Espanjan mielenkiintoinen rakentaja

Raha ei ole järkevää eikä harkitsevaa, mutta kyllä se enemmän keskimäärin harkitsee kuin ihmiset. Euroopan tai Espanjan rakennusbuumin aikana 2006-2007 Espanjassa rakennettiin enemmän asuntoja kuin Saksassa, Ranskassa tai Englannissa yhteensä. Ei rakenneta enää ja asuntojen hinnat ovat laskeneet jo jonkun aikaa.

 LÄHDE: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vivienda_n_jun2009.png

Yli 20 vuotta putkeen asunnon omistamisesta sai Espanjassa varsin hyvää tuottoa, varsinkin jos ostokset teki suurella velkarahalla. Espanjassa moni sanoi, että "asuntojen hinnat eivät voi laskea, koska aina pitää jossakin asua." Tutulta kuulosti espanjalaisten puheet, enää niitä ei kuule. Mikään ei innosta hulluuteen enempää kuin naapuri, joka on tienannut asuntokaupoilla. Asunnot ovat lähes kaikkialla ostettu velalla joten vipu menee kumpaakin suuntaan. Kun taloudella menee hyvin, velkaantuminen koetaan positiivisena asiana, positiivisen riskinottajia riittää ja he ovat sankareita. Kun talous lähtee laskuun samainen velka koetaan  ongelmaksi kun velkaa ei voikkaan maksaa pois kasvaneilla tuloilla vaan velka pitää maksaa pois laskeneilla rahoilla. Suomessakin on kaivattu lisää yrittäjiä ja riskin ottajia, minä kaipaan kuitenkin menestystä enemmän kuin riskiä.
 
Onkohan trendi kääntymässä Espanjan asunnoissa ja rakentamisessa? Espanjan keskuspankki ainakin 23.10.2013 sanoi, että Espanjan talous kasvoi kolmannella neljänneksellä 0,1% suhteessa edelliseen neljännekseen. Ja jos gurujen seuraaminen kannattaa, niin Espanjan rakennusmarkkinat ovat mielenkiintoisessa vaiheessa. Bill Gates osti juuri 108,5 miljoonan euron kaupalla kuuden prosentin nurkan espanjalaisesta rakentajasta Fomento de Construcciones & Conratas SA:sta.
 

Yrityksellä on yhteensä yli 100 vuoden historia, mutta nykyisenlainen FCC syntyi vuonna 1992 kun kaksi vanhaa rakennusliikettä liitettiin toisiinsa. Hurmaantuiko Gates Estherin (hallituksen puheenjohtaja) silmiin vai olisiko firmalla tai Estherillä muutakin annettavaa Billille kuin nätti katse? 
Tällä yrityksellä on yli 70 000 työntekijää ja se toimii 35 maassa ja liikevaihdosta 56% tulee kansainvälisiltä markkinoilta pääosin Euroopasta ja USA:sta, mutta myös Latinalaisesta Amerikasta. Yritykseen iski finansikriisi sekä Espanjan vaikeudet erittäin kovaa ja heidän pití järjestellä lainojaan viime vuonna. Yrityksen oli tarkoitus saada rahoitusta Guggenheim Partnersilta,mutta jonkun takia rahoitus kariutui. Eli Gates luultavasti sai varsin edullisesti nurkan yrityksestä vaikka hän osti sen markkinahintaan.
 
 
FCC:n markkina-arvo on 2,1i miljardia ja käyttökate vuonna  2012 oli noin 750 miljoonaa. Hinta/myynti on 0,21 eli erittäin alhainen. Liikevaihtoa saa viisi kertaa enemmän kuin yrityksen markkina–arvo. Korollista pankkivelkaa on 5,2 miljardia. EBITDA% on 1H13 mukaan 9,3%. EBITDA vastaa suomessa käyttökatetta eli tulosta ennen korkoja, veroja ja poistoja.  Ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2013 käyttökate oli 293,6 miljoonaa eli tasaisella vauhdilla olemme hieman jäljessä vuodesta 2012, mutta kuitenkin jos vertaamme ensimmäiseen neljännekseen niin parantumista on jo näkyvissä.. Poistojen ja järjestelyjen vuoksi tulos vuodelta 2012 meni miinukselle 403 miljoonaa.   On osake joskus ollut paljon kallimpikin.
Osake oli loistossaan Espanjan asunto- ja rakennuskuplan huippuvuonna 2007. Siitä on sitten rymistelty alaspäin, ehkä jopa liikaakin.
 
 
FCC on kuin Lassila&Tikanoja ja se on markkinajohtaja jätekuljetuksissa Espanjassa, UK:ssa sekä Itävallassa. Näissä palveluissa sopimuksien pituudet voidaan laskea kymmenissä vuosissa, joten tulojen ennakoituvuus on normaalia palveluyritystä parempaa. Teollisuusjätteissä yritys on Espanjassa ja Portugalissa ykkönen ja USA:ssa kakkonen. Yhdyskuntapalveluissa Espanjan ulkopuolella vuonna 2012 kasvu oli jo kaksinumeroista. Toinen iso segmentti yrityksellä on vesienhallinta ja se on ykkönen Tsekissä ja Espanjassa kakkonen. Yritys on myös iso infran rakentaja ja se on suuri myös sementin valmistajana. Yrityksen käyttökatteesta tulee ympäristöpalveluista 76% ja tuotot perustuvat pitkäaikaisiin sopimuksiin. Vuonna 2012 yrityksellä oli netto velkaa 6,6 miljardia. Yrityksillä on monia muitakin pienempiä sektoreita joita en tässä ala käymään lävitse.
Yritys vaikuttaa varsin halvalta. Liikevaihto on laskenut, mutta lasku on hidastunut ja saneeraus alkaa tuottamaan tulosta. Olisikohan Bill Gatesille joku tehnyt kotiläksyt ja nyt yrityksen takana on omistaja joka voi tarvittaessa rahoittaa sitä. Espanjassa monet rakennusliikkeet ovat lopettaneet ja jos Espanjan nousu alkaa, niin se näkyy FCC:n tuloksessa varsin nopeasti. Vielä itse kasvu ei ole alkanut vaikka monia merkkejä siitä on näkyvissä.
 

 
Espanjan nousuun on viimeaikoina investoineet muutkin kuuluisuudet kuin Bill Gates kuten Warren Buffett ja Carlos Slim, joten pohjan saavuttamisen puolesta moni on lyönyt vetoa. Innovatiivisimmat sijoittajat ovat yleensä niitä ensimmäisiä jotka löytävät mielenkiintoisimmin hinnoitellut markkinat.
 
 
Minun täytyy tutkia FCC:tä ja Espanjaa enemmän jotta uskaltaisin tehdä investointipäätöksen. Vielä en ole tarpeeksi tähän aiheeseen paneutunut. Mutta jos kunnon jymypaukkua etsii niin Espanja ja rakennussektori on hyvä mahdollisuus.

 

2 thoughts on “Espanjan mielenkiintoinen rakentaja

  1. Espanjan rakennussektori

    Espanjan rakentaminen on ainakin tämän artikkelin mukaan piristymässä. Itse olisin vielä varovainen.

    Nämä Espanjalaiset Sacyr ja Ferrovial liittyvät rakentamiseen ja kiinteistöihin ja ovat noteerattuna Madridin pörssissä. Hyvä että otit esille Espanjan rakentajat. Täytyypä tutustua. Olisi hyvä löytää ainakin yksi sellainen merkittävän aliarvostettu lappunen. 

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan