2 thoughts on “Erkki on taas kirjoittanut”
Comments are closed.
Comments are closed.
Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen
Terveisiä Teneriffalta! Lomillakin pyörivät usein työasiat mielessä, tällä minulle jo tutulla kauniilla saarella mietiskelin nyt Donald Trumpin ansiosta kansainvälistä kauppaa ja globalisaatiota.
Jota ilman maantieteellisesti eristetty
Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvaa VIX indeksi. Se lasketaan kuukauden mittaisten osakejohdannaisten hintatason perusteella ja se kertoo osakemarkkinoiden käsityksen siitä, miten paljon USA:n Dow Jones indeksi (USA) tulee
Kansankapitalistit
Viitaten linkkiisi olisi mielenkiintoista pohtia näiden kansankapitalistien "heittoja" kotimaisten pörssiyhtiöiden globaalisuudesta ja sen riittävyydestä kansainväliseen hajauttamiseen. Itse olen pohdiskellut näitä suomalaisia "pörssiguruja", jotka kehottavat aina ostamaan ja toteavat pörssikurssien ollessa huipussa kehoittaneensa ostamaan pohjilla. Ei ole vaikea onnistua kun käskee aina ostamaan, sillä osuuhan joku lausunnoista aina oikeaan. Kyseisillä herroilla vielä tuntuu olevan loputon kassa, sillä lausuntojen perusteella he tuntuvat voivan jatkaa ostoja loputtomiin.
Varsinaiseen asiaan, joka on mieltäni askarruttanu on näiden "gurujen" puhuminen kotimaisen omistajuuden puolesta ja peilaten menneisyyttä. Kyseiset "guruthan" sijoittivat jo ennen kuin Suomen markkinat olivat suljetut ja kansainvälinen pääomavirta suuntautui Suomeen. Silloin varsinainen "stock picking" ei ollut kovin vaikeaa markkinoiden vähäisen seuraamisen vuoksi. Lisäksi tuohon aikaa Suomi kasvoi ja kansainvälistyi monia muita nopeammin. Kuitenkin tuntuu, että kyseiset "gurut" uskovat Suomen kasvavan tulevaisuudessakin nopeaa vauhtia unohtaen yhteiskunnan ongelmat. Vaikka he myöntäisivät tämän, he väittävät kotimaisten pörssiyhtiöiden toimivan riittävissä määrin globaalisti kansainväliseksi hajauttamiseksi. En tiedä miten kyseiset herrat peilaavat globaalia hajauttamista; onko se pörssiyhtiöiden ulkomaantoimintojen liikevaihto/kokonaisliikevaihto, mutta ainakin itselleni jää hyvin kyseenalaiseksi miten he perustelevat sen, että kotimaisten yrityksien kotimaan toimintojen liikevaihto/kokonaisliikevaihto on huomattavasti suurempi kuin Suomen osuus koko maailman bkt:sta.
Toisekseen kotimaisten pörssiyhtiöiden globaalisuus ei vastaa eri maittaisten bkt-lukujen prosentuaalista osuutta koko maailman bkt:sta. Mielestäni kansainvälinen hajauttaminen on ns. ilmas lounas, jonka jokainen pystyy kustannustehokkaasti hoitamaan eri etf:ien kautta muistaen kuitenkin tarkistaa kokonaiskulut. Kansainvälisen hajauttamisen puolestahan on myös paljon myönteisiä tutkimustuloksia.
Ps. Toivon mukaan teksti ei mennyt liian epäselväksi
”Outside of the box”
Kiitos kommentistasi!
Olen kanssasi samaa mieltä. Ensimmäinen asia olisi nähdä asia ulkopuolisen silmin ja verrata Suomen kehitystä uskomuksia ja euforiaa muihin maihin kuin myös muiden maiden historiallisiin tilanteisiin. Olen joskus aikasemmin kirjoittanut, että Suomen tilanne muistuttaa Japania 1980-luvulla ja tähän palaan vielä.
Itse olen sitä sukupolvea, joka lukee englanninkielisiä uutisia. Tilaan leffat Amazon.comista ilman ilman suomenkielisiä tekstejä olen asunut ja matkaillut suuren osan nuoruudestani ulkomailla, ja omistan asunnon ulkomailla. Näen Suomen yhtenä maana muiden joukossa ja minun on vaikea ymmärtää Suomessa vallitsevia käsityksiä sen ylivertaisuudesta.
Monella vanhemman ikäluokan edustajalla, jotka toimivat kokemuksensa perusteella, ei ole perspektiviä kyseenalaista kokemusta. Sitten on vielä se, että vedotaan näiden gurujen miljoonaomaisuuksiin, jotka olisi ollut mahdollista saavuttaa ilman mitään merkittävää taitoa, koska 1980-alkanut pörssikurssien nousu (ja myös arvostustasojen nousu) oli kova, jos vain on säästänyt tarpeeksi.
Sitten siirrytään siihen, että mitä varten säästetään onko se raha itse tarkoitus ja sitten on kiva syödä tonnikalaa ja makaronia, kun tilillä 3 miljoonaa euroa… Itse olen esim. ihan tyytyväinen juuri viime kuussa ostamiini laskettelu suksiini ja maastopyörään ja teen sen mieluummin kuin olisin 50 vuoden päästä miljonääri. Kun säästän, teen sen omaa elämääni varten enkä sitä varten, että saan rahat hautaani mukaan.
Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että kansainvälinen hajauttaminen olisi parhaimmillaan pitkällä aikavälillä mitattuna. Kriisien aikana indeksit aina korreloivat, mutta eihän säästäjä tehdäkään esim. muutaman kuukauden perspektiivillä. Tämän lisäksi kansainvälisillä markkinoilla voidaan tehdä erilaisia tuottavia sijoitusstrategioita.
Palaan tähän kirjotusaiheeseen vielä myöhemminkin…