No Sex Please, We’re British

Kun 1989 silloinen OKO järjesti yleisöannin, merkitsin osakkeita ja myin ne pikaisesti pienellä ns. pikavoitolla. Alkaneessa pankkikriisissä huomioni kohdistui siihen tyylikkääseen tapaan, jolla konserni ongelmat minimoi, vaikka paikallisesti esim. Turussa niitä esiintyikin. Konsernin osalta kiitoksia voi jakaa vaikkapa Antti Tanskaselle ja Reijo Karhiselle. Ostin OKO:n osakkeita takaisin pitääkseni ne.

Kun olen nyt sattuneesta syystä joutunut tilannetta tarkastelemaan, olen lähinnä järkyttynyt ostohinnan alhaisuudesta. Päälle parista eurosta siinä puhutaan. Vuonna 2005 OKO osti Pohjola Yhtymän, jonka jälkeen konsernin nimikin muuttui Pohjola Pankiksi. Yhteenliittäminen ei sammakkoperspektiivistä katsoen sujunut ongelmitta. Kurssikäyrä on vakuuttavan näköinen ja nyt tämä salkkuni perusyhtiö on salkusta poistunut, koska yhtiö poistuu pörssistä kokonaan.

Otsikkoni viittaa siihen, että yhtiö ja yhtiöön tehty sijoitus voivat menestyä vallan mainiosti OKO-Pohjolan tapaisessa läpitylsässä yhtiössä, jolla ei ole ollut sellaista julkkista johdossaan kuin Sammolla. Ilmeistä on edelleenkin, että jos firma on tylsä, niin tylsiä ovat myös sen osakkeenomistajat eräisiin muihin yhtiöihin verrattuna. Itselläni ei ole ikinä käynyt mielessä, että laittaisin firman toimarin eli siis pehtorin kuvan esille Kuka sitä nyt viitsisi alaisiaan katsella? devil

Pohjola Pankin osalta on julkisuudessa tarjottu sitkeästi fraasia, ettei osuusliikkeen paikka ole pörssissä. Tietääkseni osuuspankin jäsenyys ei tuo lainoja, jos lainanmaksukyky ja vakuudet ovat kyseenalaisia. Ei ainakaan tuonut viime pankkikriisissä. Määräysvalta pörssiyhtiössä on aina jollakulla, aika usein kyseessä on ”yhtiötä lähellä olevat tahot”, jolloin yhtiö omistaa käytännössä itse itseään tai sitten isoin omistaja on valtio, kuten se esim. Sammon osalta on.

Sanonpa vielä sanasen OKO-Pohjolan verrokista Sammosta. Tuon kirjoituksen mukaan Sammon kilpailuetuperiodi CAP lasketaan yli 30 vuodeksi. Koska Wahlroos on ilmoittanut ajattelevansa lähinnä lastensa perintöä ja ottaen huomioon hänen persoonansa vaikutuksen Sampoon, pitäisin Sammon nykyistä hintaa korkeana.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne