Euroalueen suhdanteet kääntyneet kohti parempaa

Suhdanteista ei ole vähään aikaan paljon puhuttu piksun sivuilla. Eikä ihme. Maailman talousalueiden suhdannekierrot ovat erkaantuneet toisistaan. Enää ei ole yhtä suhdannekelloa, jota kannattaisi kuukausittain seurata.

Toisin oli vuonna 2007 kun IMF alkoi antaa vahvoja yleisohjeita valtionvarainministereille ja keskuspankkiireille. Nuo yleisohjeet otettiin vakavasti, ja se oli sijoittajan siunaus. Markkinat synkronoituivat, ja sijoittajat, kuten piksu, pystyivät näillä palstoilla seuraamaan suhdannekellon vaihetta ja antamaan sen perusteella sijoitusvinkkejä. Nyt tuo automaatti on sumentunut ja hetken hehkunut kristallipallo on menettänyt loistettaan. 

Mutta ei suhdannetietoisuus silti ole merkityksetöntä. Kyllä sentimentit ohjaavat edelleen toimintaamme. Euroalueen tilastot ovat luotettavia ja oheisessa kuvassa onkin Suomen pörssin markkina-arvon kehitys yhdessä Euroalueen kuluttajien ja teollisuuden luottamuksen kanssa. Euroalueen kuva ei ole lainkaan synkkä. Meillä oli alkuvuodesta 2014 pieni suhdannehuippu, mutta luottamusindikaattorit kääntyivät Ukrainan kriisin eskaloituessa kohti kaakkoa ja kohti heikompia aikoja.  Nyt kaikkien indikaattoreiden arvot ovat viimeisissä mittauksissa piristyneet ja voimme kenties huokaista helpotuksesta. Euroalue kasvaa sittenkin ja talous piristyy.    

Kuluttajien ja teollisuuden luottamus Euroalueella ja Suomen pörssi (Lähde: Suomen Pankki)

Muiden maiden suhdannetilanne poikkeaa Euroalueesta:

  • Japani on tehnyt 3% arvonlisäveron korotuksen ja tuo korotus on siirtynyt hintoihin ja inflaatioksi. Kuluttajat kuluttavat nyt vähemmän, kun palkalla saa vähemmän ja niinpä Japani kamppailee taas jälleen jonkinasteisen taantuman kanssa.
  • USA:ssa menee kovaa. Kuluttajat ja teollisuus ovat hyvällä tasolla ja teollisuuden luottamus jopa paranee. Jotkin tahot näkevät huolestuttavia merkkejä, mutta ainakaan teollisuuden ja kuluttajien luottamus eivät tue tätä käsitystä. Onko USA:n taloutta elvytetty liikaa ja seuraako siitä rekyyli nyt kun republikaanit saivat kulukuria ajavat enemmistöt parlamentin kamareihin? Tämäkin on vielä toistaiseksi spekulaatiota. USA:n osakemarkkinat ja talous on yleensä pidetty nousujohteisina ennen presidentinvaaleja ja seuraavat vaalit häämöttävät kahden vuoden päässä. Kestäisiköhän USA:n nousujohteisuus aina sinne saakka?
  • Kiinan talouskasvu on vähitellen laskenut, mutta kasvu on edelleen hyvällä 6..7% tasolla. Kiinan keskuspankki pitää tällä hetkellä noin 3,5% reaalikorkoa ja sillä on varaa laskea korkotasoa, jos talouskasvu heikkenee liiaksi. Helppokäyttöistä säätövaraa on reservissä. Kiinan kuluttajien ja teollisuuden luottaumusluvut ovat olleet hieman epäluotettavia.     

 

3 thoughts on “Euroalueen suhdanteet kääntyneet kohti parempaa

  1. Luetaan sitä graafia

    Kuluttajien optimismi oli korkeimmillaan juuri ennen it-kuplan puhkeamista ja sen jälkeen 2007 juuri ennen asuntokuplan puhkeamista ja finanssikriisin käynnistymistä.

    Korkea sentimenttitaso on nimenomaisesti strong sell. Erityisen huolestuttava tilanne on silloin, kun kotitaloudet näkevät käännettä parempaan, mutta firmat näkevät näkymät heikkona. Kuten nyt.

     

    t. Juhani Huopainen

    1. Otin asiaan tarkoituksellisesti persoonallista näkemystä

      Olet oikeassa, noin sitä graafia pitäisi lukea.

      Monet ennusmerkit puoltavat pakenemista osakkeista

      Piksu toimitus kertoi elokuun lopussa asiasta juuri melkein noilla samoilla sanoilla kuin sinäkin:  Suhdannekello ja kuluttajien laskeva luottamus kehoittavat vähentämään pörssisijoituksia
      Kuluttajien luottamus oli silloin nykyistä korkeammalla tasolla ja lokakuun droppi oli kohtsiltään lähdössä käyntiin.

      Toinenkin seikka puoltaa pakenemista osakkeista. Pörssiromahdus on tullut aina jossin vaiheessa kun USA:n arvostustasot ovat olleet näin korkealla. Tätä on käsitelty piksu artikkelissa:  USA:n osakemarkkinat ovat Schiller P/E luvun valossa yliarvostettuja

      Alhainen korkotaso puoltaa edelleen pysymistä osakkeissa

      Otin asiaan tällä kertaa tarkoituksellisesti persoonallista näkemystä ja luin graafia omalla tavallani.  Pidän näistä huonoista ennusmerkeistä huolimatta itse melko suurta osakepainoa. Uskon, että alhainen korkotaso tukee edelleen osakkeiden kehitystä ja tuota pelättyä romahdusta ei tule ainakaan lähiaikoina. Toinen syy siihen on se, että kuluttajien ja teollisuuden luottamus kääntyivät viime kuussa parempaan suuntaan ja uskon että Euroopan talous piristyy juuri sillä tavalla kuin Mario Draghi eilen asiasta kertoi: verkkaisesti, mutta toipuu kuitenkin.

      Näissä artikkeleissa on käsitelty alhaisen korkotason ja alhaisen inflaation vaikutuksia osakemarkkinoihin ja niitä syitä joiden takia uskon edelleen osakemarkkinoihin:

      Opetus Japanin 90- luvun kriisistä: matalat korot aiheuttavat aina omaisuuskuplan

      Alhainen inflaatio ennustaa hyviä osaketuottoja

       

      Näiden perusteella uskon että osakemarkkinoille kasvaa nykyistäkin suurempi kupla ja että USA:n ulkopuolisilla osakemarkkinoilta on vielä tuottoja tulossa. Saapa nähdä uskonko oikeaan asiaan.

      1. Pörssiluottamus

        Ainoa aito pörssiluottamusindeksi on P/E-luku. Tuossa ei ole vääryyttä. Kun P/E luku on 100, se on merkki, että markkinat uskovat hyvempään tulevaisuuteen. Kun se on 2 markkinat eivät usko mihinkään. Se, että kannattaako tunteeseen uskoa on eri asia. Monella ihmisellä on tunne ennen lottoarvontaa, että nyt tulee iso potti. Tiedä sitten onko tuolla tunteella mitään virkaa potin saamisen kannalta. 

Comments are closed.

Related Posts