyä näiden VM ja tilastokeskusauktoriteettien kaavioissa sellaisinaan.

   2. Suhteista

    Pääomatulot määritellään eri tavalla riippuen instansseista. Esim. verottaja on sitonut sen verotukseen ja kansantaloustieteilijä kansantulon muodostukseen. Asia on kuitenkin mielenkiintoinen. Jostakin amerikkalaisesta lehdestä löysin tämän kuvan. Se herättää ajatuksia.

    Tuossa nähdään, että palkat eivät ole enää yhtä merkittävä kuluerä kuin aiemmin.

    Suomesta ei saada vastaavaa kuvaa, koska maailma ja Suomi on muuttunut toisenlaiseksi. Samoihinaikoihin yrittäjätulot kasvoivat Suomessakin, nuo ovat faktisesti pääomatuloja ja riippuvaisia omistuksesta. Palkkojen osuus kansantulosta laskee mikäli palkkojen realikehitys on heikompaa kuin tuottavuuden kehitys. 

     

 3. nike air max

  Of course, that has not stopped the steady flow of accusations that MSG is the culprit behind everything from headaches to obesity to infant discount nike air max mortality. Starting in the late '60s, studies implying the dangers of ingesting MSG emerged and began casting doubt on nike air max womens the safety of the additive. One went so far as to describe someone's allergic reaction to MSG as "Chinese nike shox Restaurant Syndrome." Since then, however, a more substantial connection between MSG and poor health has yet to be found. coach outlet online This is not to say that people who break out or get a headache after a plate of MSG-laden coach handbags on sale General Tso's are crying wolf; it's just that there isn't much consistency in when these reactions happen.
  Moving footlocker nike free to the country, gonna eat a lot of peaches! Atlanta-based Fly Kix have paid tribute to the famous Georgia new balance 811 Peach with this take on Fila's Original Fitness trainer. Sporting a furry peach suede upper, green leather-lined collars and cheap louis vuitton purses juicy speckled gum soles, the fruity theme is cemented with custom laces and insoles. Packaged in a box inspired new balance by the crates that carry peaches from farm to market, these Filas are�� sweet as! The pairs release Friday, coach outlet October 17, 2014 at Fly Kix (275 Peter Street SW, Atlanta GA 30313).
  Team Swoosh revived the Air Max louis vuitton outlet stores Penny 1 ��Black Royal�� OG colourway earlier this month, and already they��ve graced us with another colourway, this time nike shox pink the University Red. This red and white combo sports a nubuck upper with moulded white contrasting against the glossy nike air max 2015 red swoosh complete with grey tongues and black interior. Make sure you save your pennies, these will be dropping kids nike free on Black Friday (November 28th this year) alongside a huge list of Swoosh sneakers coming out that day.
  Black nike outlet com is the new black in sneaker town again. The Puma Trinomic Disc 'Natural Calm' is a bit of a new balance 574 mouthful to say (i.e. not particularly calming) but this rendition is pretty chill. A black and gum outsole gets http://www.coachoutletsonlinestoreusa.com you guessing down low, while a cookie-dusted Trinomic midsole keeps things creamy, and it all sits as the sweet new balance chicago sandwich bread for a serving of two tones of black across the upper. This thing's pretty nice, methinks. Head air max 360 to Puma retailers, including End, to cop it.
  We pride ourselves on the versatility of our closet. There's absolutely louis vuitton imitation bags nothing in there that we can't figure out at least three outfits and three occasions for, and every garment louis vuitton online that makes it into our rotation has to meet those criteria. We wouldn't go so far as to say coach outlet online store that everything we have works for every occasion; one such mismatch would be our easy, weekend-friendly jersey pieces and coach factory any event fancier than grab-and-go brunch. So, when we saw Jennifer Garner wearing a black T-shirt dress on the air max 1 red carpet for Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day, you know we took notes.

  nike shox turbo />Most of it was improvised. The three lead actors had nothing but a 35-page outline, and various messages throughout the shoot that would tell them their next location, to work with. For the most part, they were reacting honestly to the many louis vuitton outlet strange things they encountered in the woods including those teeth.
  It's still unknown if any of the original cast will return to the sleepy, supernatural town in rural Washington state, but many doubt that Lynch would embark louis vuitton stores on such a project without his favorite leading man, Kyle MacLachlan, who portrayed FBI Special Agent Dale Cooper in http://www.newbalanceoutlet.cc the original series. It was a seminal role that directly influenced every spooky investigator since, from David Duchovny's Fox cheap coach bags Mulder to Matthew McConaughey's Rust Cohle.
  The launch party was dope; DJ Mafia mined the decks, delectable finger new balance shoes food lined the stomachs, and plenty of drinks were served to toast to the landmark colab. At the start nike outlet of the party, glass boxes that encased the watch were cloaked in camouflage netting, meaning only a few unruly nike outlet sneaky peeking people (us) got to see it. The nets were pulled off after the watch was delivered into nike air max ltd the centre of the venue by a custom-built camouflaged drone quad copter. You can see that crazy machine, and http://www.officiallouisvuittononlinestore.cc a stack of other photos from the night, in the gallery above.
  The first preview we saw of the louis vuitton outlet online Zoom Hexagonal cushioning system was from the unveiling of the Nike LeBron 12, and even though the basketball sneaker's http://www.nikeoutletshoesshop.us release has been delayed, the Zoom Hypercross Trainer that also features the new technology will be releasing as scheduled used coach purse this weekend. If you like the sneaker, but want something in between the bright Volt and blacked-out colourways, this air max Hyper Turquoise option is the perfect middle ground. Check the Wish ATL store this weekend to grab yourself a nike air max 90 pair.
  Although I couldn't quite get the microphone to work which meant no a cappella singalongs with my future nike air max 95 self I was able to have a nice little e-chat with older (and, somehow, British) me. I apparently couldn't http://www.coachoutletsonlinestoreusa.com wait to tell myself about my future child, Hashtag, and my close "friend," Dave. Then, I asked myself about coach factory outlet online store the soon-to-be technological solutions to our current-day problems. Among them were/will be giant bubbles that swallow up pollution in new balance 750 big cities, and wearable technology that automatically adjusts home temperature (this one's actually not that far off). Future Sarah nike outlet georgia says we can also look forward to hair helmets that style and fill in any bald spots, and an louis vuitton intuitive playlist that knows how you really feel.

Comments are closed.

Related Posts